Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

World Vision käynnistää laajan hätäavun: Erityisesti pakolaisleireillä ja slummeissa tarvitaan nopeasti tukea

Suomen World Vision

World Vision käynnistää laajan hätäavun mm. Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa, Haitissa ja Syyriassa. COVID-19:n kuolleisuus voi olla ennennäkemättömän korkea haavoittuvissa yhteisöissä. Erityisesti ne maat ja alueet, joissa on paljon pakolaisia, tarvitsevat nyt kiireellistä tukea.

World Vision aloitti jo tammikuussa suojavälineiden ja -tarvikkeiden jakelun Aasiassa. Järjestö tukee paikallisia terveysviranomaisia viruksen leviämisen ehkäisyssä, tiedottaa virukselta suojautumisesta sekä tarjoaa terveysneuvontaa ja psykososiaalista tukea.

Nyt World Vision laajentaa hätäapua 17 maassa. Tavoitteena on suojella hauraita maita koronaviruksen nopealta maailmanlaajuiselta leviämiseltä. Lisätoimia käynnistetään parhaillaan mm. Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa, Haitissa ja Syyriassa.

World Visionin terveysasiantuntijat varoittavat, että koronaviruksen vaikutus hauraissa maissa on todennäköisesti huomattavasti suurempi kuin terveydenhuolloltaan kehittyneemmissä maissa. Vaikutukset näkyvät suoraan viruksen aiheuttamien kuolemien määrässä sekä epäsuorasti terveydenhuollon yhä pienemmissä resursseissa hoitaa muita tehtäviä.

– Rikkaissa maissa on yleensä 2-12 sairaalapaikkaa 1000 asukasta kohden. Köyhimmissä maissa voi olla vain yksi sairaalapaikka 10 000 asukkaalle. Lisähappea, hengityskoneita ja tehohoitoa on tarjolla vain rajoitetusti. Testausta ei ole laajalti tarjolla, ja monilla ihmisillä on jo ennestään aliravitsemusta tai vakavia sairauksia kuten malariaa, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Korona voi levitä hyvin nopeasti laajoilla pakolaisleireillä ja slummeissa, missä hygieniatilanne on huono ja ihmiset elävät hyvin tiiviisti. Näitä alueita ovat mm. isot pakolaisalueet Bangladeshissa (Rohingya-pakolaiset) ja Ugandassa (mm. Kongon ja Etelä-Sudanin pakolaiset).

– Viruksesta kärsivien maiden lukumäärä kolminkertaistui Afrikassa ja kaksinkertaistui Etelä- ja Pohjois-Amerikassa viime viikolla. Olemme nähneet erittäin huolestuttavia tartuntamäärien nousuja köyhissä maissa, World Visionin terveys- ja ravitsemusasioista vastaava johtaja Tom Davis toteaa.

Koronavirus uhkaa myös köyhyyden ja nälän torjumiseen tähtääviä ponnisteluja. World Vision kehottaakin maiden hallituksia tukemaan yhteisiä maailmanlaajuisia toimia heikoimmassa asemassa olevien suojelemiseksi.

– Lapsijärjestönä olemme erityisen huolissamme lasten hyvinvoinnista. Meidän 37 000 työntekijäämme ja noin 220 000 terveysvapaaehtoista tekevät nyt töitä sen eteen, että pystymme ehkäisemään viruksen leviämistä kylä- ja slummiyhteisöissä sekä pakolaisleireillä, ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892