Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Joshua ei mene enää nälkäisenä nukkumaan

Kenialainen Joshua hymyilee leveästi kameralle pellon edessä

Oma kasvimaa auttaa Joshuaa ja hänen perhettään selviämään vaikeista ajoista.

On lokakuinen iltapäivä Itä-Kenian Kalawassa, mutta lämpötila pysyttelee paahtavana. Vielä ei ole edes kesä koittanut Keniassa, mutta päivät ovat jo nyt kuumia. Joshua, 9, odottaa iltaa, jolloin hän auttaa äitiään perheen kasvimaalla.

Suunnilleen tähän aikaan vuodesta sadekauden pitäisi saapua seudulle ja tuoda mukanaan helpotusta helteeseen sekä kipeästi tarvittavia sateita kasvimaille. Joshuan äiti Jennifer ei kuitenkaan toivo liikoja.

Sadekaudet ovat epäonnistuneet kolmena peräkkäisenä vuotena, ja kuivuudesta on tullut uusi normaali Kalawassa. Ilmastonmuutos ei ole enää uhka täällä, vaan se on jokapäiväistä todellisuutta. Samoin taistelu nälkää vastaan.

− Aikaisemmin kuivina kausina oli päiviä, jolloin meillä oli vain vetistä puuroa syötävänä. Oli myös päiviä, jolloin meillä ei ollut mitään suuhun pantavaa ja menimme nälkäisinä nukkumaan, Jennifer kertoo.

− Lasten laittaminen nukkumaan tyhjällä vatsalla oli vaikeinta ja tuskallisinta. Kyseenalaistin itseni vanhempana.

Kuivuudesta huolimatta tänä päivänä Jenniferin perheellä on paljon syytä iloon. Perheen kasvimaa on nyt täynnä maissia, kasviksia ja hedelmäpuita. Kukoistava kasvimaa on paikallinen ihme ja keidas kuivuuden keskellä. Siihen avittivat uuden oppiminen, kova työ ja Joshua-pojan kummin tuki. Lahjoitusten tuella perhe sai World Visionilta koulutusta kasvimaan viljelyyn haastavissa olosuhteissa.

Kuivuus uhkaa lasten koulunkäyntiä

Perheen isä Josphat päätti perustaa lammen kasvimaan rinteeseen, jotta sadevedet saataisiin talteen ja ne valuisivat rinnettä pitkin lampeen. Yhden vuoden ajan Josphat kaivoi päivittäin syvää ja leveää kuoppaa, joka keräisi tarpeeksi vettä.

− Ihmiset tapasivat kulkea ohitseni ja jotkut jopa pilkkasivat ponnistelujani. En antanut sen lannistaa, koska minulla oli tavoite mielessäni, Josphat muistelee.

Ison kuopan kaivaminen ilman koneiden ja muiden ihmisten apua oli rankkaa työtä, mutta Josphat tiesi, että hänellä oli paljon pelissä.

− Kun kuivuus iskee, monet lapset jäävät kotiin. He ovat liian heikossa kunnossa opiskelemaan, koska vedestä ja ruoasta on pulaa. Kuivuus vaikuttaa lastemme koulutukseen ja siten vaarantaa heidän tulevaisuutensa.

Kalawan lisäksi myös monilla muilla alueilla Keniassa kärsitään kuivuudesta. Kenian maataloudesta 98 prosenttia on riippuvaista sateista. Ilmastonmuutoksen tuomat sään ääri-ilmiöt ovat asettaneet koko maan ruokaturvan vaaraan.

Kun sadepisaroita alkoi tihkua aiemmin tänä vuonna, koko Kalawan seutu juhli. Sade ei kuitenkaan riittänyt kaikkien tilojen kasteluun, mutta Josphatin perheen lampi varmisti, että heidän perheensä ei menettänyt pisaraakaan vettä. Josphat ja Jennifer tunsivat jälleen toivoa, kun vettä valui heidän lampeensa.

Josphat sai ohjattua veden lammikosta kasvimaalle World Visionin lahjoittamalla pumpulla. Vain muutamaa viikkoa myöhemmin perhe keräsi satoa ja ravitsevaa ruokaa omasta kasvimaasta. Myös Joshua on nyt kiinnostunut maanviljelystä.

− Tänä päivänä meillä on jotain syötävää niin aamiaisella, lounaalla kuin päivällisellä. Nukun hyvin eikä vatsani ole kipeä nälästä, Joshua sanoo.

Joshua vanhempiensa ja nuoremman sisaruksensa kanssa perheen kasvimaalla, jota hankittiin World Visionin tuella.

Nyt Joshua voi keskittyä olemaan lapsi

Joshuan vanhemmat ovat voineet myydä kasvimaan antimia jopa eteenpäin. Tällöin perhe on saanut lisätuloja ja pystynyt ostamaan Joshualle kengät. Niiden ansiosta kasvien piikit eivät pääse pistämään Joshuaa jalkoihin, kun hän kävelee kouluun.

Nyt Joshua voi keskittyä olemaan lapsi. Hän leikkii kavereidensa kanssa ja tutkiskelee ympäröivää maailmaa.

− Koulussa on hauskaa. Minulla on energiaa leikkiä ystävieni kanssa ja pystyn keskittymään entistä paremmin koulutunneilla.

Kummina sijoitat lapsen tulevaisuuteen

Auta Joshuan kaltaisia lapsia.

Videosisältö
Elementti ohitettu