Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Mitä on kummilapsen lautasella?

Valentine syömässä äitinsä kanssa.

Ngoswetissa Keniassa asuva Valentine on 11-vuotias. Hänellä on suomalainen kummi. Tässä jutussa tutustumme kummilapsen ruokavalioon ja päivärytmiin.

Valentinen perheessä on kuusi lasta. Sisarukset vanhempineen asuvat vaatimattomassa
saviseinäisessä talossa. Suomalaisen kummiperheen kuva on kodin seinällä kunniapaikalla.

– Aamulla herään varhain yhdessä äitini Maurinen kanssa. Ennen kouluun lähtöä pesen kasvoni ja juon kupillisen lämmintä teetä. Koulu alkaa jo kello seitsemältä. Kävelen kouluun 45 minuuttia. Lempiaineeni on englannin kieli, Valentine kertoo.

Valentine perheensä kanssa kodissaan
Perhepotretissa Valentinen sisaruksia ja molemmat vanhemmat.

Koulussa ei tarjota lapsille lounasta, eväät otetaan mukaan kotoa. Valentinen lounas on tavallisesti pavuista ja maissista keitettyä githeriä, perinteistä kenialaista ruokaa. Koulupäivät ovat pitkiä ja Valentine palaa kotiin vasta illansuussa.

– Iltaisin kannan kotiin vettä läheisestä vesipisteestä. Jaksan kuljettaa viiden litran vesiastian. Pienemmät sisarukseni kantavat kahden litran kanistereita.

Valentine auttaa äitiään myös keittiössä. Ruoka valmistetaan avotulella.

– Pidän ruoanlaitosta ja erityisesti siitä, kun saan hakea pieneltä kasvimaaltamme vihanneksia.

Ja lempiruoka on…

Ruokaa kolmessa eri kulhossa
Riisiä on tarjolla harvoin, vain 1–2 kertaa viikossa.

Perhe syö useimmiten iltaruoaksi maissista tehtyä paksua puuromaista ugalia ja vihanneksia. Valentinen lempiruoka on riisi, mutta sitä on tarjolla harvemmin, vain 1–2 kertaa viikossa.

Maurine-äiti kertoo, että heillä on ollut vaikeuksia ostaa riisiä, koska ruoan hinta on noussut myös Keniassa. Toistaiseksi perheellä on ollut riittävästi ruokaa, vaikka kuivuus koettelee jonkin verran myös Ngoswetia. Maissisato on jäämässä tavallista niukemmaksi. Ruokailun ja läksyjen jälkeen Valentine sisaruksineen ehtii vielä leikkiä ja pelata pallopelejä. Iltapesun jälkeen perhe käy nukkumaan.

Sijoita lapsen tulevaisuuteen