Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Lucia ja Mary iloitsevat äitiyspakkauksesta

Jaamme Etelä-Sudanissa noin 7 000 äitiyspakkausta. Pakkaus kannustaa odottavia äitejä käymään raskausaikana neuvolassa ja synnyttämään kodin sijasta terveysklinikalla. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana klinikkasynnytykset ovat lähes tuplaantuneet.

Äitiyspakkauksia jaetaan 15 klinikalla, joista yksi sijaitsee pakolaisleirillä. Kaikki klinikat saavat World Visionilta tukea. Etelä-Sudan on hauras valtio, jolla ei ole varaa maksaa lääkäreille, hoitajille tai kätilöille palkkaa.

Yhdellä äidillä on toiminta-alueellamme noin kahdeksan lasta. Miehellä on tavallisesti monta vaimoa. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä.

– Nyt suurin osa äideistä synnyttää klinikalla. Muutos on ollut todella merkittävä. Tieto äitiyspakkauksista on levinnyt äidiltä toiselle, Yambion terveysklinikan äitiysosastonjohtaja Christine kertoo.

– Tilamme alkavat olla ahtaat, mutta laitamme tarvittaessa patjoja maahan. Onneksi äitiyspakkauksessa on myös steriilit synnytysvälineet. Niistä on näissä olosuhteissa paljon apua.

Äitiysosaston johtaja Christine hymyilee kameralle.
Äitiysosaston johtaja Christine kiittelee erityisesti steriileistä synnytysvälineistä.

Myös ehkäisyneuvontaa tarjotaan

Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja vauvan kehitystä. Siellä saa myös terveysneuvontaa.

– Puhumme ehkäisystä. Se on tärkeää työtä, joka tukee perhekokojen pienentämistä, Christine painottaa.

Makapandun pakolaisleirillä asuu lähes 10 000 ihmistä, joista suurin osa on Kongosta. Äitiyspakkauksia jaetaan myös pakolaisleirin terveysklinikalla.

– Aikaisemmin leirillä oli paljon kotisynnytyksiä. Äitiyspakkausten jakamisen myötä kaikki synnytykset tapahtuvat nyt klinikalla. Viikossa synnytyksiä on noin 20, World Visionin työntekijä Emanuel kertoo.

Lucia, 23, pitelee sylissään pientä poikavauvaa. Hän on kuuden lapsen äiti.

– Äitiyspakkaus auttaa todella paljon. Sain vaatteita lapselleni ja voin suojella häntä malarialta verkon avulla. Olen todella onnellinen, Lucia sanoo.

Lucy pitää vauvaansa sylissä.
Lucia on onnellinen vaatteista, joita voi pukea pienokaiselleen.

Mary, 31, on kaksosvauvojen tuore äiti. Hänen lapsilukunsa on nyt kahdeksan.

– Tämä pakkaus on todella hyvä. Tässä on kaikki tarpeellinen. Vanhemmille lapsilleni minulla ei ole ollut malariaverkkoa, näille vauvoille on, Mary iloitsee tyttö- ja poikavauva sylissään.

Äitiyspakkaus auttaa vähentämään äiti- ja lapsikuolleisuutta. Se sisältää muun muassa kantoliinan, moskiittoverkon sekä vauvanvaatteita.

Mary pitää kaksosiaan sylissä.
Mary voi nyt suojella kaksosiaan malarialta.

Olemme jakaneet äitiyspakkauksia myös Keniassa, Somaliassa ja Ruandassa.

Sinäkin voit tukea äitiyspakkaustyötä

Lahjoittamalla Mimmirahastoon sijoitat tyttöjen ja naisten oikeuksiin sekä tasa-arvoisempaan maailmaan.