Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Lapset maksavat karmean hinnan Lähi-idän kriisistä

Suomen World Vision

Avustusjärjestö World Visionin mukaan Lähi-idän kriisillä on ennennäkemätön vaikutus miljooniin lapsiin. Kriisi rikkoo lasten tärkeimpiä perusoikeuksia, kuten oikeutta saada elää ja olla turvassa.

World Visionin Lähi-idän avustustoiminnan johtaja Asuntha Charles sanoo pelkäävänsä maailman kadottaneen vastuunsa lasten suojelemisessa väkivallalta.

– Olemme järkyttyneitä ja surullisia kuoleman, tuhon ja vastoinkäymisten laajuudesta, jonka lapset joutuvat kohtaamaan miehitetyllä Palestiinalaisalueella, Israelissa ja naapurimaissa. On selvää, että lapset on unohdettu konfliktin ja verilöylyjen keskellä, Asuntha Charles sanoo.

World Vision vaatii kiireellisiä ja päättäväisiä toimia lasten suojelemiseksi ja heidän turvallisuutensa takaamiseksi. Lasten pitää saada vettä, ruokaa ja terveyspalveluja.

Lähi-idän konflikti alkoi Israeliin kohdistuneilla kauhistuttavilla hyökkäyksillä, joissa kuoli yli 1400 ihmistä. Kolme viikkoa kestäneen tuhoisan väkivallan seurauksena konfliktialueilla on kuollut yli 11 000 ihmistä, joista arviolta 4 000 on lapsia. Lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

World Visionin Lähi-idän avustustoiminnan johtaja Asuntha Charles:

– Konfliktit ja humanitaariset kriisit vaikuttavat suhteettoman paljon lapsiin – ja tämä kriisi on siitä kauhea esimerkki. Lasten oikeuksia on loukattu valtavalla laajudella ja loukkaaminen jatkuu yhä. Kyse on asioista, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi pystyä edes kuvittelemaan saati joutua näkemään tai kokemaan.

– Tuhansia lapsia on tapettu, vielä enemmän on loukkaantunut. Lapset ovat menettäneet vanhempansa, jotkut koko perheensä. Aikuisten tekemien päätösten takia lapsilla on vain vähän tai ei lainkaan ruokaa ja vettä. Lapset kokevat ahdistusta, josta he eivät ehkä koskaan toivu. Sadattuhannet perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Lapsia on kidnapattu perheiltään.

– Lapsuuden pitäisi olla leikkiä ja iloa. Nyt se on miljoonille lapsille pelkkää kauhua. Se on rakettien, ohjusten ja luotien aiheuttamaa kuolemanpelkoa. Pelkoa joutua hyökkäyksen kohteeksi kotona tai koulussa. Pelkoa siitä, että ruoka tai vesi loppuu.

– Lapsen oikeudet elämään, turvaan sekä ravinnon ja veden saantiin eivät tunne rajoja. Niissä ei pitäisi olla poikkeuksia yhdenkään lapsen kohdalla. Epäonnistuminen näiden perusoikeuksien suojelemisessa on anteeksiantamatonta. Silti juuri nyt Lähi-idän konfliktialueilla lapset maksavat karmeimman hinnan aikuisten kollektiivisista epäonnistumisista.

– Vaadimme välittömiä toimia, jotta lapset eivät joudu elämään konfliktialueella ja yksikään lapsi ei enää menehtyisi.

World Vision auttaa haavoittuvassa asemassa olevia lapsia Länsirannalla vastaamalla perheiden välittömiin tarpeisiin. Järjestö pystyttää lapsille ja heidän perheilleen turvallisia tiloja ja antaa psykososiaalista tukea. World Vision auttaa kodeistaan paenneita myös muilla alueilla.

World Visionilla ei ole ollut toimintaa Gazassa vuoden 2016 jälkeen.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892