Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Tyttö, joka ei antanut periksi

Cecilia Cheruto.

Cecilia Cheruto, 27, oli vain 13-vuotias, kun hän sai tietää miehestä, joka halusi hänet vaimokseen. Cheruton pelasti koulumenestys. Luokkansa parhaimpiin kuuluva tyttö sai jatkaa koulussa. Elämä ei ole päästänyt Cherutoa helpolla, mutta silti hänestä on tullut yhteisönsä voimanainen.

Cecilia Cheruto kävelee hieman ontuen. Hän kertoo jalkavammansa johtuvan raskaiden tavaroiden kantamisesta. Vamma sai alkunsa äidin kuoleman jälkeen, kun Cheruton oli jäätävä pois koulusta hoitamaan pikkusisaruksia. Se tarkoitti kovaa työtä aamusta iltaan. Isästä ei ollut avuksi – päinvastoin.

– Hän joi alkoholia ja jahtasi meitä ympäri pihaa. Nukuimme usein naapureiden luona, Cheruto kertoo.

Lukutaito teki vaikutuksen

Äidin eläessä asiat olivat toisin. Hän uskoi tyttäreensä ja kannusti koulunkäyntiin. Isä halusi kouluttaa vain pojat, mutta kun Keniassa tarjottiin lähes ilmainen peruskoulu kaikille, Cherutokin pääsi koulunpenkille. Hänen menestyksensä avasi myös isän silmät.

– Tuolloin isä oli minusta ylpeä. Hän ei itse osannut lukea, joten lukutaitoni teki häneen vaikutuksen.

Vanhemmat ottivat veljen pois koulusta ja antoivat tyttärensä jatkaa. Kun Cheruto oli aloittamassa kolmatta luokkaa, lähipiiriin ilmaantui mies, joka halusi hänet vaimokseen.

– Sanoin, että haluan jatkaa koulussa. Menestyin niin hyvin, että isä taipui tahtooni.

Tutkinto ravitsemusopista

Äidin kuoleman jälkeen Cheruto uurasti kotitöissä ja haaveili opinnoista. Raskaaksi hän tuli 17-vuotiaana. Adrian-poika on nyt 10-vuotias.

– Tein kaikkeni päästäkseni jatkamaan opintoja. Hain muutamaan kouluun, mutta minua ei hyväksytty sisään. Olin yhteydessä viranomaisiin ja kerroin tilanteestani. Sitten rehtori tuli luokseni ja kirjaimellisesti haki minut takaisin kouluun.

Cheruto jatkoi opintoja ja hankki tutkinnon ravitsemusopista. Alan töitä ei ole löytynyt, mutta hän on keksinyt tilalle muuta.

– Tulkaa katsomaan, mistä saan rahaa.

Itseluottamusta koulutuksesta

Cheruton pikkuruisen kodin pöydällä on kauniita kaula- ja rannekoruja. Hän valmistaa niitä markkinoille myyntiin.

Cheruto kertoo saaneensa toivoa, voimaa ja itseluottamusta World Visionin Community Change -koulutuksista.

– Koulutus muutti elämäni. Minua kunnioitetaan ja kuunnellaan. Käyn puhumassa alkoholin haitoista. Kerron, miten lapset kärsivät aikuisten juomisesta. Kuulun myös koulun johtokuntaan ja koulutan muita yhteisöni jäseniä.

World Visionin koulutusmetodi

  • World Vision käyttää Kenian Alalessa yhteisökeskeisestä koulutusmetodia (Community Change Class), jonka avulla yhteisö ryhtyy itse tekemään muutoksia.
  • Ihmiset keskustelevat ja päättävät hyvinvointiinsa vaikuttavista asioista. Ryhmissä puhutaan lastensuojelusta, silpomisesta ja varhaisista avioliitoista sekä lasten kouluunpääsystä. Vammaiset ihmiset ovat tasaveroisesti keskusteluissa mukana.
  • Yhteisö paljastaa ja ratkoo ongelmia sekä niiden taustalla olevia syitä, kuten sosiaalisia normeja sekä tapoja ja uskomuksia.
  • Fasilitaattoreilla on ratkaiseva rooli. He ovat edelläkävijöitä, jotka ohjaavat yhteisöä tekemään kestäviä muutoksia. Cecilia Cheruto on yksi ryhmän vetäjistä. Hän puhuu erityisesti lastenoikeuksista.

Sinäkin voit tukea tyttöjen koulutusta

Lahjoittamalla Mimmirahastoon sijoitat tyttöjen ja naisten oikeuksiin sekä tasa-arvoisempaan maailmaan.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden