Siirry sisältöön

Kummius

Kokemuksia kummiudesta

Millaisia kokemuksia kummius on antanut? Miksi ryhtyä kummiksi? Kummit kertovat.

Suomalainen kummi. Mika, istuu ugandalaisen kummilapsensa vieressä Ugandassa. Kummilapsella on sylissä jalkapallo ja molemmat katsovat sitä hymyillen.
Suomalainen kummi. Mika, istuu ugandalaisen kummilapsensa vieressä Ugandassa. Kummilapsella on sylissä jalkapallo ja molemmat katsovat sitä hymyillen.

”Eniten World Vision kummiudessa vetosi se että lapseen ollaan yhteydessä ja heidän kasvamistaan voi seurata. Tietää apunsa menneen perille ja se tuntuu henkilökohtaisemmalta. Tärkeää on myös se, että lapsen elinolojen lisäksi kohentuvat koko yhteisön lasten olot.”

Janica, kummina vuodesta 2013


Katso videolta, miksi Maaret, Tomi, Ida, Susanne ja Katja ryhtyivät kummeiksi ja mitä kummius on heille antanut.

Videosisältö
Elementti ohitettu

Muiden kummien kokemuksia

”Olen käynyt tapaamassa kummilastani ja nähnyt hänen kylässään perheitä, jotka eivät tiedä mitä söisivät seuraavalla aterialla. World Vision auttaa näitä kaikkein köyhimpiä perheitä esimerkiksi opettamalla kasvien viljelyä ja eläinten hoitoa. Tapasin myös perheitä, joiden äidit olivat aloittaneet oman pienen yritystoiminnan World Visionin tuella ja opastuksella. Näissä perheissä ei enää nähdä nälkää vaan tehdään tulevaisuuden suunnitelmia.”

”World Vision-kummius on ollut minulle hieno kokemus jo yli 23:n vuoden ajan. Upea järjestö, joka tekee tärkeää kehitystyötä köyhissä maissa ympäri maailmaa edesauttaen mm. lasten koulutusta, hygieniaa, koko kyläyhteisön hyvinvoinnin parantamista ja tekniikan kehittymistä. Kummilla on henkilökohtainen yhteys kirjeiden ja kuvien välityksellä kummilapseen, mikä tekee kummiudesta vielä rikkaamman kokemuksen.”

”Minut sai ryhtymään kummiksi ystäväni, joka toimi perulaisen lapsen kummina pari vuotta. Hänen kummiutensa päättyi parin vuoden kummiuden jälkeen mutta itse pystyin onneksi jatkamaan kummiutta opiskelijanakin vaikka tuloja oli vähemmän. En lähettänyt yhtä paljon kirjeitä ja sisältöä niissä mutta pitkän kummiuden aikana kummilapsi ehti saada niitäkin. Minulla on lapsesta saakka ollut vahva halu auttaa muita ja aikuisena minulla oli vihdoin siihen mahdollisuus. Eniten World Vision kummiudessa vetosi se että lapseen ollaan yhteydessä ja heidän kasvamistaan voi seurata. Tietää apunsa menneen perille ja se tuntuu henkilökohtaisemmalta. Tärkeää on myös se, että lapsen elinolojen lisäksi kohentuvat koko yhteisön lasten olot. Kummius on pitkäkestoista (useamman vuoden) mutta kuitenkin omalla tavallaan lyhytkestoista koska tarkoitus on antaa eväät muuttaa itse omaa tulevaisuuttaan ja kehittää alueen toimintaa.

Erityisen mieleenpainuvia kokemuksia ovat olleet sellaiset kirjeet, joissa lapset ovat kiittäneet minua vuosien mittaan annetusta rakkaudesta ja huolenpidosta. Myös lasten hymyilevät kuvat ja hyvinvoiva ja leikkisä olemus kuvista kertovat, että heistä pidetään huolta ja apu toimii. Kirjeet kertovat heille, että joku välittää heistä ja se merkitsee heille paljon, vaikka ovat vain sanoja kirjeessä. Lasten itse omasta aloitteestaan kertomat jutut ovat myös hauska lisä, joka kertoo, että he luottavat minuun kummina. Se on suloista.

Ylimääräisenä juttuja olen myös oppinut englantia! Kirjoitan nykyään kirjeeni suoraan englanniksi. Aluksi Pluspalvelua ei muistaakseni ollut joten oli pakko opetella kirjoittamaan itse ja toisaalta pidin sitä aidompana lopputuloksena kun käännöksiä ei tehtäisi niin montaa matkan varrella. Plus palvelu on kuitenkin ollut myös näppärä lisä fyysisiin kirjeisiin.”

Ellen Jokikunnas ilmoittautui Anna lapsen valita -kummiksi keväällä 2023. Kyseessä on uniikki tapa ryhtyä kummiksi. Siinä lapsi valitsee itse oman kumminsa.

”Mielestäni ihanin tapa ryhtyä kummiksi on antaa lapselle valta tehdä päätös, tulla kuunnelluksi ja huomatuksi. Tuntea itsensä tärkeäksi”, Ellen sanoo.

Ellenin kummilapsi on 10-vuotias Joyline, joka asuu Keniassa Ngoswetin alueella. Hänen lempipuuhiaan ovat naruhyppely ja jalkapallon pelaaminen ystävien kanssa.

”Sydämeni teki kuperkeikan, kun sain kummilapseltani ensimmäisen kirjeen ja kuvat. Maailman ihaninta olla hänen elämässään mukana”, Ellen iloitsee.

Ellen Jokikunnaksen kummilapsi pitämässä Ellenin kuvaa käsissään.

Onko kummiudesta oikeasti hyötyä?

Suomalainen kummi, Mika, poseeraa kambodzalaisen kummilapsensa, Sokhaenin, kanssa kummimatkalla.

Kaksi kummeistamme, Mika Rissanen ja Susanne Aarrekorpi, kertovat kummiutensa tuloksista. Molemmat ovat tavanneet kummilapsiaan kasvotusten ja nähneet kummiutensa tuloksia omin silmin.

Usein kysyttyä kummiudesta

Usein kysytyt kysymykset -sivulla saat vastauksia yleisimpiin, kummiutta koskeviin, kysymyksiin.