Siirry sisältöön

Kummius

Miten kummius toimii?

Kummius on ainutlaatuinen tapa auttaa. Lue, miksi.

Näin kummius toimii

Näin kummius vaikuttaa | Yhteisö | Arvostelut | Usein kysyttyä kummiudesta

Kummina oleminen yhdistää sinut lapseen, joka asuu yhdessä maailman vaikeimmista paikoista elää. Saat säännöllisesti päivityksiä siitä, kuinka lahjoituksesi muuttaa sekä kummilapsesi elämän että hänen yhteisönsä.

Kummin tuki suojelee lasta laiminlyönniltä ja hyväksikäytöltä. Järjestämme lapselle ja hänen yhteisölleen puhdasta vettä, koulutusta ja terveydenhuoltoa. Kenttähenkilökuntamme käy säännöllisesti lasten luona seuraamassa heidän vointiaan ja kehitystään.

Lapset pääsevät osallistumaan yhteisönsä päätöksentekoon.

Sijoittamalla lapsiin nyt voimaannutat heitä huomista varten.

Näin kummius vaikuttaa

Miten kummilapsi hyötyy tuestasi?

 • Kummilapset ovat muihin alueen lapsiin verrattuna erityisessä asemassa, sillä World Vision seuraa heitä ja heidän perheidensä tilannetta säännöllisesti. Työntekijämme tai kouluttamamme vapaaehtoiset vierailevat kummilapsesi kotona kolmen kuukauden välein. Tuolloin seurataan, että kummilapsesi käy koulua ja että hänen terveydentilansa on hyvä. Hän saa myös tarvittavat rokotukset.
 • Kummilapsen perheelle kerrotaan, mihin koulutuksiin ja toimintaryhmiin lapset ja muut perheenjäsenet voivat osallistua. Perhettä myös tarvittaessa ohjataan avun piiriin.
 • Halutessaan kummi voi säännöllisen kummimaksun lisäksi lahjoittaa 100-150 euron rahalahjan, joka käytetään juuri hänen kummilapsesensa perheen tilanteen parantamiseen mahdollisimman käänteentekevällä tavalla.
 • Lisäksi kummilapsi hyötyy koko yhteisölle suunnatuista ratkaisuista, kuten mm. vesipumpuista, tarvikkeista luokkahuoneisiin, opettajien koulutuksesta sekä terveydenhuollosta.
 • Kummius merkitsee lisäksi sitä, että kummilapsellasi on ystävä kaukana Suomessa. Lapselle on tärkeää tietää, että on olemassa joku, joka ajattelee häntä.
Kummi pitämässä kuvaa itsestään ja miehestään kummilapsen kuvan kanssa. Kummin vieressä istuu sama kummilapsi hymyilemässä.

Mitä sinä saat?

 • Kun olet ilmoittautunut kummiksi, saat perustiedot kummilapsestasi ja työstä, jota teemme hänen asuinalueellaan. Saat kummilapselta tervehdysvideon ja kirjeen.
 • Saat World Vision Plus -tilin, jossa näet kaikki kummilapsesi tiedot, kuvat ja videot sekä sisällöt hänen yhteisöstään. Plus-palvelussa voit halutessasi kirjoittaa kummilapsellesi ja sinne saat myös kummilapsesi vastauskirjeet.
 • Joka vuosi saat vuosiraportin, jossa on kummilapsesi uusi kuva, tervehdys sekä tietoa viime aikojen työstämme.
 • Saat kummilapseltasi joulukortin ja useimmat kummimme saavat kummilapselta vuosittain lisäksi tervehdysvideon.
 • Kummina saat kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän World Vision -lehden, useamman kerran vuodessa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen, vuosikirjeen ja videoita, jotka kertovat työmme edistymisestä.
 • Halutessasi voit myös säännöllisen kummimaksusi lisäksi lahjoittaa 100-150 euron rahalahjan, joka käytetään juuri sinun kummilapsesi perheen tilanteen parantamiseen mahdollisimman käänteentekevällä tavalla.
 • Halutessasi voit vierailla omatoimimatkalla kummilapsesi kotimaassa ja tavata myös kummilapsesi hänen kotiseudullaan.

Kummius auttaa koko yhteisöä

Kummius on mahdollisuus muuttaa lapsen ja hänen yhteisönsä elämä. Varmistamme, että lapset saavat riittävää ja monipuolista ravintoa, pääsevät kouluun ja että heistä välitetään.

Videosisältö
Elementti ohitettu

Onko kummiudesta oikeasti hyötyä?

Suomalainen kummi, Mika, poseeraa kambodzalaisen kummilapsensa, Sokhaenin, kanssa kummimatkalla.

Kaksi kummeistamme, Mika Rissanen ja Susanne Aarrekorpi, kertovat kummiutensa tuloksista. Molemmat ovat tavanneet kummilapsiaan kasvotusten ja nähneet kummiutensa tuloksia omin silmin.

Kummius taistelee köyhyyttä vastaan

Työssämme kummilasten kotiseudulla poistamme köyhyyden juurisyitä pysyvästi. Tavoite on, että työmme päätyttyä alueen asukkaat pystyvät ylläpitämään ja jatkamaan kehitystä itsenäisesti.

Kummien tuella mahdollistamme puhtaan veden ja riittävän ravinnon, tuemme uusien toimeentulokeinojen kehittämistä sekä terveydenhuoltopalveluiden parantamista.

Muutoksesta tulee pysyvä, kun kyläyhteisö on itse aktiivisesti mukana toteuttamassa sitä.

Ryhdy kummiksi jo tänään.

Videosisältö
Elementti ohitettu

Debby, 7, asuu Sambiassa. Hänen kumminsa kuukausittaiset lahjoitukset auttavat hänen perhettään ja yhteisöään. Debbyn ystävillä ei ole kummeja, mutta Debbyn kummin ansiosta hekin näkevät elämänsä muuttuvan.

 1. Brendah, 12: Hän voi nyt juoda puhdasta vettä uudesta kaivosta.
 2. Adam, 5: Kun Adam sairastui, häntä hoidettiin uudessa paikallisessa terveyskeskuksessa.
 3. Lightwell, 10: Hän on löytänyt rakkauden kirjoihin, kiitos lukutuntien.
 4. Beatrice, 11: Beatricen perhe kasvattaa nyt tomaatteja, papuja, okraa, maissia ja kauniita auringonkukkia – ja niitä kasvaa tarpeeksi jaettavaksi.

Usein kysyttyä kummiudesta

Kummilapset valitaan yhteisön köyhimmistä perheistä. Valintaan vaikuttavat muun muassa perheen taloudellinen ja terveydellinen tilanne sekä sosiaalinen asema. Lapset ovat yleensä kouluaan aloittelevia tai muutoin eniten tukea tarvitsevia.

Kummilapsen valinnassa on myös tärkeää, että perhe sitoutuu tukemaan lapsen koulunkäyntiä, eikä lapsi joudu keskeyttämään kouluaan mennäkseen töihin.

Kummien tuella parannetaan satojen tuhansien lasten elämää kehitysmaissa.

Kummilapset ja heidän perheensä elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Kummimaksuilla rahoitetaan pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, joka puuttuu köyhyyden syihin ja mahdollistaa pysyvän muutoksen.

Edistämme lasten terveyttä, ravitsemusta, koulunkäyntiä ja muita lasten oikeuksia. Koulutamme vanhempia, opettajia ja paikallisia johtajia sekä kannustamme yhteisöä pitämään huolta kaikista lapsistaan. Ohjaamme ihmisiä tunnistamaan omat oikeutensa ja ajamaan niitä yhdessä. Tuemme perheiden toimeentuloa koulutuksella ja pienlainoilla.

Yhden kummin tuesta hyötyy paitsi kummilapsi, myös keskimäärin neljä muuta lasta samalla asuinalueella.

Jotta saavuttaisimme kestäviä tuloksia, suunnittelemme ja työskentelemmme yhdessä yhteisön kanssa alusta alkaen. Muutoksen voima on paikallisissa ihmisissä.

Tuloksia syntyy, kuten Intian Ambegaonissa:

 • Saimme kitkettyä kroonisen aliravitsemuksen alueelta kokonaan. Työmme alkaessa yli puolet lapsista kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta.
 • Nykyään lähes kaikilla perheillä Ambegaonissa on kunnollinen vessa. Työmme alkaessa wc oli vain 13 prosentilla kotitalouksista.
 • Työmme alkaessa vain 25 prosenttia lapsista aloitti yläkoulun. Vuonna 2018 kaikki alueen lapset jatkoivat yläkouluun.

Kummius ei automaattisesti pääty siihen, kun kummilapsi täyttää 18 vuotta. Tuolloin työntekijämme arvioivat, mikä lapsen tilanne on ja tarvitseeko hän yhä tukeamme. 18-vuotiaalla voi olla yhä peruskoulu kesken, sillä kehitysmaissa lapset saattavat aloittaa koulun vasta hyvän matkaa yli 10-vuotiaana. Jos kummius tähän lapseen päättyy, otamme sinuun yhteyttä ja tarjoamme uutta kummilasta. Muussa tapauksessa kummius tähän lapseen jatkuu yhä. Vanhimmat kummilapsemme ovat yleensä noin 20-vuotiaita.

Kummin suhde kummilapseensa voi joskus päättyä siksi, että kummilapsen perhe muuttaa pois alueelta esimerkiksi työn perässä. On myös mahdollista, että lapsi muuttaa opintojen vuoksi toiselle paikkakunnalle tai muualla asuvien sukulaisten luo. Tällöin ehdotamme kummille uutta avun tarpeessa olevaa kummilasta.

Kummisuhde yhteen lapseen päättyy, kun World Visionin työ on tullut hänen kotiseudullaan päätökseen ja alueen lapsilla on edellytykset hyvään tulevaisuuteen. Tuolloin siirrymme työskentelemään uudelle alueelle, jopa eri maahan, ja ehdotamme kummille uutta kummilasta sieltä. Työmme yhdellä alueella kestää noin 10-15 vuotta.

Kummiksi kannattaa alkaa, vaikka et voisi sitoutua olemaan kummina koko 10-15 vuotta jonka työskentelemme lapsen kotiseudulla. Jo kolmen vuoden kummius antaa lapselle hyvän alun! Jos joudut keskeyttämään kummiutesi, Suomen World Vision sitoutuu huolehtimaan kummilapsesta.

Kummina käynnistät hyviä asioita, jotka johtavat pysyviin muutoksiin ja köyhyyden kierteen katkeamiseen.

Kummius on helppo, tehokas ja iloinen tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja hänen koko yhteisöään. Annat kummilapsellesi mahdollisuuden olla lapsi. Saat olla tukena hänelle hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta.

Autat alueen aikuisia tekemään muutoksia, jotka takaavat lapsille paremman tulevaisuuden. Kummilapsesi kotiseudun kaikki lapset saavat mahdollisuuden koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja riittävään ravintoon. Yhden kummin tuesta hyötyy paitsi kummilapsi, myös keskimäärin neljä muuta lasta samalla asuinalueella.

Parasta apua ovat kestävät muutokset. Siksi kummitukesi käytetään muutoksiin, jotka koituvat alueen kaikkien lasten hyväksi. Ohjaamme lasten vanhempia kehittämään uusia elinkeinoja. Parannamme kouluopetuksen laatua. Koulutamme asukkaista terveysvapaaehtoisia, jotka neuvovat perheitä hoitamaan lasten aliravitsemusta oikein. Opetamme alueen asukkaita ajamaan asioitaan, jotta lapset saisivat parempaa terveydenhoitoa ja koulutusta.

Sinun avullasi uusi sukupolvi saa merkittävästi paremman ponnahduslaudan elämään – terveen lapsuuden, koulutuksen ja voiman asioiden muuttamiseen. Näin asukkaat osaavat parantaa omaa hyvinvointiaan senkin jälkeen, kun World Visionin työ alueella loppuu.

Tehtävämme on saada aikaan pysyviä muutoksia kehitysmaiden lasten elämässä.

Meille annetut lahjoitukset tavoittavat avuntarvitsijat tehokkaasti. Käytämme jokaisesta lahjoitetusta eurosta vähintään 76 senttiä kehitysyhteistyöhön.

Vaikuttavuus ja tuloksellisuus ovat työllemme erittäin tärkeitä. Suomen World Vision panostaa kehitysyhteistyön arviointiin, seurantaan ja työn kehittämiseen.

Kehitysyhteistyöohjelmamme syntyvät huolellisen suunnittelun pohjalta. Suomalainen ohjelmavastaavamme on tiiviisti yhteydessä paikallisen World Visionin toimistoon. Seuraamme työmme edistymistä tiiviisti ympäri vuoden. Joka viiden vuoden välein ulkopuolinen taho arvioi työtämme laajalti.

Suomen World Visionin rahankäyttöä valvotaan. Tilintarkastustoimisto KPMG tarkastaa tilimme, ulkoasiainministeriölle laadittavan yksityiskohtaisen raportin varojen käytöstä sekä lääninhallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.

Kummit voivat perehtyä työmme tuloksiin vuosikirjeessä, uutiskirjeissä ja World Vision -lehdessä. Kerran vuodessa kummi saa kummilapseltaan vuosiraportin, jossa on kummilapsen uusi kuva, tervehdys ja tietoa viime aikojen työstämme.

Kummit voivat myös itse vierailla kummilapsensa luona omatoimimatkalla tai Suomen World Visionin järjestämällä opintomatkalla. Samalla voi omin silmin todentaa avun perillemenon.

Asiakaspalvelumme vastaa kaikkiin kummiutta koskeviin tiedusteluihin.

Suomen World Vision on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö, Vastuullinen lahjoittaminen VaLa ry:n perustajajäsen sekä itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia.

Kyllä. Autamme kaikkia uskontoon ja etnisyyteen katsomatta. Apumme ei katso avun saajan uskontoa. Maissa, joissa työskentelemme, on useita eri uskontoja: esimerkiksi Intiassa on buddhalaisia ja hindulaisia. Työmme perustuu kristilliseen lähimmäisenrakkauteen, mutta emme tee lähetystyötä.

Kyllä. Voit valita lapsen Kambodzasta, Keniasta, Ruandasta, Burundista tai Ugandasta. Ryhdy kummiksi -sivulla on esillä kustakin maasta kauimmin omaa kummia odottanut lapsi. Jos sinulla on erityistoiveita omasta kummilapsesta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Voit nyt myös ryhtyä kummiksi antamalla lapsen valita sinut. Lue lisää ja osallistu »

Kyllä! Kummiksi voi ryhtyä kuka tahansa ilman yläikärajaa. Kummina voi toimia myös vaikkapa perhe, yritys, koululuokka tai kaveriporukka. Alaikäiset ja holhouksen alaiset voivat ryhtyä kummiksi huoltajan suostumuksella. Jokaisella kummilapsella on vain yksi kummi tai kummiryhmä.

Lisää kysymyksiä kummiudesta »