close

This option is currently not available

Close close
nainen pakenee kodistaan ukrainan kriisin takia
8.3.2022

Tyttöjen riski joutua ihmiskaupan uhriksi kasvaa

Ukrainan kriisi lisää tyttöjen ja naisten riskiä joutua ihmiskaupan uhriksi

World Vision varoittaa kansainvälisenä naistenpäivänä tyttöjen ja naisten riskistä joutua ihmiskaupan uhriksi. 

- Haavoittuvassa asemassa olevien naisten riski joutua hyväksikäytetyksi itäisessä Euroopassa on ollut korkealla jo ennen Ukrainan kriisiä. Nyt vaarassa olevien naisten määrä kasvaa kiihtyvästi, sanoo ohjelmajohtaja Katri Leino-Nzau Suomen World Visionista.

Iso osa Euroopan ihmiskauppatapauksista on todettu viime vuosina Balkanin maissa sekä Romaniassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä ja Moldovassa. Nyt uhka kohdistuu erityisesti ukrainalaisiin, naapurimaihin kriisiä pakeneviin naisiin ja tyttöihin.

Romania on yksi ukrainalaisia pakolaisia vastaanottavista maista. World Visionin kyselytutkimuksessa 200 romanialaista tyttöä kertoi ajatuksiaan ihmiskaupasta. Vastaajat olivat iältään 14-19-vuotiaita. Heistä 97 prosenttia oli kuullut ihmiskauppatapauksista, ja 53 prosenttia sanoi suurimman riskin kohdistuvan naisiin. Vastaajia pyydettiin myös kuvailemaan ihmiskauppaa. Heistä 72 prosenttia mainitsi prostituution, 67 prosenttia kidnapatuksi joutumisen ja 65 prosenttia ostetuksi tai myydyksi joutumisen. Pakkotyön nosti esiin 34 prosenttia ja kerjäämiseen pakottamisen 30 prosenttia.

- Ukrainalaiset naiset ja tytöt ovat lähteneet kotimaastaan ja ovat yhtäkkiä äärimmäisen köyhiä. He ovat joutuneet eroon rakkaimmistaan, osa heistä on jo leskiä. Haavoittuvassa asemassa olevien naisten määrä kasvaa tunti tunnilta, Leino-Nzau varoittaa kansainvälisenä naistenpäivänä.

World Vision työskentelee muun muassa Romaniassa konfliktia pakenevien ihmisten auttamiseksi. Naiset ja lapset saavat perustarvikkeiden lisäksi psykologista apua.

Lisätiedot:

Katri Leino-Nzau
ohjelmajohtaja
katri.leino-nzau@wveu.org
p. 358 44 722 6020