Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Lahja ukrainalaiselle äidille auttaa Ukrainan kriisissä

Ukrainalainen äiti kahden lapsensa kanssa.

Tällä lahjalla tuet pakolaisäitejä Ukrainan kriisissä ja autat heitä pitämään huolta lapsistaan.

Sotaa paenneet äidit ovat usein yksin vastuussa perheidensä toimeentulosta. Monilla on vaikeuksia hankkia tarpeeksi ruokaa lapsilleen, joten he saattavat joutua ottamaan liian suuria lainataakkoja kantaakseen. Taloudellinen ahdinko kriisin keskellä heikentää äitien psyykkistä jaksamista ja aiheuttaa voimakasta stressiä. Pahimmillaan se voi johtaa lasten henkiseen ja fyysiseen kaltoinkohteluun, jonka seuraukset näkyvät lasten hyvinvoinnissa. Äitien auttaminen parantaa myös lasten hyvinvointia.

Suuri osa Ukrainan sotaa paenneista perheistä majoittuu jo ennestään köyhissä ja hauraissa naapurimaissa. Tällä alueella kriisi koskettaa yhteensä kahdeksaa miljoonaa pakolaista. Osa perheistä on jäänyt myös Ukrainaan. Sotaa paenneista ihmisistä 5,9 miljoona on maan sisäisinä pakolaisina Ukrainassa. Tuellasi autamme näitä erityisen haavoittuvassa asemassa olevia perheitä.

World Visionin avustustyö on käynnissä Ukrainassa, Romaniassa, Georgiassa ja Moldovassa. World Vision toimii yhteistyössä paikallisten toimijoiden, kumppanijärjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

Tästä artikkelista voit lukea kolmen äidin tarinat, jotka ovat saanet apua Ukrainan kriisissä. Avun tarve ei ole ohi.

Näin lahja ukrainalaiselle äidille auttaa konkreettisesti

Ukrainalainen äiti kahden lapsensa kanssa.

Lahjasi muuttuu ruoka-avuksi, lastentarvikkeiksi, lasten koulunkäynnin tueksi, käteisavuksi ja mielenterveyden tueksi.

Rita on kahden lapsen äiti, joka on paennut Ukrainan sotaa naapurimaahan Romaniaan. World Vision tukee paikallisten pakolaiskeskusten toimintaa, joista myös Rita perheineen on saanut apua.

– Tarvikejakelusta saan kaiken minulle ja lapsilleni, myös vauvanruokaa ja vaippoja. Tulemme tänne kahdesti kuukaudessa. Olen kiitollinen avusta. Järjestöt auttavat Romaniassa monia ihmisiä, kuten isäntäperhettäni, naapureitani ja kaduilla olevia ihmisiä.

Romanian CATTIA-keskuksessa pakolaislapset voivat jatkaa koulunkäyntiä ja viettää aikaa lapsiystävällisissä tiloissa. Lapset saavat myös romanian kielen tukiopetusta, jotta paikallisen koulun aloitus sujuisi helpommin. Perheet saavat keskuksessa psykososiaalista tukea.

World Vision ylläpitää pakolaiskeskuksessa tarvikejakelua ja tukee keskuksen toimintaa yhdessä Brasovin kaupungin ja kumppanijärjestöjen kanssa. Perheet voivat hakea ruoka-apua sekä hygienia- ja vauvanhoitotarvikkeita. Lisäksi tuemme perheitä käteisavustuksin. Apua saavat myös vähävaraiset perheet, jotka majoittavat pakolaisia.

Lahja äidille auttaa selviämään traumasta

Ukrainalainen äiti poseeraa kameralle tyttärensä kanssa.

World Vision ylläpitää lahjoittajien tuella lapsiystävällisiä tiloja ja järjestää psykososiaalisia aktiviteetteja. Ne auttavat lapsia pääsemään yli traumaattisista kokemuksista.

Olena muutti vuosi sitten Ukrainan Odesasta Moldovaan kahden tyttärensä ja neljän kuukauden ikäisen poikansa kanssa. Aluksi hänen oli vaikea sopeutua uuteen elämäänsä.

– Itkin usein öisin, koska halusin palata Ukrainaan. Kuitenkin tiesin, että minun oli jatkettava elämääni lasteni vuoksi. Myös he kamppailivat ison elämänmuutoksen kanssa. Heidän isänsä ja vanhin siskonsa oli jäänyt Ukrainaan. Kolmevuotias tyttäreni joutui kokemaan traumaattisia hetkiä, kun kaupunkiimme hyökättiin yöllä. Silloin päätin, että minun pitää tarjota lapsilleni vakaa koti.

Olena päätti lähteä naapurimaahan Moldovaan. Hän sai itselleen ja lapsilleen apua World Visionin psykososiaalisesta toiminnasta. Pian hän halusi työskennellä itsekin lasten hyväksi. Nykyään Olena on koulutusfasilitaattorina paikallisessa World Visionissa ja sen kumppaniorganisaatiossa Step-by-Stepissä.

Olena on ylpeä työstään ja sen myönteisistä vaikutuksista. Auttaessaan lapsia ja kaltaisiaan äitejä hänestä on tullut tärkeä osa yhteisöä.

– Olen kiitollinen saadessani olla täällä Moldovassa osana lämmintä yhteisöä. Olen onnellinen nähdessäni iloisia ja toiveikkaita ilmeitä lasten kasvoilla, kun he tulevat osallistumaan toimintaamme.

Lahja äidille auttaa akuutin kriisin keskellä

Ukrainalainen äiti pitää sylissään pientä vauvaansa.
Irinan kuopus Daniel on tässä kuvassa vasta kaksiviikkoinen.

World Vision tukee yhdessä paikallisten kumppanuusjärjestöjen kanssa kotinsa menettäneitä perheitä. Toivottomassa tilanteessa kukaan ei saa jäädä yksin.

Irina, 28, on kahden lapsen äiti, joka asuu pienessä kylässä Borodjankan alueella lähellä Kiovaa. Irina ja hänen äitinsä Zoya menettivät viime vuonna talon, jossa Irina oli asunut koko elämänsä. Perhe oli kotona, kun ohjus osui heidän talonsa lähistölle. He pakenivat, koska talo syttyi tuleen. Koti paloi asumiskelvottomaksi. Jäljelle jäi vain sotkuiset tiilikasat.

Pian Irina huomasi olevansa raskaana. Tammikuussa hän synnytti toisen lapsensa Danielin, joka on tuonut hänen elämäänsä paljon iloa sodan aiheuttamien menetysten keskelle.

World Visionin kumppanijärjestö Divchata (tunnetaan myös nimellä Girls) järjesti Irinan perheelle asuinpaikan, ruokaa, lastenrattaat ja psykologista tukea. Perhe sai myös koulutarvikkeita, jotta Irinan vanhempi lapsi voi jatkaa koulunkäyntiä. Irina on kiitollinen tähän mennessä saadusta tuesta. Parhaillaan hän selvittää, mistä he voisivat saada varoja kotinsa uudelleenrakentamiseen.

Auta äitejä Ukrainan kriisissä.

Anna lahja ukrainalaiselle äidille.