Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Maailman suurimmat lapsiin keskittyvät kansalaisjärjestöt varoittavat: Miljoonat lapset ovat vaarassa kuolla, ellei välittömiin toimiin ryhdytä maailmanlaajuisen nälkäkriisin torjumiseksi

Suomen World Vision
Somalilainen taapero imeskelee nyrkkiään ja katsoo vakavana kameraan.

Maailmassa vallitsee ennennäkemätön nälkä- ja ravitsemuskriisi. Joka minuutti yksi lapsi sairastuu vakavaan aliravitsemukseen ja 8 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla 15 kriisin koettelemassa maassa, elleivät he saa välitöntä hoitoa.

Maailmanlaajuisesti lähes 50 miljoonaa ihmistä elää akuutissa, jopa katastrofaalisessa nälässä. Äärimmäistä nälkää kokevien ihmisten suurella määrällä on tuhoisia ja elinikäisiä vaikutuksia lasten oikeuksiin, kuten terveyteen, ravitsemukseen, koulutukseen, suojeluun ja selviytymiseen, jos emme toimi nyt.

Me, Joining Forces Alliancen, kuuden suurimman lasten hyväksi toimivan kansalaisjärjestön toimitusjohtajat, olemme yhdistäneet voimamme ilmaistaksemme yhteisen huolemme nälkäkriisin lapsiin kohdistuvista tuhoisista vaikutuksista.

Nälänhätä on estettävissä, eikä sillä ole sijaa 2000-luvulla. Vuonna 2017 osoitimme kollektiivisen toiminnan voiman, kun nälänhätä estettiin Somaliassa. Kansainvälisenä yhteisönä meillä on yhteinen vastuu varmistaa, että kiireellisiin toimiin ryhdytään satojen tuhansien lasten kuoleman estämiseksi.

Emme voi odottaa nälänhädän julistamista ennen kuin toimimme. Somalian nälänhädässä vuonna 2011 yli puolet 260 000 kuolleesta ihmisestä menetti traagisesti henkensä ennen kuin nälänhätä julistettiin. Puolet kuolleista oli alle viisivuotiaita lapsia.

Organisaatiomme työskentelevät suoraan lasten, perheiden ja yhteisöjen kanssa ympäri maailmaa. Näemme päivittäin konfliktin, ilmastonmuutoksen ja Covid-19:n vaikutukset sekä Ukrainan konfliktin heijastusvaikutukset.

Nälän seuraukset ovat kohtalokkaita lapsille

Nälkä- ja ravitsemuskriisillä on jo syvällisiä seurauksia lapsille. Se uhkaa lasten eloonjäämistä ja suojelua sekä lisää vakavan ja akuutin aliravitsemuksen riskiä. Lapset ovat suuressa vaarassa joutua väkivallan uhreiksi tai hyväksikäytetyksi keskeytettyään koulunkäynnin tai pakkotyön, aseelliseen ryhmään värväyksen tai perheestä eroon joutumisen vuoksi.

Ilman huoltajaa olevat lapset ovat erityisen alttiita ruokaturvattomuudelle ja sen moninkertaisille vaikutuksille. Erityisesti tytöt ovat vaarassa joutua naimisiin ja riski varhaiseen raskauteen, koulun keskeyttämiseen ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön kasvaa. Kun ruokaa on niukasti, tytöt ja naiset syövät usein vähemmän ja viimeisenä.

Lasten oikeudet ja tarpeet on asetettava etusijalle kriisiin vastattaessa. Emme voi jatkaa vanhaan tapaan. Avun tulee perustua lasten tarpeisiin ja toiveisiin, ja sen on vahvistettava nuoria muutoksen vaikuttajina.

Hallitusten ja lahjoittajien on toimittava kiireellisesti, että massiiviset ihmishenkien menetykset voidaan estää ja että lapsia voidaan suojella nälänhädän elinikäisiltä kielteisiltä seurauksilta. Ruokaturva ei ole etuoikeus vaan oikeus, joka on kirjattu ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen.

Kansainvälisen johtajuuden ja poliittisen tahdon on ohjattava välitöntä apua ja puututtava nälän perimmäisiin syihin, kuten konflikteihin, taloudellisiin sokkeihin, ilmastonmuutokseen ja maatalousresurssien epätasa-arvoiseen saatavuuteen yhteistyöhön perustuvilla ja paikallisesti ohjatuilla ratkaisuilla.

Sitoudumme työskentelemään yhdessä hallitusten ja avunantajien kanssa varmistaaksemme, että lasten tarpeet asetetaan etusijalle sukupuolten erot huomioivalla monialaisella avulla, joka kattaa ruokaturvan, ravitsemuksen, terveyden, veden ja sanitaation, koulutuksen ja lastensuojelun ja sosiaaliturvajärjestelmät.

Puutumme ruokakriisin vaikutuksiin ja samalla suojelemme ihmishenkiä ja rakennamme resilienssiä pitkittyneitä kriisejä ja tulevia sokkeja vastaan.

Joining Forces on kuuden suurimman lasten hyväksi toimivan kansainvälisen kansalaisjärjestön liitto, joka työskentelee lasten kanssa ja lasten hyväksi turvatakseen heidän oikeutensa ja lopettaakseen heihin kohdistuvan väkivallan. Toimitusjohtajat ovat: Meg Gardinier, ChildFund Alliance; Stephen Omollo, Plan International; Inger Ashing, Save the Children International; Ingrid Johansen, SOS Children’s Villages International; Valérie Ceccherini, Terre des Hommes; Andrew Morley, World Vision