Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

10 faktaa nälästä

Sudanilainen taapero halaa äitiään.

Joka kymmenes maailman ihmisistä menee säännöllisesti nukkumaan nälkäisenä. Ukrainan sota on pahentanut tilannetta, sillä konflikti rajoittaa globaaleja ruokavarastoja, nostaa hintoja ja uhkaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä ja maita.

Kokosimme tähän artikkeliin 10 faktaa, jotka jokaisen tulisi tietää globaalista nälästä ja ruokaturvattomuudesta.

1. Yhä useammat ovat vaarassa kuolla nälkään

Lähes 45 miljoonaa ihmistä kärsii äärimmäisestä nälästä, ja heitä uhkaa akuutti aliravitsemus, nälkiintyminen ja kuolema, kertoo Maailman elintarvikeohjelma (WFP). Määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Akuutista ruokaturvattomuudesta ennustetaan vuonna 2023 kärsivän lähes 200 miljoonaa ihmistä enemmän vuoteen 2020 verrattuna, WFP raportoi.

2. Köyhyys ja eriarvoisuus ovat perimmäisiä syitä maailman nälänhädän taustalla.

Konfliktit, sään ääri-ilmiöt, talousjärjestelmien epätasapainot ja terveyskriisit mukaan lukien koronaviruspandemia ovat tärkeimpiä syitä nälänhädän lisääntymiseen. Konfliktit ovat keskeinen syy ruokaturvattomuuteen, sillä ne ovat ajaneet 139 miljoonaa ihmistä 24 maantieteellisellä alueella akuuttiin elintarviketurvan puutteeseen.

3. Ukrainan sota on pahentanut globaalia ruokaturvattomuutta.

Ruokaturvattomuus lisääntyi jo ennen Ukrainan sotaa, mutta sota on pahentanut tilannetta huomattavasti. Ukrainan sodasta johtuvat pula ja pakotteet ovat kasvattaneet mm. polttoaineen, lannoitteiden ja vehnän kustannuksia. Nousseet kustannukset ruokkivat nälänhätää ja luovat mahdollisuuden massiiviseen nälkään monissa maailman kriisipesäkkeissä, kertovat YK:n järjestöt.

4. Jotkut alueet ovat alttiimpia nälänhädälle kuin toiset.

Vuonna 2021 lähes 70 % kriisitasolla kärsivän nälän kanssa kamppailevista ihmisistä eli 10 maassa: Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Haitissa, Etiopiassa, Nigeriassa, Syyriassa, Sudanissa, Etelä-Sudanissa, Pakistanissa ja Jemenissä. Vaikka suurin osa äärimmäisestä nälästä kärsivistä ihmisistä asuu kehittyvissä maissa, suurin syy nälänhätään kaikkialla maailmassa on köyhyys. Köyhyyttä pahentavat merkittävästi ilmastokriisi, kiihtyvät konfliktit ja talouden hidastumisesta johtuva jatkuva epävakaus.

Myanmarilainen poika pitää ruokapussia sylissä ja katsoo kameraan, kasvomaski päällä.

5. Yhä useammat lapset kärsivät henkeä uhkaavasta aliravitsemuksesta.

Yli 45 miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta, joka on äärimmäisin ja vaarallisin aliravitsemuksen muoto. Maailmanlaajuisesti yksi viidestä alle 5-vuotiaiden lasten kuolemasta johtuu vakavasta aliravitsemuksesta, joka tunnetaan myös nimellä vakava akuutti aliravitsemus. Yli miljoona lasta kuolee joka vuosi vakavan aliravitsemuksen vuoksi.

6. Koronapandemian vaikutuksia maailman köyhyyteen ei tunneta.

Ennen pandemiaa äärimmäisessä köyhyydessä, alle 1.90 dollarilla päivässä, tienaavien ihmisten määrä oli vähentynyt. Vuonna 2020 puhjennut koronaviruspandemia sekä konfliktien ja äärimmäisten sääolojen vaikutukset eri puolilla maailmaa katkaisivat tämän kehityksen. Pandemian vaikutusten koko laajuutta ei vielä tiedetä, mutta Maailmanpankin ennusteraportin mukaan pandemian vaikutukset köyhyyteen tulevat jatkumaan pitkään.

7. Maailma jää jälkeen nälänhädän kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamisessa.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 vaatii nälän lopettamista maailmassa vuoteen 2030 mennessä. Konfliktit, koronaviruspandemia ja äärimmäiset sääolosuhteet ovat lisänneet nälänhädän taustalla olevaa eriarvoisuutta ympäri maailmaa, mikä tekee tavoitteen saavuttamisesta entistä vaikeampaa.

World Vision on sitoutunut jatkamaan työtä nälänhädän lopettamiseksi.

Bangladeshilaisia äitejä laittamassa ruokaa.

8. World Vision keskittyy 28 haavoittuvaan maahan auttaakseen lopettamaan maailman nälän.

Huhtikuussa 2022 kansainvälinen World Vision käynnisti kaikkien aikojen suurimman humanitaarisen hankkeensa maailmanlaajuisen nälkäkriisin ratkaisemiseksi. 18 kuukautta kestävässä hankkeessa keskitytään toimittamaan hätäapua 22 miljoonalle ihmiselle 28 maassa, joissa nälänhätä on pahimmillaan. Maat, joihin apua suunnataan ovat:

  • Itä-Afrikka: Etiopia, Sudan, Etelä-Sudan, Kenia, Somalia, Tansania, Uganda
  • Länsi-Afrikka: Mali, Burkina Faso, Niger, Tšad, Keski-Afrikka, Mauritania, Sierra Leon
  • Lähi-itä ja Itä-Eurooppa: Afganistan, Syyria, Libanon, Jemen
  • Etelä-Afrikka: Kongon demokraattinen tasavalta, Angola, Lesotho, Swazimaa
  • Latinalainen Amerikka ja Karibia: Venezuela, Guatemala, Honduras, Haiti

9. World Visionilla on ainutlaatuiset mahdollisuudet vastata nälkäkriisiin laajan läsnäolon.

Yli 70 vuoden kokemuksemme yhteisöjen, kumppaneiden ja hallitusten kanssa työskentelystä tukee työtämme, jonka lisäksi meillä on tukijoidemme, lapsikummien ja hallituksen sekä yksityisten avustusten tarjoajien tuki. World Vision on Maailman ruokaohjelman suurin toimeenpanokumppani maailmanlaajuisesti. Ruokakriisien ja muiden katastrofien aikana World Vision tarjoaa välitöntä ruoka-apua auttaakseen ihmisiä selviytymään pahimmasta ja pelastaakseen lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien henkiä.

10. Auta lopettamaan maailman nälkä nyt.

Auta nälkäkriisistä kärsiviä lapsia kertalahjoituksella tai ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi tai kummiksi.

Tee kertalahjoitus. Lahjoituksesi auttaa tarjoamaan välitöntä ruoka-apua, puhdasta vettä, lääkkeitä ja muuta välttämätöntä hoitoa nälkää näkeville lapsille ja perheille eri puolilla maailmaa.

Tule kuukausilahjoittajaksi. Kuukausilahjoittajana tarjoat säännöllistä tukea nälkäkriisistä kärsivien lasten auttamiseksi.

Ryhdy kummiksi. Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan. Kun tulet kummiksi lapselle, tarjoat mahdollisuuden perustarpeisiin, kuten ravitsevaan ruokaan, terveydenhuoltoon, puhtaan veden saatavuuteen, koulutukseen ja paljon muuhun.