Siirry sisältöön

Täällä toimimme

Renacer, Peru

Kummityö Renacerin alueella on saatu päätökseen – pysyvä muutos jatkuu.

World Visionin kummiohjelma Perun Renacerin alueella on edennyt suunnitelman mukaisesti päätökseensä. Vuonna 2008 alkanut kehitysyhteistyö on tuottanut pysyviä, mitattavissa olevia parannuksia lasten ja perheiden elämässä. Vaikka ohjelma päättyy, yhteisön kehitys jatkuu omatoimisesti ja kestävästi.

Alusta asti keskiössä on ollut yhteisön oma osallistuminen. Paikallisten perheiden, vapaaehtoisten ja viranomaisten sitoutuminen on vahvistanut alueen valmiuksia turvata lasten oikeudet ja edistää hyvinvointia. Tällä hetkellä perheillä on entistä paremmat edellytykset vaatia heille kuuluvia palveluita ja osallistua oman kotiseutunsa kehittämiseen.

Tuloksellista ja vaikuttavaa työtä lasten hyväksi

Työn alkaessa Renacerin lasten oppimisvalmiudet olivat heikkoja, ja kouluopetuksen laatu puutteellista ja erityisesti luetun ymmärtäminen tuotti vaikeuksia. Pitkäjänteisen työn tuloksena 65 % alle 6-vuotiaista lapsista saavutti koulunkäynnin edellyttämät sosiaaliset ja kielelliset taidot, kun lähtötilanteessa vastaava luku oli vain 26 %.

Lasten tukemiseksi ohjelmassa panostettiin vahvasti myös vanhempien osaamiseen:

  • 1850 vanhempaa osallistui koulutuksiin, joissa käsiteltiin lapsilähtöistä, väkivallatonta kasvatusta. Yli puolet osallistujista kertoi hyötyneensä koulutuksista konkreettisesti.
  • 1500 huoltajaa sai koulutusta terveellisestä ja monipuolisesta ravitsemuksesta. Tämä on parantanut lasten ruokavaliota ja ravitsemustilaa merkittävästi.
  • 80 terveysvapaaehtoista koulutettiin hygieniasta ja ravitsemuksesta, jotta he voivat jatkaa perheiden ohjaamista käytännönläheisesti myös ohjelman päättymisen jälkeen.

Lasten oikeuksien edistäminen näkyy arjen lisäksi myös laajemmassa yhteiskunnallisessa muutoksessa. Lapset ja nuoret ovat olleet mukana vaikuttamistyössä, joka huipentui fyysisen ja nöyryyttävän kurituksen kieltävään lainsäädäntömuutokseen.

“Aiemmin kotiseudullani lapsiin kohdistuva väkivalta oli yleistä ja vaiettiin hiljaiseksi normiksi. World Visionin myötä perheissä alettiin puhua vanhemman ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta ja hellyyden merkityksestä kasvatuksessa. Nykyisin väkivaltaa esiintyy vähemmän, ja olemme kehittäneet konkreettisia keinoja puuttua tilanteisiin. Lasten kasvatuksesta ja kaltoinkohtelutapausten ilmoittamisen tärkeydestä keskustellaan avoimesti.” Job, paikallishallinnon työntekijä

Nuorten tulevaisuutta rakentamassa

Nuorten toimeentulomahdollisuuksien vahvistaminen oli keskeinen osa ohjelmaa. Kummiohjelman aikana 500 nuorta osallistui pienyrittäjyyskoulutuksiin, jotka ovat lisänneet heidän mahdollisuuksiaan työllistyä, kehittää omia ideoitaan ja rakentaa itsenäistä tulevaisuutta.

Kohti kestävää tulevaisuutta

Renacerin yhteisö jatkaa nyt kehityspolkuaan omin voimin. Asukkailla on osaaminen ja tahto jatkaa työtä, jota kummiohjelma on vahvistanut vuosien ajan. Tukea ei enää tarvita samalla tavalla kuin ennen, ja juuri siihen ohjelmalla pyrittiin.

Tuntuu toki haikealta, mutta olemme erittäin tyytyväisiä muutoksiin lasten ja perheiden elämässä. Suurin muutos näkyy tavassa, jolla lapsia kuunnellaan ja kohdellaan – he ovat aktiivisia toimijoita omassa yhteisössään. Jopa vaikuttamistyössä lapset ja nuoret ovat olleet keskeisessä roolissa. Suomalaiset kummit voivat olla syystä ylpeitä siitä, mitä heidän tuellaan on saatu aikaan.” Celia Cerda, Renacerin ohjelmavastaava

Perun kartta, johon Renacerin sijainti on merkitty.

Terveisiä Renacer kummilapsilta

Katso kummilasten tervehdys videolta.

Videosisältö
Elementti ohitettu

Aloittaessamme työn haasteina olivat…

Klikkaa aiheita lukeaksesi lisää haasteista sekä siitä, miten ne ratkaistaan.

Lasten oppimisvalmiudet ovat heikkoja ja kouluopetuksen laatu huonoa. Vaikka lapset käyvät koulua, monet edistyvät hitaasti. Erityisesti luetun ymmärtäminen on vaikeaa.

Ratkaisu:
Lasten oppimistulokset kehittyvät, kun koulutamme opettajia uudenlaisista opetusmenetelmistä, kunnostamme koulukirjastoja ja kannustamme lapsia lukemaan myös vapaa-ajallaan. Lisäksi innostamme vanhempia tukemaan lastensa koulunkäyntiä ja lukuharrastusta.

Lapset näkevät ja kokevat väkivaltaa kotona, koulussa ja kaduilla, eikä heidän etuaan ajeta tarpeeksi yhteisessä päätöksenteossa.

Ratkaisu:
Lasten kokema väkivalta vähenee ja turvallisuus lisääntyy, kun vanhemmat saavat tukea lapsiensa ohjaamiseen. Yhteisö oppii tuntemaan lasten oikeudet ja valvoo niiden toteutumista. Lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja vastuunkantoa ryhmissä ja kasvavat aloitteellisiksi aikuisiksi.

Tässä olemme nyt:

Aikajana, joka näyttää työmme eri vaiheet Renacerissa. Työ on alkanut vuonna 2008 ja on määrä loppua vuonna 2025. Juuri nyt olemme viimeisessä vaiheessa "Vastuun kantaminen", joka kestää noin 7 vuotta.

Sinäkin voit tehdä sijoituksen lasten tulevaisuuteen

Suomen World Vision