Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

5 kysymystä testamenttilahjoittamisesta

Lapset hymyilemässä ja halaamassa toisiaan.

Testamentin tekeminen on hyödyllistä jokaiselle täysi-­ikäiselle. Haastattelimme varatuomari Piia Jeremejeffiä, joka vastaa usein esitettyihin kysymyksiin testamenteista.

1. Miksi testamentin tekeminen kannattaa?

Testamentilla voi vaikuttaa siihen, miten omaisuus jakaantuu kuolintilanteessa. Ilman testamenttia omaisuus jakaantuu perintökaaren mukaisesti. Testamentilla voi tietyiltä osin poiketa perintökaaren mukaisesta perimysjärjestyksestä. Testamentti on aina oma viimeinen tahto. Testamentin avulla on mahdollista tehdä perintöverotuksellista suunnittelua, joka voi huomattavasti pienentää perintöverojen määrää tuleville polville. Testamentti on myös yksi keino tehdä hyvää ja muistaa yleishyödyllisiä järjestöjä.

2. Milloin on hyvä aika tehdä testamentti?

Aina on hyvä aika tehdä testamentti. Yleensä se on monien pohdintojen tulos, ja sen vuoksi testamentin tekemisen aloittamiseen voi mennä vuosiakin. Koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. On hyvä varautua elämän ikävimpiinkin tilanteisiin ja tehdä asiakirjat kuntoon ajoissa.

3. Voinko tehdä testamentin ilman asiantuntijan apua?

Kyllä voi. On kuitenkin hyvä muistaa, että testamentti on hyvin muo tosidonnainen asiakirja. Mikäli testamentissa on muotovirheitä, voi testamentista tulla pätemätön. Testamenttia tehtäessä asiantuntijat käyvät läpi perintöverotukseen liittyviä asioita. Kun asiantuntija on laatinut asiakirjan, ei tarvitse murehtia, onko asiakirja laadittu oikein.

4. Voinko testamentata osan omaisuudestani hyväntekeväisyyteen ja mitä tässä olisi hyvä huomioida?

Kyllä. Järjestöille pienikin testamenttilahjoitus on arvokas. Moni ajattelee, että tulisi antaa koko omaisuus järjestölle, mutta näin ei ole. Jokainen voi itse päättää, mitä omaisuuttaan haluaa yleishyödylliseen toimintaan testamentata.

5. Miten voin olla varma, että testamenttilahjoitus menee juuri siihen tarkoitukseen, jonka olen valinnut?

Testamentissa on hyvä mainita, mihin erityisesti haluaa testamentata omaisuuttaan. Toisaalta varoja voidaan käyttää yleisesti järjestön toimintaan, jolloin järjestö voi itse päättää, mihin saatuja varoja sillä hetkellä erityisesti tarvitaan. Maailman tilanteiden muuttuessa tarpeet voivat vaihtua. Suomen World Visionille lahjoitetut varat käytetään aina tehokkaasti ja lahjoittajaa arvostaen.

Perinnöksi parempi maailma

Lataa ilmainen testamenttiopas.