World Visionin tuoreessa Act Now -raportissa haastatellaan eri maiden lapsia koronan vaikutuksista. Yli 80 prosenttia heistä kertoo kohdanneensa väkivaltaa aiempaa enemmän koronan aikana. Lapset kertovat nähneensä tai joutuneensa kokemaan väkivaltaa kotonaan, yhteisössään tai verkossa.
Yli 80 prosenttia kertoo myös, että pandemia on keskeyttänyt heidän koulunkäyntinsä. Lapset vaativat päättäjiä prioisoimaan heidän oikeutensa, turvaamaan kouluunpääsyn ja suojelemaan heitä kasvavalta väkivallan riskiltä.
– Tämä vuosi on ollut erityisen vaikea kaikista haavoittuvimmille lapsille. Kyseessä on ennennäkemätön kriisi, josta lapset maksavat kovimman hinnan, World Visionin kansainvälisen vaikuttamistyön johtaja Dana Buzducea sanoo.
Pandemian takia monet lapsia suojelevat palvelut, kuten auttavat puhelimet, lasten kerhot ja koulut, ovat olleet suljettuina. Tiukat liikkumisrajoitukset ovat hidastaneet viruksen leviämistä, mutta samalla ne ovat sulkeneet lapsia ja nuoria aikuisia vaikeisiin olosuhteisiin.
Yli 50 000 ihmistä on allekirjoittanut World Visionin maailmanlaajuisen vetoomuksen, jossa vaaditaan hallituksia ja instituutioita lisäämään rahoitusta terveydenhuoltoon, koulutukseen ja muihin sosiaalipalveluihin, joilla suojellaan lapsia väkivallalta koronan aikana.
– Tiedämme kokemuksesta, että kun lapsia kuullaan ja he saavat tukea, he eivät ole passiivisia uhreja vaan vaikeiden aikojen sankareita. Päättäjien on kuultava lasten ääntä, jotta voimme yhdessä tukea lapsia koronan aikana ja myös sen jälkimainingeissa, Buzducea sanoo.
Tähän mennessä World Visionin hätäapuoperaatio muun muassa koulutuksen, lastensuojelun, ruuan saannin ja elinkeinojen tukemiseksi on tavoittanut 24 miljoonaa lasta.
Act Now -raporttia varten haastateltiin 763 lasta ja nuorta 50 eri maasta.
Tänään (20.11.) vietetään lapsen oikeuksien päivää. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen.