Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Derrick valitsi oman kumminsa Anna lapsen valita -tilaisuudessa

Derrick katsoo kumminsa kuvaa sisarustensa kanssa.

Yhdeksänvuotias ugandalainen Derrick nappasi valintatilaisuudessa suomalaisen Eskon kuvan – näin Eskosta tuli hänen kumminsa. Kyseessä on uniikki tapa ryhtyä kummiksi. Anna lapsen valita -kummiudessa valinta on lapsen käsissä.

Derrick-poika istuu tyynenä kotitalonsa ovensuussa. Jyrkkä olkikatto luo pienen varjoläikän portaalle. Vicky-äiti sekä siskot Daisy, 4, Junice, 11, ja Flavia, 9, hymyilevät leveästi, mutta perheen ainoa poika katsoo vakavana suoraan silmiin.

Vicky-äiti hakee sisältä kiinnostavan paperin, jossa on suomalaisen kummin, Eskon, valokuva. Kuvassa Esko seisoo hymyilevänä lumisateessa. Musta villamyssy on hiutaleiden peitossa. Ollaan selvästi kaupungin kadulla pimeänä talvi-iltana.

Derrickin valinta

Derrickin kummin, Eskon, kuva.

Derrick osallistui viime joulukuussa Anna lapsen valita -tilaisuuteen, missä joukko lapsia sai valita itselleen oman kummin. Suomalaiset kummit lähettivät World Visionin kautta valokuvansa Pajuleen, missä lapsille järjestettiin valintatapahtuma.

– Siellä sai piirtää ja värittää, pyörittää autonrengasta ja hyppiä narua, Derrick kertoo hiljaa.

Pieni hymynkare vihjaa, että päivästä on jäänyt hyvä muisto.

Tilaisuudessa oli esillä kummien kuvat ja lapset saivat käydä nappaamassa kukin omansa. Jokainen kummi tuli valituksi.

Derrickin valinta kohdistui Eskoon ja syitä oli kolme.

– Hymy, silmät ja vaatteet, erityisesti hattu.

Jälkikäteen Derrickille on selvinnyt, että Eskon kuvassa on myös koira! Ensivilkaisulla sylissä näytti olevan vain epämääräinen tumma mytty. Nyt Derrick toivoo itselleenkin omaa koiraa.

Säästöryhmä ja oppimiskeskus perheen tukena

Derrick ja hänen perheensä kotinsa edessä.

Derrickin isä on menehtynyt, joten Vicky-äiti pitää huolta koko perheestä. Hän viljelee maata ja kasvattaa kanoja. Välillä hän käy tekemässä töitä muiden viljelijöiden apuna ja saa siitä tuloja.

Vicky on myös World Visionin tukeman säästöryhmän jäsen. Hän maksaa joka viikko 1000 shillinkiä (0,25 euroa) yhteiseen kassaan. Jokainen ryhmän jäsen saa vuorollaan lainaa yritystoiminnan tai viljelyn kehittämiseen. Lisäksi ryhmä auttaa, jos perheenjäsenen sairastuminen aiheuttaa yllättäviä kuluja. Säästöryhmän jäsenyys tuo arkeen ennakoitavuutta ja turvaa.

Derrick käy alakoulua ja pitää erityisesti kirjoittamisesta. Viikonloppuisin ja loma-aikoina hän osallistuu Learning Centerin eli oppimiskeskuksen toimintaan. Se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä perheen kotoa.

Keskuksen koulutetut vetäjät tarjoavat opetusta erityisesti lukemisessa. Tukiopetus tapahtuu acholin kielellä ja tunneilla hyödynnetään mahdollisimman paljon lauluja ja leikkejä.

Pajulen alueohjelma Ugandassa

  • Pajulen alueohjelma sijaitsee Pohjois-Ugandassa, noin 450 kilometrin päässä maan pääkaupungista Kampalasta.
  • Työ alueella käynnistyi vuonna 2022. Alueella asuu noin 30 000 ihmistä, jotka kuuluvat pääasiassa acholien etniseen ryhmään.
  • Pohjois-Uganda kärsi 1990- ja 2000-luvuilla LRA-sissiryhmän terrorista, minkä takia suurin osa alueen asukkaista siirrettiin armeijan suojelemille leireille kaupunkien liepeille. Ihmiset saivat palata koteihinsa vasta 2010 alkaen. Leireillä ihmiset elivät ruoka-avun varassa, joten esimerkiksi viljelytaidot pääsivät ruostumaan.
  • Kummien tuella Pajulessa keskitytään terveyden, ravitsemuksen, sanitaation ja hygienian, koulutuksen sekä lastensuojelun parantamiseen.

Anna lapsen valita – ainutlaatuinen tapa ryhtyä kummiksi

  • World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö ja ainoa toimija, joka antaa lapsille mahdollisuuden valita kumminsa itse.
  • World Vision parantaa pysyvästi lasten elinoloja ja edistää lasten oikeuksia.

Anna lapsen valita sinut kummiksi

Uniikki tapa ryhtyä kummiksi, jossa lapsi valitsee kumminsa.