Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Puhdas vesi mullistaa perheiden elämän

Malawilainen pikkutyttö pesemässä iloisesti kädet puuhtaan veden lähteellä.

Oletko jo ostanut aineettomasta lahjakaupastamme puhdasta vettä? Se parantaa etenkin köyhien perheiden lasten ja naisten elämää. Puhtaan veden ansiosta lapset pysyvät terveinä. Vedenkannosta vapautunutta aikaa jää koulunkäyntiin ja toimeentulon hankkimiseen.

Seuraavat tarinat kertovat, miten puhdas vesi muutti lasten ja perheiden elämän Etelä-Sudanissa ja Afganistanissa.

Angelina ehtii tehdä töitä ja hankkia ruokaa lapsilleen

Angelina lapsensa kanssa vesihanalla.

Angelina, 28, asuu neljän lapsensa kanssa Aweilissa Etelä-Sudanin pohjoisosassa, jossa perheet ovat kärsineet nälästä ja puhtaan veden puutteesta. Aikaisemmin Angelina joutui käyttämään päivistään kuusi tuntia vedenhakuun, kun hän käveli edestakaisin toiseen kylään.

Angelinan ja hänen lastensa elämä sai uuden suunnan, kun World Vision asensi alueelle aurinkopaneeleilla toimivan vesiaseman. Yli 1500 ihmistä saa nyt vesiasemalta vettä vähintään 20 litraa päivässä.

Puhdas vesi on myös mahdollistanut Angelinalle aivan uuden toimeentulon.

− Vesipiste ei ratkaissut vain pitkän matkan kävelyitä, vaan antoi minulle myös tulonlähteen. Voin nyt viljellä maata omalla maatilallani, ja minulla on tarpeeksi aikaa hankkia ruokaa perheelleni.

Yar voi nyt pestä kätensä ja käydä turvallisesti vessassa

Yar nauramassa.

Eteläsudanilainen Yar, 10, riemuitsee hänen kotinsa läheisyydessä sijaitsevasta käsienpesupisteestä ja käymälästä.

Saniteettitilat eivät ole Yarille itsestäänselvyyksiä, sillä ennen hänen piti kävellä pitkä matka pusikkoon, jotta hän sai tehtyä tarpeensa. Pusikko toimi koko hänen yhteisönsä yhteisenä vessana. Saniteettitilojen puute aiheutti yhteisön lapsille sairauksia, kuten ripulia, sekä altisti pusikoissa yksin kulkevat lapset sieppauksille.

World Visionin tuella saadut turvalliset saniteettitilat muuttivat Yarin, hänen äitinsä ja sisarustensa sekä koko naapuruston elämän. Käsienpesupisteet ja käymälät parantavat hygieniaa, vähentävät sairauksia ja lisäävät arjen turvallisuutta.

− Minun ei enää tarvitse pelätä käärmeitä tai että tulisin siepatuksi, Yar sanoo.

− Aiemmin lapseni olivat kipeitä säännölisesti, mutta eivät enää. Jopa naapurimme lapset ovat nyt terveitä, vaikka heillä oli ennen jatkuvasti ripulia. Olemme nyt suojassa bakteereilta ja sairauksilta, Yarin äiti Nyandeng täydentää.

Sakhidadin lapset pääsevät kouluun

Sakhidad täyttämässä vesikanisterit vesihanasta.

Afganistanilainen Sakhidad, 55, asuu neljän lapsensa kanssa Badghisin maakunnassa, jossa ihmiset ovat kärsineet veden puutteesta.

Sakhidadin lapset joutuivat aiemmin käyttämään ison osan ajastaan vedenhakuun, koska heidän isänsä täytyi käydä töissä ja ansaita perheelleen rahaa ruokaan. Lapset joutuivat lähtemään kauas vedenhakumatkoille, jolloin heille ei jäänyt aikaa koulunkäyntiin.

Vedenhakua hankaloittivat entisestään myös alueen kuivuus ja puhtaan veden lähteiden puute. Monilla kyläläisillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin juoda likaista vettä.

Nyt Sakhidadin perheen ja muiden kyläläisten jokapäiväinen arki on saanut täyskäännöksen.

− World Vision rakensi vesisäiliön sekä vesihanat aivan talojemme eteen, Sakhidad iloitsee.

Perheen isällä on nyt tarpeeksi aikaa työskennellä tilallaan ja hänen lapsillaan on aikaa käydä koulua.

− Kaikki kylässä, erityisesti lapset ja naiset, ovat erittäin kiitollisia tästä tuesta.

Tule mukaan edistämään kestävää kehitystä. 

Anna aineeton lahja.