Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Mary varmistaa joka yö lastensa olevan elossa

Kansainvälisen World Visionin johtaja Andrew Morley kuuntelee paikallisen kenialaisen tarvinaa keskellä hyvin kuivaa aavikoitunutta maisemaa. Kuvan edustalla näkyy eläimen luuranko.

Pohjois-Kenia on yksi Itä-Afrikan alueista, jossa lapset ja perheet yrittävät selviytyä nälkäkriisin keskellä.

− Minun täytyy tunnustella lasteni sykettä joka yö, kun he menevät nukkumaan tyhjällä vatsalla. Varmistan, että he ovat yhä elossa.

Näin kenialainen Mary kuvailee perheensä tilannetta pohjoiskenialaisessa kylässä, jossa kunnon sateita ei ole nähty kahteen vuoteen.

Mary ja hänen aviomiehensä pelkäävät, että he joutuvat näkemään lastensa kuolevan nälkään eivätkä he itse pysty tekemään asialle mitään. Samalla kun Mary kertoo peloistaan, hän jakaa maissipuuroannoksen puoliksi ja antaa toisen osan siitä lapsilleen ja toisen perheen yhdelle lehmälle ja kolmelle vuohelle. Mary yrittää parhaansa mukaan ruokkia lapsensa, mutta samalla pitää myös perheen viimeiset karjaeläimet elossa. Jäljellä oleva karja on heidän perheensä toimeentulon lähde.

Maryn kotiseutu kuuluu Marsabitin maakuntaan, joka Pohjois-Kenian Turkanan maakunnan tavoin kärsii nälkäkriisistä ja poikkeuksellisesta kuivuudesta. Paikalliset sanovat, että tämänhetkinen kuivuus on paljon pahempaa kuin vuonna 2017 Itä-Afrikassa ja Afrikan sarvessa koettu kuivuuskriisi.

Mary näyttää kodissaan World Visionin johtajalle Andrew Morleylle kuinka vähän hänellä on syötävää.
Mary näyttää, kuinka vähän hänellä on syötävää.

Kuivuuden ja ilmastonmuutoksen lisäksi Kenian ja muun Itä-Afrikan nälkäkriisiä ovat syventäneet paikalliset konfliktit, koronapandemia sekä Ukrainan konfliktin seuraukset. Kymmenet miljoonat ihmiset kärsivät nälästä seitsemässä maassa ja lapsia on vaarassa kuolla nälkään. Laidunmaat ovat hävinneet, ja karjaeläinten ruhoja lojuu ympäriinsä maassa. Monet perheet ovat hajonneet jokapäiväisen kamppailun keskellä. Miehet kokevat riittämättömyyttä, kun ovat menettäneet toimeentulonsa eivätkä pysty elättämään perhettään.

Minun täytyy tunnustella lasteni sykettä joka yö, kun he menevät nukkumaan tyhjällä vatsalla. Varmistan, että he ovat yhä elossa.

Mary
Kenialainen äiti

“En halua naimisiin, vaan mennä kouluun”

Kenialaisen Hannahin, 16, tarina on esimerkki siitä, miten nälkä rikkoo perheitä, estää lasten unelmien toteutumisen ja vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa. Hänen perheensä on menettänyt yli 200 karjaeläintä, mikä vaikuttaa perheen toimeentuloon mutta myös hänen koulunkäyntiinsä.

Hannahin isä maksoi aiemmin koulumaksut karjankasvatuksesta saaduilla tuloilla, mutta enää siihen ei ole mahdollisuutta. Muuten muu perhe jäisi ilman ruokaa. Jäljellä olevan karjan avulla perheen isä pystyy ruokkimaan Hannahin nuoremmat sisarukset.

− Pelkään, että joudun menemään pian naimisiin, jotta muu perheeni selviäisi. En halua naimisiin, vaan mennä kouluun ja tulla isona lääkäriksi, Hannah sanoo.

*Hannahin nimi on muutettu hänen henkilöllisyytensä suojaamiseksi.

Kuukausilahjoittajana olet mukana auttamassa

Nälkäkriisi koettelee Keniaa sekä useaa muuta Itä-Afrikan maata. Äärimmäisellä nälällä ja pitkäkestoisella ruokapulalla on tuhoisia vaikutuksia lasten terveyteen, koulutukseen ja selviytymiseen. Nälkäkriisi lisää myös lapsiavioliittojen määrää. World Vision antaa humanitaarista apua kaikista heikoimmassa asemassa oleville. Kuukausilahjoittajana autat kanssamme nälästä kärsiviä lapsia ja perheitä sekä suojelet tyttöjen oikeuksia.

  • Toimitamme elintärkeää ruoka- ja käteisapua nälästä kärsiville perheille.
  • Toimitamme puhdasta juomavettä.
  • Autamme ja hoidamme vakavasti aliravittuja lapsia, raskaana olevia naisia ja imettäviä äitejä.
  • Koulutamme ja tuemme viljelijöitä, joita uhkaa satojen menetys.

Sinäkin voit auttaa

Kuukausilahjoittajana sijoitat apusi sinne, missä hätä on suurin.