Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Puhdas vesi muuttaa maailmaa

Ghanalainen tyttö pesee kädet uudella vesipisteellä ja hymyilee kameralle.

Puhdas vesi on ruuan ja terveydenhuollon ohella yksi merkittävimpiä asioita, jotka auttavat kehitysmaiden lapsia ja heidän perheitään nousemaan köyhyydestä.

Vesi ylläpitää elämää – kukaan meistä ei pärjää ilman sitä muutamaa päivää pidempään. Veden saatavuus vaikuttaa elämänkulkuun monella tavalla: se vaikuttaa ruokavalioomme ja terveydentilaamme, ja sillä on välillisiä vaikutuksia myös esimerkiksi saamaamme koulutukseen sekä taloudelliseen tilanteeseemme.

Globaalisti 785 miljoonaan ihmistä kärsii puhtaan veden puutteesta. Vaikutukset näkyvät sukupolvesta toiseen ylläpitäen köyhyyden kierrettä. Avustusjärjestö World Vision on maailman suurin yksityinen puhtaan veden jakelija.

Lue miten lahjoittajiemme tuella muutamme lasten elämän puhtaan veden myötä.

1. Vesi ehkäisee sairauksia

Vesi on hyvän hygienian peruspilari, ja koronapandemian myötä meitä on jälleen muistutettu hyvän hygienian merkityksestä. Mutta jo ennen koronaa käsienpesu oli todellinen hengenpelastaja niillä seuduilla, joissa ehkäistävät ja hoidettavat sairaudet veivät miljoonien lasten hengen joka vuosi.

Nyt käsienpesu on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. World Vision on jakanut pandemian aikana tietoa ja koulutusta käsienpesun tärkeydestä 35,2 miljoonalle ihmiselle. Nyt 115 000 yhteisössä on uusi yhteinen käsienpesupiste.

2. Vesi pitää lapset koulussa

Kuvittele mielessäsi koulu, jossa ei ole mahdollisuutta hörpätä vettä välitunnilla käydyn hikisen jalkapallo-ottelun jälkeen. Ja jonka vessoissa ei ole vettä käsienpesua varten. Tai edes vettä tilojen siivoamiseen.

Vesipiste koulun yhteydessä motivoi lapsia ja heidän vanhempiaan panostamaan koulunkäyntiin, kun puhdasta vettä on saatavilla läheltä.

Tästä syystä World Vision panostaa vesipumppujen ja -putkistojen rakentamiseen, kaivojen kaivamiseen sekä vessojen rakentamiseen. Veden saaminen lähelle vähentää lasten vedenkantoon käyttämää aikaa ja vapauttaa heidän aikansa koulun käymiseen.

3. Vesi lisää tasa-arvoa

Monessa paikassa puhtaan veden kantaminen on naisten ja tyttöjen työtä. Joka ikinen päivä tytöt ja naiset ympäri maailmaa käyttävät yhteensä 200 miljoonaan tuntia veden kantamiseen perheilleen. Esimerkiksi Afrikan maaseudulla naiset kävelevät keskimäärin kuusi kilometriä päivässä kantaen 20 kilon painosta vettä. Paitsi raskaita, kantomatkat voivat olla myös vaarallisia, sillä ne asettavat tytöt ja naiset alttiiksi väkivallalle ja raiskauksille. Jokainen tunti, jonka tyttö käyttää veden kantamiseen, on pois koulunkäynnistä, kotitehtävien tekemisestä ja lapsuuden leikeistä.

World Visionin lahjoittajien tuella rakennetut vesipisteet vapauttavat tytöt ja naiset elinikäisestä vedenkantovelvoitteesta. Puhdas vesi vapauttaa heidän aikansa opiskeluun, ansiotyöhön ja muihin elämän tarjoamiin mahdollisuuksiin. Se tasoittaa sukupuolten välistä eroa ja mahdollistaa myös naisten osallistumisen oman kotiseutunsa kehittämistoimintaan ja päätöksentekoon.

Lähikuva lasten käsistä leikkimässä puhtaalla vedellä vesipisteellä Keniassa.

4. Vesi ruokkii lapsia

Kehitysmaissa lasten ei useinkaan tarvitse miettiä, mistä heidän ruokansa tulee: se on kasvatettu kasvimaalla tai pellolla ihan heidän kotinsa vieressä. Maailmanlaajuisesti yli miljardi ihmistä saa elantonsa maataloudesta, ja joissakin kehittyvissä maissa sen osuus on noin 25 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vesi on kaikki kaikessa perheille, jotka kasvattavat satoa myös myyntiin. Jos vettä ei riitä kasteluun, sato jää pieneksi.

Kun lasten kotiseudulle rakennetaan vesiputkistoja, perheet saavat enemmän ja parempia satoja ja kotieläimet pysyvät terveempinä. Lapsille riittää ravitsevampaa ruokaa ja sadon myynnistä saaduilla tuloilla voidaan maksaa elintärkeitä asioita, kuten koulupukuja, oppikirjoja ja lääkkeitä. Kun säästöön jää myös hiukan rahaa, ihmiset voivat suunnitella tulevaisuuttaan pidemmälle.

5. Vesi auttaa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Kehitysmaissa elävät ihmiset kärsivät usein ensimmäisinä sään ääri-ilmiöistä, kuten kuivuudesta ja tulvista. World Vision tukee heitä mukautumaan ja etsimään uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tehokkaampaa sadeveden hyödyntämistä viljelyssä, kateviljelyyn tai tippakasteluun siirtymistä, puiden istuttamista tai uuden teknologian hyödyntämistä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.

6. Vesi muuttaa myös tulevien sukupolvien elämän

Veden tuoma muutos ei palvele ainoastaan nykyhetkessä, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia koko yhteisöön vuosikymmenten ajaksi. Kun vettä on saatavilla säännöllisesti, se tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Parantunut terveys, lisääntynyt koulutus, tehokkaampi maanviljely, riittävä ruoka ja parantuneet tulot muuttavat koko yhteisön tulevaisuudennäkymät.

Pitkäaikainen tuki näkyy esimerkiksi kaivoina, käsikäyttöisinä ja aurinkoenergialla toimivina pumppuina sekä sadevedenkerääjinä. Yhdessä asukkaiden kanssa varmistetaan, että heillä on tarvittavat taidot vesijärjestelmien huoltamiseen ja ylläpitoon sekä vastuu vesijärjestelmien ylläpidosta senkin jälkeen, kun avustustyö alueella on päättynyt.

Tämä tiedon ja vastuun siirtäminen alueen asukkaille näkyy myös pitkäaikaisissa tuloksissa: Pohjois-Carolinan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 80 prosentissa World Visionin Ghanaan rakentamissa kaivoissa riitti puhdasta vettä vielä 20 vuoden jälkeenkin.

Fakta

  • Joka päivä lähes tuhat lasta kuolee likaisen juomaveden ja huonon hygienian aiheuttamaan ripuliin. Jokaisella lapsella on kuitenkin oikeus kasvaa terveenä, käyttää puhdasta vettä sekä kunnollisia ja turvallisia vessoja.
  • World Vision on suurin puhtaan veden saatavuutta parantava järjestö kehitysmaissa.
  • World Visionin lahjoittajien tuella joka 10. sekunti yksi uusi ihminen saa puhtaan veden käyttöönsä.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.