Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Pandemian pahentama nälkäkriisi pakottaa lapset naimisiin

Suomen World Vision
Tytön profiili.

Miljoonat lapset joutuvat naimisiin köyhyyden ja nälän lisääntymisen sekä koulutukseen pääsyn vaikeutumisen vuoksi, kertoo World Visionin tuore raportti.

COVID-19 and Child Marriage -raportissa selvitetään, miten koronapandemian seuraukset, kuten paheneva nälkäkriisi, pakottavat avioliittoon miljoonia sellaisia lapsia, jotka eivät muuten olisi tätä kohtaloa joutuneet kokemaan.

Nälkäkriisin pahentuessa myös lapsiavioliittojen määrä kasvaa merkittävästi. Lapsi, joka on mennyt nukkumaan nälkäisenä viimeisen neljän viikon sisällä, joutuu avioliittoon 60 % todennäköisemmin kuin lapsi, joka ei ole kärsinyt nälkää.

Kriisitason nälästä kärsivien lasten määrä kasvoi 12 miljoonalla vuosina 2019–2020, mistä seuraa, että 3,3 miljoonaa lasta lisää on vaarassa joutua avioliittoon ennen 18 vuoden ikää.

– Kansainvälinen yhteisö on sitoutunut lopettamaan lapsiavioliitot vuoteen 2030 mennessä, mutta kehitys on hidasta. Tyttöjen riski joutua lapsimorsiamiksi kasvaa, koska pandemia on lisännyt köyhyyttä ja nälkää sekä vähentänyt koulutusmahdollisuuksia. Tytöt ovat jälleen kerran haavoittuvimmassa asemassa, sanoo Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni.

Lapsiavioliittojen lukumäärän huomattava kasvu on jo selkeästi nähtävissä. Vuonna 2020 lapsiavioliittojen määrä kasvoi eniten 25 vuoteen. World Visionin datan mukaan vuoden 2020 maalis-joulukuun välisenä aikana lapsiavioliitot yli kaksinkertaistuivat monissa yhteisöissä vuoteen 2019 verrattuna.

Järjestön arvioinnissa, joka koski lapsia ja perheitä yhdeksässä maassa Aasian ja Tyynenmeren alueella (huhti-kesäkuu 2021) selvisi, että 82 prosenttia naimisissa olevista haastatelluista lapsista oli naitettu vasta pandemian alun jälkeen.

COVID-19 and Child Marriage -raportissa nostetaan myös esille koulujen sulkemisen vaikutukset lapsiavioliittojen lisääntymiseen. Raportin mukaan lapset, jotka eivät parhaillaan käy koulua, joutuvat naimisiin 3,4 kertaa todennäköisemmin kuin heidän koulua käyvät ikätoverinsa.

– Viisi miljoonaa kouluikäistä tyttöä on tällä hetkellä mahdollisesti jäämässä ilman koulutusta koronaviruspandemian seurauksena. Emme voi antaa miljoonien lasten joutua avioliittoon siksi, että lisääntyvästä köyhyydestä ja nälästä kärsivillä perheillä ei ole muuta vaihtoehtoa, toteaa Gothóni.

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään maanantaina 11.10.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892