Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Puhdas vesi saa ihmiset ja kotieläimet onnellisiksi Keniassa

Cheru hymyilee leveästi juostessaan vaate sidottuna olkapäälleen kuin supersankariviitta.

Mikä saa koulujen ja kirkkojen penkit täyttymään, kasvimaat viheriöimään ja tekee jopa linnutkin onnellisiksi? No puhdas vesi tietysti. Tässä tarinassa ääneen pääsee 6-vuotias kenialaiainen Cheru perheineen.

Sinä päivänä, kun Kenian vuoristolähteistä vedetty vesijohto valmistui, oli Cheru etujoukoissa perheen, ystävien ja naapureiden kanssa. Silmät loistaen hän ihaili puhtaan veden virtaamista. Kaikki ympärillä riemuitsivat, kun Cherun isä täytti ensimmäisen lasin ja nautti virkistävän, elämää antavan kulauksen. Sinä päivänä alkoi Cherun ja hänen perheensä uusi elämä.

Aiemmin vasta 5-vuotiaana Cheru joutui kävelemään yli kolme ja puoli tuntia 6-vuotiaan sisarensa Dinan kanssa hakemaan vettä. Se oli uuvuttava ja rankka matka paahtavan auringon alla. Pieni Cheru jaksoi kantaa vain kattilallisen vettä, mutta hän tiesi, että sekin oli todella tärkeä apu äidille.

Tällä vedellä oli myös kova hinta. Matka oli pitkä ja se esti lapsia olemasta koulussa. Lisäksi vesi oli saastunutta, joten terveyskin kärsi.

Viisi kenialaista lasta koulussa.

Cherulla on nyt oma vesipiste

Muutamassa kuukaudessa Cherun tarina kuitenkin muuttui.

Eri puolilla maailmaa ihmiset kuulivat Cherun tilanteesta, ja he päättivät auttaa häntä ja hänen kaltaisiaan. 30 maassa 64 000 ihmistä osallistui World Visionin maailmanlaajuiseen vesikampanjaan, jolla kerättiin varjoja vesihankkeille.

Muutos on melkoinen. Lähikouluilla on nyt puhdasta vettä ja käymälät. Cherun kylässä on monta vesipistettä, joista yksi on nimettykin hänen mukaansa!

– Sinä päivänä, kun vesi tuli, juoksimme kotiin hakemaan kanistereita veden kantamiseen, koska pelkäsimme veden loppuvan. Mutta kun vettä oli seuraavanakin päivänä, menin kertomaan naapureille: voitte tulla hakemaan vettä ja pesemään pyykkinne, sillä vesi ei lopu kesken, Cherun äiti Monica kuvaa uskomatonta muutosta.

Cheru hymyilee kameraan täyttäessään vesipulloa.

Koulut ja kirkot uusien haasteiden edessä

Nyt kuusivuotias Cheru auttaa pyykinpesussa ja tiskauksessa kotona, mutta enää ei tarvitse tehdä rankkaa vedenhakumatkaa. Sen sijaan perheellä on raikasta, puhdasta vettä vain muutaman askeleen päässä kodin ovelta.

Nyt Cheru käy säännöllisesti koulua. Itse asiassa nyt kun lapset pääsevät ajoissa kouluun, eivätkä he sairastele usein, on edessä uusi ongelma: luokkahuoneet pursuavat! Nyt rakennetaan uusia luokkahuoneita, jotta kaikki mahtuvat opiskelemaan.

Vesi virvoittaa myös yhteisön hengellistä elämää. Samoin kuin koulu, Cherun kotikirkko on sunnuntaisin täynnä, kun perheet pääsevät jumalanpalveluksiin. Vettä käytetään myös kirkon korjaukseen, sillä seurakunta säästää rahaa sementtiin, jotta kirkkoon saataisiin sementtilattia.

Eläimetkin tyytyväisiä

Puhtaan veden tulo kodin lähelle on muuttanut kaiken. Cheru näkee tulevaisuuden valoisampana: hän haaveilee lääkärin ammatista. Sillä välin hänen äidillään on suunnitelmia perheen tilanteen parantamiseksi veden avulla, kun hän suunnittelee puutarhaa, jossa kasvattaisi tuoretta ja terveellistä ruokaa koko perheelle.

– Olemme onnellisia, eläimet ovat tyytyväisiä, jopa linnutkin ovat iloisia, Cherun isä Samson kertoo hymyille.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.