Tässä jutussa tapaamme Leahin, Sreypovin ja Marvinin. He eivät hyväksy lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja tekevät töitä sen vähentämiseksi.
Leah, Kenia
– Ennen ajattelin, että naisten sukuelinten silpominen on hyvä asia, koska se nähdään kulttuurissamme suurena saavutuksena tytöille ja naisille, Leah, 14, sanoo.
– World Visionin koulutus avasi silmäni. Nyt vastustan silpomista. En halua, että yksikään tyttö yhteisössäni joutuu kokemaan sen.
Leah on päättänyt saada muutoksen aikaan. Hän puhuu koulussa silpomista vastaan ja rohkaisee luokkatovereitaan taistelemaan terveytensä puolesta.
– Joskus lapset tuntevat itsensä avuttomiksi. Kerron heille, että he voivat ilmoittaa väkivallan uhasta esimerkiksi opettajilleen. Tämä on auttanut monia.
Sreypov, Kambodza
Sreypov on nuorisovaikuttaja ja lasten oikeuksien puolustaja. Hän järjestää seminaareja saadakseen ihmiset tietoisemmiksi lasten oikeuksista, lastensuojelusta ja väkivallan lopettamisesta.
Joka toinen lapsi Kambodzassa on kokenut vakavaa pahoinpitelyä ja yksi kahdestakymmenestä on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Sreypov on saanut yhteisössään muutoksia aikaiseksi.
– Aiemmin lasten vanhemmat eivät tienneet lasten oikeuksista ja suojelusta. Nyt tilanne on muuttunut, eikä väärinkäytöksiä ole enää yhtä paljon kuin ennen.
Marvin, Uganda
Kolme neljästä ugandalaisesta nuoresta aikuisesta on kokenut seksuaalista tai fyysistä väkivaltaa lapsuudessaan. Marvin haluaa tähän asiaan muutoksen. Hän on mukana World Visionin tukemassa lasten parlamentissa, jossa väkivallasta puhutaan avoimesti.
– Lasten parlamentissa puhumme lasten oikeuksista. Olemme pystyneet vähentämään esimerkiksi lapsityötä ja varhaisia avioliittoja. Taistelemme myös kotiväkivaltaa vastaan. Jotkut vanhemmat eivät anna lastensa puhua vapaasti. Kun puhut, he läimäyttävät tai muuten pahoinpitelevät sinua.
– Olemme oppineet, että meillä on oikeus kertoa asioista. Meidän pitää saada sanoa, mitä meillä on sydämellämme.
Fakta:
- Joka vuosi yli miljardi lasta kokee jonkinlaista väkivaltaa.
- Väkivalta heikentää lapsen henkistä ja sosiaalista kehitystä, vaikeuttaa koulumenestystä ja vähentää mahdollisuuksia hyväpalkkaiseen työhön.
- Koronapandemia, konfliktit ja ilmastonmuutos ovat lisänneet lasten riskiä joutua väkivallan kohteeksi. Se on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin viimeisen 10 vuoden aikana.
- Kummien tuella lapset oppivat oikeuksistaan ja aikuisia koulutetaan kohtelemaan lapsia väkivallattomasti.
Joka päivä kaikkialla maailmassa nuoret haaveilevat, toivovat, työskentelevät ja taistelevat rakentaakseen paremman tulevaisuuden. Oletko sinä heidän tukenaan?
Sinäkin voit taistella väkivaltaa vastaan
Tule mukaan luomaan parempaa tulevaisuutta lapsille.