Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Äitiyspakkaukset saapuivat Somaliaan

Vauva moskiitoverkon sisällä turvassa nukkumassa.

Layla Said, Ayan Abdullahi ja Maryan Mohamud iloitsevat äitiyspakkauksesta, joka mahdollistaa äidille turvallisen synnytyksen ja lapselle hyvän alun elämään.

Layla Saidin vastasyntynyt pienokainen tuhisee vuoteessaan, jonka kattona ja seininä on moskiittoverkko. Nukkumapaikka on peräisin äitiyspakkauksesta, jonka Said sai päätettyään synnyttää lapsensa terveysklinikalla. Pieni tyttövauva on perheen viides lapsi. Neljä sisarusta on syntynyt kotona. Se on tyypillistä köyhällä maaseudulla, jossa on usein puutteita terveyspalveluissa. Toinen syy on tiedonpuute turvallisesta synnytyksestä.

– Kotisynnytyksistä johtuvat komplikaatiot ovat täällä yleisiä. Naisilla on muun muassa raskausmyrkytyksiä, tulehduksia ja vaikeista synnytyksistä aiheutuvia traumoja, Lillian Omariba Somalian World Visionista kertoo.

Layla hymyilee kameralle ja pitää vauvaansa sylissä.
Layla Said muutti perheen perinteitä ja päätti synnyttää viidennen lapsensa terveysklinikalla.

Layla Said on yksi noin tuhannesta äidistä, joka saa World Visionilta äitiyspakkauksen. Pakkausten avulla kannustetaan äitejä käymään raskausaikana neuvolassa ja synnyttämään kodin sijasta terveysasemalla.

– Halusin tällä kertaa synnyttää klinikalla. Kaikki meni hyvin. Samalla sain monenlaisia tarvikkeita vauvalle. Minulla ei olisi mahdollisuutta ostaa niitä itse, Layla Said kertoo. Äitiyspakkauksessa on kaksi osaa: toinen äidille ja toinen vauvalle. Äidin pakkauksessa on muun muassa synnytyksessä tarvittavia steriilejä välineitä ja kantoliina. Vauvan pakkauksessa on vaatteita ja vaippoja sekä muita hygieniatarvikkeita.

Ayan pitää vauvaansa sylissä ja hymyilee hänelle.
Ayan Abdullahin odotusta seurattiin raskausaikana säännöllisesti. Hän sai muun muassa terveys- ja ravitsemusneuvontaa.

Taskulamppu auttaa öisin

Ayan Abdullahi on kahden lapsen äiti. Hän on synnyttänyt molemmat lapsensa terveysklinikalla. Raskausaikana hänen terveyttään seurattiin säännöllisesti ja hän sai muun muassa ravitsemuskoulutusta. Äitiyspakkaus nostaa Abdullahin kasvoille hymyn.

– Minulla ei olisi ollut varaa ostaa vauvalle moskiittoverkkoa, joka nyt suojaa häntä. Pakkauksessa oli myös taskulamppu, jonka valossa näen paremmin imettää öisin. Siitä on ollut paljon apua.

Maryan pitää vastasyntynyttä vauvaansa sylissä.
Maryan Mohamud ihmettelee esikoistaan. Klinikkasynnytys oli hyvä kokemus.

Uutta ja ihmeellistä

Maryan Mohamud on ensisynnyttäjä, jonka vauva saapui maailmaan terveysklinikalla. Mohamud oli raskausaikana huolissaan synnytyksestä ja pelkäsi komplikaatioita.

– Sain neuvolan koulutuksista niin paljon tietoa, että päätin valita klinikkasynnytyksen. Se helpotti pelkojani. Luotin ammattilaisiin, joiden käsissä kaikki meni hyvin, Mohamud kertoo.

Hän iloitsee äitiyspakkauksesta, jossa on ollut paljon uutta ja ihmeellistä ensimmäistä kertaa äidiksi tulleelle.

– En ollut kovin hyvin selvillä siitä, mitä kaikkea pitäisi olla hankittuna vauvaa varten. Pakkauksessa on paljon sellaista, mitä en olisi pystynyt itse ostamaan. Vauvanvaatteet ja kestovaipat ovat todella hyvänlaatuisia.

Mistä on kyse?

  • Suomen World Vision jakaa yhteistyössä Somalian World Visionin ja suomalaisen Logonet-yrityksen kanssa noin 1000 äitiyspakkausta Somalian Puntmaassa.
  • Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin joulukuussa 2020, ja työ jatkuu tämän vuoden aikana.
  • Pakkauksen saamisen ehtona on sitoutuminen neuvolakäynteihin ja klinikkasynnytykseen.
  • Kotisynnytyksistä aiheutuvat komplikaatiot ovat yleisiä Somalian Puntmaassa. Ne ovat vakava uhka äitien ja vastasyntyneiden terveydelle.