Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Syyriassa sadat tuhannet lapset ovat tällä hetkellä heitteillä kotinsa ulkopuolella

Suomen World Vision
Syyrialaisia lapsia lämmittämässä kädet nuotion ääressä. Aikuinen nainen laittaa samalla lisää oksia nuotioon.

Maanjäristysten jälkeisessä kaaoksessa sadat tuhannet lapset ovat tällä hetkellä taivasalla tai jopa heitteillä kotinsa ulkopuolella. Lapsia uhkaa hypotermia, kun he kamppailevat selviytyäkseen pakkasessa. Samalla kasvaa riski, että he joutuvat eroon perheistään tai hyväksikäytön uhreiksi.

World Visionin Syyrian avustusoperaation johtajan Johan Mooijin mukaan jo valmiiksi kovia kokeneet lapset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa.

Kun kriisin alkuvaiheessa pyritään vastaamaan ihmisten välittömään hätään, lastensuojelutoimilla ei välttämättä pystytä auttamaan tarpeeksi nopeasti.

– Valitettavasti on ihmisiä, jotka hyödyntävät tätä haavoittuvuutta ja käyttävät hyväksi näitä lapsia silloin, kun he tarvitsevat eniten tukea ja suojelua. Lasten turvallisuus ja suojelu on World Visionin pääprioriteetti ja se tulee olemaan keskiössä myös tässä hätäapuoperaatiossa, sanoo Mooij.

Avustusjärjestö kartoittaa parhaillaan avun tarvetta Syyriassa ja Turkissa. Käytännön avustustyö on käynnistynyt ja järjestö toimittaa muun muassa öljyä ja lämmittimiä väliaikaisiin majoitustiloihin, jotta perheet voivat pysyä suojassa pakkaselta.

– Humanitaarinen avun tarve oli jo valmiiksi valtava Luoteis-Syyriassa. Terveysasemat olivat jo ennestään huonosti varusteltuja eivätkä pystyneet vastamaan tarpeeseen, mutta nyt monet niistä ovat tuhoutuneet. Perheet yrittävät selviytyä pakkasessa ilman kotia ja ruokaa. Samalla he yrittävät käsitellä tämän maanjäristyksen fyysisiä ja henkisiä vaikutuksia. Pyydämme kansainvälistä yhteisöä asettamaan etusijalle nämä ihmiset, jotka ovat jo käyneet läpi niin paljon, toteaa Mooij.

Lisätiedot:

Katri Leino-Nzau

Ohjelmajohtaja

+358 44 722 6020