Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Lapset ja nuoret saivat tukea stressiin ja ahdistukseen

Ukrainalainen tyttö esittelee Kiovassa työpajassa tekemäänsä nuken mekkoa.

Kuva: Kiovassa lapset ja äidit osallistuivat työpajaan, jossa askartelumateriaalina oli syksyn lehtiä.

World Vision on tehnyt avustustyötä Ukrainassa ja sen lähialueilla sodan alusta lähtien. Keväällä 2023 olimme mukana Apua Ukrainaan -tukikonsertissa keräämässä varoja lapsille ja heidän perheilleen. Edistimme konsertin tuotoilla lasten ja nuorten hyvinvointia ja lastensuojelua.

Maaliskuussa 2023 järjestetyssä Apua Ukrainaan -tukikonsertissa kerättiin varoja Ukrainan sodasta kärsivien lasten ja perheiden auttamiseen. World Vision ohjasi osuutensa Protect the Child -avustusprojektiin, joka toimi Donetskin ja Dnipropetrovskin alueilla sekä Kiovan, Lvivin ja Uzhhorodin kaupungeissa.

Protect the Child edisti lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lastensuojelua. Osallistujille järjestettiin kesäleirejä sekä toimintaa lapsiystävällisissä tiloissa. Lapset pääsivät leireillä esimerkiksi luontoretkille ja käymään museoissa. Koulutetut aikuiset tukivat lasten toipumista sotakokemuksista. Lapsiystävällisissä tiloissa lapset saivat keskittyä leikkimiseen ja harrastamiseen. Lapsille ja perheille jaettiin myös välttämättömiä tarvikkeita ja tarjottiin aterioita.

Helpotusta ahdistukseen

Konsertin tuotoilla järjestettiin myös taideterapiaa. Sen avulla lapset oppivat vähentämään ahdistusta stressaavissa tilanteissa. Taideterapiaan osallistuneiden lasten vanhemmat kertoivat, että lapset ottavat ilmahälytysten aikana mukaansa paperia ja kyniä ja tekevät oppimiaan tehtäviä. Keskittyminen tehtäviin auttaa lapsia jaksamaan paremmin pommisuojissa.

Elämäntaitojen ohjauksessa 11–17-vuotiaat nuoret saivat valmiuksia tunteiden ja käytöksen säätelyyn sekä keinoja sodan aiheuttaman stressin ja ahdistuksen lievittämiseen. Nuoret saivat jakaa vaikeita kokemuksia psykososiaalisen tukityön ammattilaisten ohjauksessa, ja ryhmäkeskusteluissa he saivat vertaistukea toinen toisiltaan.

Myös lasten vanhemmille, pääasiassa äideille, tarjottiin mielenterveyspalveluja ja psykososiaalista tukea.

Uzhhorodissa taideterapiaan osallistuneet nuoret esittelivät taideteoksiaan.
Uzhhorodissa taideterapiaan osallistuneet nuoret esittelivät taideteoksiaan, joiden avulla he pohtivat keinoja tunteiden säätelyyn ja rauhoittumiseen vaikeissa tilanteissa.

Avustustyö jatkuu

Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen kertoo, että operaation toiminta tavoitti noin 11135 lasta ja aikuista, mikä oli suurempi määrä kuin hanketta suunniteltaessa arvioitiin.

– Hankkeen päätyttyä järjestimme jälkiarvioinnin, jossa haastateltiin yli 400 toimintaan osallistunutta aikuista. Heistä yli 98 prosenttia koki psykososiaalisen ja lastensuojeluun liittyvän tuen hyödylliseksi. Yli 80 prosenttia vastaajista oli huomannut myönteisiä muutoksia lastensa hyvinvoinnissa.

World Vision avustustyö Ukrainassa ja sen lähialueilla jatkuu. Jaamme ruokapaketteja, käteisapua ja hygieniatarvikkeita sekä tarjoamme perheille psykososiaalista tukea. Tuemme myös pakolaislasten koulunkäynnin jatkumista ja jaamme opiskelutarvikkeita.

Fakta

  • Apua Ukrainaan – Suuri tukikonsertti 2 esitettiin televisiossa 11.3.2023.
  • Konsertti järjestettiin yhteistyössä Ylen, Suomen World Visionin, Pelastakaa lapset ry:n ja Plan International Suomen kanssa.
  • Konsertin tuotto jaettiin järjestöjen kesken avustustyöhön Ukrainan sodasta kärsivien lasten auttamiseksi.

Avun tarve Ukrainassa ei ole ohi

Voit lahjoittaa Ukrainan hätäapukeräykseen MobilePaylla numeroon 37749 tai verkkosivullamme.

Kuule lisää työstämme ja tuloksistamme – tilaa uutiskirjeemme!

Olen(Pakollinen)

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden