Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Äitiyspakkauksista apua Keniassa

Nainen pitelee lasta sylissään.

Suomalainen innovaatio, äitiyspakkaus, on otettu työkaluksi synnytyskuolemien ehkäisyssä Turkanan alueella Keniassa. Köyhille äideille pakkauksen sisältö toimii hyvänä kannustimena hakeutua raskaudenaikaiseen seurantaan sekä synnyttämään klinikalle. Nancyn ja vauvan hengen se pelasti.

Kuuden lapsen äiti Nancy tapasi viimeisimmän raskautensa aikana World Visionin kouluttaman terveysvapaaehtoisen, joka kannusti häntä raskauden aikaisiin tarkastuksiin sekä synnyttämään alueen terveysklinikalle. Aluksi Nancy oli vastentahtoinen, mutta taipui lopulta kuullessaan terveysohjeiden noudattamisesta saamastaan lahjasta.

– En oikeastaan uskonut, että saamani ohje oli tärkeä, olinhan jo synnyttänyt kotona muut lapseni ongelmitta. Tilanne kuitenkin muuttui pian muutamaa päivää ennen laskettua aikaa. Synnytys oli käynnissä, mutta lapsen tulo tuntui kestävän epätavallisen pitkään. Tämä oli outoa, tiesin ettei kaikki ollut kunnossa, sanoi Nancy, joka asuu Kakuman alueella Turkanan piirikunnassa.

Neuvolakäynneillä oppimansa mukaisesti Nancy kiirehti sairaalaan, jossa lääkärit auttoivat häntä synnyttämään onnistuneesti.

– Raskaus oli vaikea ja lääkärien mukaan olisin helposti voinut menettää vauvan ja oman henkeni, jos olisin jäänyt kotiin tai lykännyt sairaalaan tuloa, Nancy kertoo.

Nainen keltaisessa mekossa.
Kenialainen Nancy sai äitiyspakkauksen.

Synnytyskuolemat voidaan ehkäistä

Kenian äitiyskuolemista 98% on keskittynyt 15 piirikunnan alueelle. Nämä kuolemat voitaisiin suurelta osin ehkäistä raskaudenaikaisilla tarkastuksilla ja klinikkasynnytyksillä. Kulttuuriset tabut ja vähäinen tietoisuus terveydenhuollon merkityksestä raskauden ja synnytyksen aikana saavat kuitenkin monet naiset synnyttämään kotona kouluttamattomien lapsenpäästäjien avustamina. Tämä vaarantaa heidän ja vauvan hengen, ja lisää komplikaatioiden riskiä.

Vuodesta 2018 alueella käynnissä ollut pilottiohjelma pyrkii vastaamaan haasteeseen. Suomalaisten lahjoittajien ansiosta Logonet-nimisen yrityksen kokoamia äitiyspakkauksia jaetaan valituissa terveyskeskuksissa syrjäisillä Turkanan piirikunnan alueilla Keniassa.

Nainen keltaisessa mekossa.
Pakkauksista köyhät äidit saavat kipeästi kaivattuja tarvikkeita.

Äitiyspakkaus on merkittävä lahja köyhälle perheelle

Äitiyspakkaukset muistuttavat suomalaisia äitiyspakkauksia. Ne sisältävät mm. vauvanvaatteita, huovan, pyyhkeen, saippuaa ja voidetta. Lisäksi paikallinen erikoisuus on moskiittoverkko.

– Tämä pakkaus todella motivoi äitejä tulemaan sairaalaan, koska silloin he saavat erilaisia vauvatarvikkeita, joihin monissa köyhissä perheissä ei ole varaa, sanoi June Cherutich, joka työskentelee World Visionin terveys- ja ravitsemusasiantuntijana Turkanan piirikunnassa.

Kun raskaana olevat naiset käyvät klinikoilla tarkistuksissa, terveydenhuollon työntekijät voivat arvioida heidän terveyttään, ja kertoa suositelluista terveyskäytännöistä raskauden aikana. Hankkeen alustavat löydökset osoittavat, että yhä useampi äiti käy synnytystä edeltävässä tarkastuksessa ja synnyttää klinikalla juuri niillä alueilla, joilla pakkauksia on jaettu.

Äitien terveyden kohentamisen lisäksi pakkausten sisältö antaa vauvoille hyvän alun elämään. Esimerkiksi vaatteet ja vuodevaatteet pitävät lapset lämpiminä. Lisäksi verkot suojaavat malarialta, joka on merkittävin kuolinsyy Kenian lapsilla.

Auta lahjoittamalla äitiyspakkaus

Voit lahjoittaa äitiyspakkauksen aineettoman lahjakaupan kautta