Santuk sijaitsee Keski-Kambodzan maaseudulla Kampong Thomin maakunnassa noin 150 kilometrin päässä pääkaupunki Phnom Penhista. Alueella elää noin 45 000 ihmistä, joista suurin osa puhuu khmerin kieltä ja harjoittaa theravada-buddhalaisuutta.
Asukkaita alueella on noin 45 000 ihmistä. Kummilapsia alueella on noin 4000. Heistä noin 600 odottavat vielä omaa suomalaista kummia.
Väestön pääasiallinen toimeentulo perustuu pienimuotoiseen maatalouteen, erityisesti riisinviljelyyn. Viljelymenetelmät ja kastelujärjestelmät ovat perinteisiä ja usein tehottomia, mikä johtaa satovaihteluihin ja niukkaan elantoon. Tämän vuoksi monet vanhemmat lähtevät siirtotyöläiksi, jolloin lapset jäävät joko hoiviin tai pahimmillaan yksin, mikä lisää riskiä kaltoinkohteluun ja koulunkäynnin keskeytymiseen.
Et ole hyväksynyt markkinoinnin evästeitä nähdäksesi videota.
Elementti ohitettu
Aloittaessamme työn haasteina olivat…
Klikkaa aiheita lukeaksesi lisää haasteista sekä siitä, miten ne ratkaistaan.
Lasten oikeuksien toteutumisessa on monia puutteita. Monet vanhemmat lähtevät siirtotyöläiksi, jolloin lapset jäävät joko sukulaisten hoitoon tai yksin asumaan. Monet lapset jäävät vaille aikuisten valvontaa ja hoivaa, mikä altistaa heidät erilaisille lastensuojelurikkomuksille.
Ratkaisu: Kohennetaan perheiden toimeentuloa, jotta vanhempien ei tarvitsisi lähteä siirtotyöläisiksi, vaan he voisivat ansaita elantonsa kotiseudullaan ja pysyä lastensa luona. Samanaikaisesti vahvistetaan paikallista lastensuojelujärjestelmää yhteistyössä paikallishallinnon ja yhteisöjen kanssa. Kehitetään toimintamalleja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten suojelemiseksi ja toteutetaan tiedotuskampanjoita, jotka lisäävät sekä aikuisten että lasten ymmärrystä lasten oikeuksista ja suojelukeinoista. Lisäksi lapsille ja nuorille opetetaan elämäntaitoja ja konkreettisia toimintatapoja, joiden avulla he voivat tunnistaa ja välttää vaaratilanteita sekä hakea apua lastensuojelurikkomusten sattuessa.
Santukin alueella koulutuksen saatavuus ja laatu ovat heikot. Koulutettuja opettajia on liian vähän, ja opetusta järjestetään monessa vuorossa. Monet lapset keskeyttävät koulunkäynnin joko perheen taloudellisen tilanteen tai kotona tarvittavan työpanoksen vuoksi.
Ratkaisu: Tuetaan opettajien täydennyskoulutusta sekä koulutetaan vanhempia ymmärtämään koulutuksen pitkäaikaista merkitystä. Perheitä kannustetaan luomaan koteihin oppimista tukevia ympäristöjä, kuten lukunurkkauksia läksyjen tekoa varten. Parannetaan koulujen infrastruktuuria, mm. hankkimalla koulujen kirjastoon kirjoja lasten käyttöön. Lisäksi järjestetään lukuleirejä ja lasten kerhoja, joissa lapset saavat tukiopetusta ja innostusta opiskeluun.
Suurin osa perheistä elää pienviljelyllä, mutta satoa ei tule säännöllisesti eikä riittävästi. Perheet hajoavat, kun vanhemmat joutuvat lähtemään vierastyöläisiksi. Puutteellinen toimeentulo vaikuttaa myös perheiden kykyyn tarjota lapsille riittävästi terveellistä ravintoa.
Ratkaisu: Tuetaan viljelijöitä ottamaan käyttöön luonnonmukaisia ja kestäviä viljelymenetelmiä sadon parantamiseksi. Edistetään vaihtoehtoisia toimeentulomahdollisuuksia, kuten pienyrittäjyyttä. Koulutetaan terveysvapaaehtoisia, jotka kuntouttavat aliravittuja lapsia ja neuvovat omissa kylissään perheille, mikä merkitys hyvällä ravitsemuksella, hoivalla ja hygienialla on lasten terveydelle ja kehitykselle.
Tässä olemme nyt:
Sinäkin voit tehdä sijoituksen lasten tulevaisuuteen