close

This option is currently not available

Close close
Ukrainalainen äiti halailee lastaan ikkunan edessä. Pelkkä profiili näkyy.
3.1.2022

Pakolaisäidit tarvitsevat apua

Tuore raportti paljastaa yhteisen uhan kolmessa suuressa pakolaiskriisissä.

World Visionin raportti paljastaa yhteisen uhan kolmessa suuressa pakolaiskriisissä: Kamppailu kylmän talven kanssa vaarantaa ukrainalaisten, syyrialaisten ja afganistanilaisten äitien psyykkisen jaksamisen.  

Tuoreen raportin (Out in the Cold) mukaan kodeistaan paenneiden ukrainalaisten, syyrialaisten ja afganistanilaisten äitien mielenterveys on koetuksella kylmän talven edetessä. Monet heistä ovat jättäneet kotinsa yksin lastensa kanssa, jolloin äitien tehtäväksi jää kotitöiden lisäksi elannon hankkiminen perheelle.

Naisten elättämissä pakolaisperheissä syödään vähemmän, otetaan suuria lainataakkoja ja lähetetään alaikäisiä lapsia töihin. Pahimmassa tapauksessa perheet joutuvat myymään alaikäisiä tyttäriään vaimoiksi tai seksityöhön. Talven kylmetessä henkeä uhkaavaksi monet äidit joutuvat vaarantamaan oman ja lastensa terveyden lämmittämällä kotia vaarallisilla menetelmillä.

- Ukrainalaiset sotaa paenneet perheet kohtaavat nyt ensimmäisen kokonaisen talven poissa omasta kodista. Syyrialaisille ja afganistanilaisille perheille tämä on jälleen yksi talvi, jolloin he joutuvat elämään vaikeissa olosuhteissa, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni kertoo.

- Perheillä ei useinkaan ole varaa ostaa polttoainetta, puuta tai kaasua asuinsuojien lämmittämiseen. He joutuvat lämmittämään kotejaan polttamalla muovia ja vanhoja vaatteita.

Vaikeus ruokkia lapsia ja pitää heidät lämpiminä heikentää äitien psyykkistä jaksamista ja aiheuttaa voimakasta stressiä. Se voi johtaa lasten henkiseen ja fyysiseen kaltoinkohteluun, jonka seuraukset seuraukset näkyvät lasten hyvinvoinnissa.

- Pakolaisäidit tarvitsevat apua. Tuemme heitä käteisavustuksilla ja autamme heitä saamaan polttoainetta, huoneen lämmittimiä, talvivaatteita ja peittoja. Ennen kaikkea tuemme äitien pääsyä mielenterveyspalveluihin. Äitien auttaminen parantaa myös lasten hyvinvointia, Gothóni sanoo.

Auta pakolaislapsia

Sinäkin voit auttaa pakolaislapsia kuukausilahjoittajana.

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää aiheesta