Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Kunnolliset käymälät pitävät tytöt koulussa

Intialainen kummilapsi Harpal hymyilee kameralle.

Joskus tyttöjen koulunkäynti ja opinnoista valmistuminen ovat pienestä kiinni. Tässä tapauksessa ratkaisuna oli huussien kunnostaminen kummien tuella.

Intialainen Harpal pitää koulunkäynnistä ja haluaa aikuisena tuomariksi. Hänestä on tylsää olla pois koulusta, mutta aiemmin se oli hänen ja monen muun tytön ainoa vaihtoehto kuukautisten aikaan.

– Kuukautisten aikana tarvitsemme vessoja kaikkein eniten. Silloin lähdimme kotiin. Mutta kun palasimme kouluun, tunnit olivat jo alkaneet, kertoo intialainen kummityttö Harpal.

Toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä kouluun ja käyttää käymälöitä, jotka eivät olleet turvallisia, suojaisia tai hygieenisiä. Koulujen käymälöissä ei ollut juoksevaa vettä tai kattoa. Sadeaikaan käymälöissä tulvi, ja seisova vesi oli sikiämispaikka hyönteisille ja sairauksille.

Turvalliset ja puhtaat vessat ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta kehittyvissä maissa ne ovat ylellisyyttä, johon monilla kouluilla ei ole varaa. Kunnollisten käymälöiden puute on merkittävä syy sille, että tytöt ympäri maailman joutuvat olemaan poissa tai jopa keskeyttämään koulunkäyntinsä.

Kuukautisten aikana tarvitsemme vessoja kaikkein eniten. Silloin lähdimme kotiin. Mutta kun palasimme kouluun, tunnit olivat jo alkaneet.

Harpal
Intialainen kummilapsi

Pienillä muutoksilla paljon vaikutuksia

Kaikki muuttui Harpalin kohdalla, kun vessat korjattiin kummien tuella.

Nyt ne ovat puhtaita ja turvallisia. Yksityisyyden takaamiseksi niihin rakennettiin katot ja käsienpesua varten niihin tehtiin myös vesipisteet.

Tämä ei kuulosta kummoiselta, mutta Harpalille ja hänen koulunsa tytöille se merkitsee paljon. He tietävät, että puhtaat ja turvalliset käymälät ovat paljon muutakin kuin rakennuksia – ne avaavat mahdollisuuden vahvemman tulevaisuuden rakentamiseen.

– Koulutus on meille kaikkein tärkeintä: jos emme käy koulua, emme ole mitään tässä maailmassa. Vain koulutuksen kautta voimme taata perheillemme kunnon tulot ja seisoa omilla jaloillamme, sanoo Harpal.

Harpal ja hänen ystävänsä koulupuvuissaan.

Tytöille samat mahdollisuudet kuin pojillekin

Tytöille, jotka kasvavat yhteisöissä, joissa sukupuolten epätasa-arvo vielä estää monia tyttöjä pääsemästä kouluun ja vaikuttamasta omaan tulevaisuuteensa, vessat ovat sitäkin tärkeämpiä.

– Ennen käymälän korjaamista tytöille aiheutui paljon hankaluuksia. Tulehduksien vaara oli todellinen. Nyt olemme täysin suojattuja ja turvassa, sanoo Harpal.

Kunnollisten käymälöiden saaminen näkyi heti myös koulua käyvien lasten määrässä.

– Kun koulun käymälät on saatu kunnostettua, oppilasmäärä on lisääntynyt. Ennen kuukautisten takia kotiin jääneet tytöt käyvät nyt säännöllisesti koulua, ja opinnot sujuvat hyvin. Koulutus on tytöille todella tärkeää. Olen iloinen siitä, että tytöt pääsevät nyt osallisiksi niistä mahdollisuuksista, joita ennen tarjottiin vain pojille, Harpal kertoo muutoksesta.

Harpal, kummilapsi Intiasta, lukee läksyjä ystävänsä kanssa.

Lahja myös tuleville polville

Harpal sanoo käymälöiden olevan tärkeä askel oikeaan suuntaan – ei vain hänelle ja hänen ystävilleen, mutta myös kaikille heidän jälkeensä tuleville.

– Minusta on hyvä, ettei sisareni joudu kokemaan samoja vaikeuksia kuin minä – palamaan kotiin kesken koulupäivän, koska kunnon vessoja ei ollut. Iloitsen siitä, etteivät nuoremmat tytöt joudu kokemaan samoja ongelmia kuin me. He voivat koko ajan keskittyä opintoihinsa, Harpal kuvaa tilannetta.

Ryhtymällä kummiksi Harpalin kaltaiselle tytölle autat lapsia pääsemään pysyvästi irti köyhyydestä. Harpal on päättänyt käyttää hänelle suotuja mahdollisuuksia muutoksen johtamiseen omassa yhteisössään.

– Haluan avata oppilaitoksen oman kylämme köyhille tytöille. Monet vanhemmat haluavat todella tarjota koulutuksen tyttärilleen, mutta heillä ei ole siihen varaa. Minun lukioni tulee olemaan ilmainen näille tytöille niin, että he voivat huoletta opiskella. Ja samalla heidän vanhempansa voivat luottaa, että he saavat apua, ja että heidän tulisi antaa tyttärilleen mahdollisuus opiskella, Harpal päättää.

Sijoita lasten tulevaisuuteen

Sinäkin voit auttaa edistämään tyttöjen koulutusta ja terveyttä.