Leikkiviä tyttöjä

Testamenttilahjoitus

Jätä lapsille perinnöksi parempi maailma

Suomen World Vision on jo vuosikymmeniä taistellut maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten elinolojen parantamiseksi. Testamenttilahjoituksella voit tukea meitä jatkamaan työtämme myös tuleville sukupolville.

Kirjaamalla tahtosi testamenttiin opastat läheisiäsi vaalimaan sinulle tärkeitä arvoja. Samalla ilmaiset, kuinka ja kenelle haluat jakaa omaisuutesi poismenosi jälkeen. 

Voit lahjoittaa testamentissasi järjestöllemme toivomasi summan tai koko jäämistösi. Voit myös lahjoittaa arvoesineitä tai kiinteistöjä. Kaikensuuruiset lahjoitukset ovat arvokkaita. Yleishyödyllisenä järjestönä Suomen World Vision Ry ei maksa perintöveroja saamistaan lahjoituksista. Voimme siis käyttää lahjoituksesi kokonaisuudessaan lasten elämän parantamiseen.

Tutustu testamenttioppaaseen klikkaamalla alla.

Lisätietoa testamenttilahjoittamisesta:

Maria Rahikka
Varainhankintajohtaja
p. +358 40 547 6511
etunimi.sukunimi@worldvision.fi 

Pirkko Liisa Harju

Pirkko Liisa testamenttasi osan varoistaan lapsille,  jotka ovat saaneet heikoimmat lähtökohdat elämälleen 

World Vision on niin minun juttuni kuin voi olla. Se on järjestö, jolle haluan rahojani laittaa. Olen nähnyt miten valtavaa työtä sillä rahalla pystytään tekemään. Kuollaan täällä kumminkin, ja tällaisten asioiden on hyvä olla kunnossa.
Pirkko Liisa Harju, testamenttilahjoittaja
Stories
Add Image
Kynäikoni
Headline
Tahtosi kirjaaminen on helppoa
Copy

Tutustu testamenttioppaaseen ja kirjaa toiveesi ylös helposti.

Add Image
Puhekuplat ikoni
Headline
Suomen World Vision auttaa sinua tarvittaessa
Copy

Ota yhteyttä jos kaipaat apua. Autamme mielelämme.

Add Image
Ikoni lapsesta sydämen sisällä
Headline
Jätät jäljen lasten elämään
Copy

Lahjoituksesi vaikutukset jäävät elämään sukupolviksi eteenpäin.

Mistä haluat, että sinut muistetaan?

Jokaisen toiveena on elää itsensä näköinen elämä, jonka aikana voi tehdä itselleen mielekkäitä asioita. Joku toivoo tulevansa muistetuksi loistavana muusisoijana, toinen hyvänä kuuntelijana, kolmas rohkea heikoimpien puolustajana. Entä jos muistojen lisäksi jättäisit jälkeesi myös jotain pysyvämpää? Jotain jonka vaikutukset laajenevat vuosi vuodelta ja ulottuvat vuosikymmenien päähän.  

Katso videolta, millaisia tuloksia olemme saaneet aikaan Intiassa suomalaisten lahjoittajien tuella. Sinäkin voi jättää jälkeesi paremman maailman lapsille.

Olemme yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä, World Visionia. Suojelemme lapsia ja puolustamme heidän oikeuksiaan Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Suomalaisten tuella autamme noin miljoonaa lasta ja aikuista. Työtämme inspiroi kristillinen lähimmäisen rakkaus. Lahjoittajien tuki muuttuu puhtaaksi vedeksi, koulutukseksi, lastensuojeluksi, terveydenhuolloksi sekä paremmaksi ravinnoksi. 

Haluatko jättää perinnöksi paremman maailman lapsille?

Kirjaamalla tahtosi testamenttiin opastat läheisiäsi vaalimaan sinulle tärkeitä arvoja.

Testamenttilahjoitus on vaikuttava viesti siitä, mitä asioita olet pitänyt arvokkaana elämäsi aikana. Testamenttaamalla esimerkiksi toivomasi rahasumman, osakkeita, korun tai soittimen varmistat pitkäaikaisen avun heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja heidän perheilleen.

Testamentinteko ei ole hankalaa, ja sen voi laatia myös itse esimerkiksi testamenttioppaamme ohjeita noudattamalla. Halutessasi saat meiltä yhteystiedot puolueettomalle lakimiehelle, joka voi avustaa testamentin tekemisessä luottamuksellisesti. Kattavaa lisätietoa saat testamenttioppaastamme.

Stories
Add Image
Bramwel-vauva äitinsä kanssa
Headline
Bramwel sai paremman alun elämäänsä
Copy

Bramwelin perhe sai lahjoituksena äitiyspakkauksen. Viisikuukautinen Bramwel naureskelee tyytyväisenä äitinsä käsivarsilla. Hän on terve ja painoakin kertyy mukavasti.

- Vauva-aika on kulunut täysin eri tavalla kuin esikoisen kanssa. Hän kärsi vakavasta aliravitsemuksesta ja sairasteli paljon. Äitiyspakkauksen saaminen muutti monia asioita, Valentine-äiti kertoo.

Bramwelin perheen asuinalueelle Kenian Ngoswetiin on jaettu suomalaisten lahjoittamia äitiyspakkauksia. Saadakseen pakkauksen äidin pitää käydä odotusaikana vähintään neljä kertaa raskaudenseurannassa, synnyttää vauva terveysklinikalla ja jatkaa säännöllisiä neuvolakäyntejä vauvan syntymän jälkeen. Kehitysmaissa äitiyspakkauksen merkitys on suuri: se voi mahdollistaa eloonjäämisen.

Vuoteen 2021 mennessä jo yli 2 000 kenialaista äitiä on vastaanottanut äitiyspakkauksen. Somalian Puntmaassa äitiyspakkauksen on saanut yli 1000 äitiä perheineen. Somalia on yhä yksi maailman vaarallisimmista paikoista synnyttää. Joka seitsemäs lapsi menehtyy ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä.

Yhdessä paikallisten kanssa suunniteltu pakkaus sisältää tarkoin valikoituja ja äitien toivomia tuotteita. Sieltä löytyy mm. vauvanvaatteita, vaippoja, synnytyksessä tarvittavia steriilejä välineitä, lääkkeitä ja moskiittoverkko. 

Add Image
Juma
Headline
Kadulla elänyt Juma sai oman perheen
Copy

Alkoholistivanhemmat hylkäsivät Juman, kun tämä oli kolmevuotias. Elämä kadulla oli kovaa. Pieni poika nukkui katukivetyksillä ja muovisäkeissä.

Juma yritti toistuvasti palata vanhempiensa luo, mutta he eivät halunneet ottaa lastaan takaisin. Tarina on hyvin tavallinen. Ugandalaisen pikkukaupungin kaduilla elää satoja lapsia.

Nykyisin Jumalla on oma kasvattiperhe. Hän on turvassa. Jumasta huolehtiva Paul on pelastanut Hilda-vaimonsa kanssa myös kolme muuta katupoikaa. 

World Visionin suojelee katulapsia lahjoittajien tuella. Työntekiijämme partioivat kaduilla ja yrittävät löytää mahdollisimman monelle lapselle asuinpaikan. Kun lapselle löytyy koti, vierailemme lapsen luona arvioimassa tilannetta ja kuulemassa sekä lasta että hänestä huolehtivia aikuisia.

Ugandan Busiassa on myös nuorisotyöllisyysohjelmia, joissa nuoret voivat kouluttautua esimerkiksi kampaajiksi, partureiksi ja pyörätaksikuskeiksi. Ammattikoulutus suojaa nuoria rikollisuudelta ja päihteiltä sekä katkaisee köyhyyden kierteen.


 

Usein kysyttyä testamenttilahjoittamisesta

Question & Answer Section
Question
Miksi kannattaa tehdä testamentti?

Jokaisella täysi-ikäiselllä olisi hyvä olla testamentti ja testamentin tekoa kannattaakin pitää luonnollisena osana elämän suunnittelua. Testamentilla ilmaiset tahtosi siitä, kuinka ja kenelle haluat jakaa omaisuutesi poismenosi jälkeen sekä säästät läheisiäsi turhilta riidoilta.

Laki ei velvoita testamentin tekemiseen, mutta yhä useampi suomalainen haluaa itse määritellä, mitä hänen omaisuudelleen tapahtuu kuoleman jälkeen. 

Henkilö, jolla ei ole rintaperillisiä, voi määrätä kaikesta omaisuudestaan. Rintaperillisillä on oikeus testamentista huolimatta saada niin sanottu lakiosa, joka on yleensä puolet heille muutoin tulevan perinnön arvosta. Koko jäämistö menee valtiolle, jos henkilöllä ei ole serkkuja läheisempiä sukulaisia, eikä testamenttia ole tehty. Esimerkiksi avoliitossa elävien ainoa tapa turvata avopuolison perintöoikeus on tehdä testamentti.

Yksityiset henkilöt joutuvat aina maksamaan saamastaan perinnöstä perintöveroa, mutta yleishyödylliset järjestöt, kuten Suomen World Vision, ovat vapautettuja perintöverosta ja voivat hyödyntää saamansa testamenttilahjan avustustyössään kokonaisuudessaan.

Question
Mitä kaikkea voi testamentata?

Testamentilla voit määrätä oman omaisuutesi siirtymisestä kuolematilanteessa toivomillesi henkilöille tai tahoille. Sinun on kuitenkin muistettava edellä mainittu rintaperillisen lakiosa-oikeus, jota
ei voida lähtökohtaisesti syrjäyttää kuin tietyin lain mukaisin edellytyksin. Mikäli olet avioliitossa, on leskellä oikeus tasinkoon, mikäli kuolinpesällä on enemmän varallisuutta kuin leskellä. Tasinko maksetaan ennen kuin kuolinpesä tulee jaettavaksi ja siihen ei voi vaikuttaa testamentilla. Sitä varten on avioehtosopimus.

Testamentilla voit määrätä joko koko omaisuudestasi, määräosasta omaisuutta tai tietystä omaisuuserästä, esimerkiksi asunnosta, esineestä, tietystä rahasummasta jne. Mikäli sinulla on säästö- tai sijoitusvakuutuksia ja niissä edunsaajamääräys, testamentilla ei voi muuttaa edunsaajamääräystä vaan se on tehtävä erikseen pankissa tai säästö- tai sijoitusvakuutuksen palvelun tarjoajan luona.

Question
Mitä pitää muistaa testamenttia laatiessa?

Testamentin voi laatiminen ei ole hankalaa ja sen voi tehdä itse tai asiantuntijan avustuksella. Laatimalla testamenttisi asianajajan tuella vältät mahdolliset tulkintaerimielisyydet tai muotovirheet, jotka voivat johtaa testamentin mitätöimiseen. Hyvä testamentti-kampanjaan liittyvään lakiasiantuntijaan saatte yhteyden: lakimies@hyvatestamentti.fi. Yhteydenotto on maksuton ja asiakirjan laatiminen tapahtuu kiinteää hinnoittelua käyttäen.

1. Testamentissa tulee näkyä perinnön jättäjän koko nimi, henkilötunnus, päiväys, paikkakunta ja allekirjoitus.


2. Testamentissa tulee lukea selkeästi ja yksinkertaisesti miten omaisuus tullaan jakamaan: minkä prosenttiosuuden kiinteästä omaisuudesta, minkä rahasumman tai minkä omaisuuserän (esimerkiksi asuinhuoneisto, taideteos tai osakesalkku) haluaa kullekin perijälle jättää.


3. Testamentista tulee ilmetä perinnön saajan koko nimi ja mahdollinen henkilötunnus. Jos haluat muistaa Suomen World Visionia testamentissa, käytä järjestön koko nimeä Suomen World Vision ry.


4. Testamenttiin tarvitaan kahden vähintään 15-vuotiaan samaan aikaan läsnäolevan todistajan allekirjoitus, ja allekirjoituksellaan he vahvistavat, että testamentin tekijä on ollut kykeneväinen itsenäiseen tahdon muodostukseen. Puoliso, sukulainen tai mahdollinen muu testamentin edunsaaja ei voi toimia todistajana.


5. Testamentti on hyvin muotosidonnainen asiakirja ja mikäli se ei täytä lain mukaisia edellytyksiä, on mahdollista, että tuomioistuin julistaa sen pätemättömäksi.


6. Testamentista kannattaa tehdä kaksi kappaletta ja säilyttää niitä eri paikoissa, kuten kotona ja pankin tallelokerossa. Jos testamentissa muistetaan Suomen World Visionia, voimme ottaa toisen kappaleen meille säilytykseen.


7. Varmin tapa tehdä muutoksia testamenttiin on tuhota edelliset kappaleet ja tehdä kokonaan uusi testamentti yllämainittuja muotoseikkoja noudattaen.

Question
Voinko päättää mihin lahjoitukseni käytetään?

Meille on kunnia panna käytäntöön lahjoittajan viimeistä tahtoa. Käytämme testamenttilahjoituksen auttamaan lapsia siellä, missä tave on suurin. Voit myös halutessasi kirjata testamenttiin toiveen, mihin työmme osa-alueeseen haluat tukesi kohdistettavan. Näitä voivat olla esimerkiksi puhdas vesi, koulutus, lastensuojelu tai terveystyö. Mikäli sinulla on takempia toiveita lahjoituskohteen osalta kannustamme sinua tai asianajajaasi olemaan yhteydessä meihin, jotta voimme käyttää testamenttilahjoituksesi sinun toiveesi mukaisesti ja siten, että se auttaa mahdollisimman montaa lasta. Yhteydenotto ei velvoita sinua mihinkään.

Lisätietoa testamenttilahjoittamisesta:

Maria Rahikka
Varainhankintajohtaja
p. +358 40 547 6511
etunimi.sukunimi@worldvision.fi 

Question
Menevätkö rahat perillle?

Valvomme tarkasti sekä varojen käyttöä että kehitysyhteistyön tuloksellisuutta. Valvontaa tekee henkilökuntamme Suomessa sekä kumppanimaissa. Lisäksi hankkeissamme suoritetaan säännöllisesti ulkopuolisten suorittamia laajoja arviointeja, jotka kertovat, miten työ on edistynyt.Virallisia kumppaneitamme ovat Suomen ulkoministeriö, Vastuullisen lahjoittamisen Ry sekä Euroopan komissio. Järjestömme lahjoitukset kerätään Suomen poliisihallituksen myöntämän virallisen rahankeräysluvan alaisina. 

Suomen World Visionin tilintarkastusprosessi on perusteellinen. Seuraamme varojen käyttöä kolmella tasolla:

  • Suomen päässä tarkastuksen tekee vuosittain KHT-yhteisö KPMG Oy Ab, joka tarkastaa myös ulkoasiainministeriölle laadittavan ohjelmaraportin sekä poliisihallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.
  • Valtuutetut, ulkopuoliset tilintarkastajat tekevät tilintarkastukset kohdemaissa.
  • Kansainvälisellä World Visionilla on sisäinen tarkastusryhmä, joka kiertää tekemässä erityistarkastuksia eri maissa ja avustuskohteissa.

Käytämme 75 prosenttia varoistamme suoraan kehitysyhteistyöohjelmiimme. Loput eli 25 prosenttia menee toimintoihin, joiden avulla voimme auttaa tulevaisuudessa yhä useampaa lasta ja hänen yhteisöään. Varainhankinnasta tulee kuluja 16 prosenttia, viestinnästä 2,7 prosenttia ja hallinnosta 6,3 prosenttia.

Suomen World Vision on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kaikki kasvun myötä saadut varat ohjataan avustuskohteisiin tai investoidaan seuraavien vuosien avustusbudjetin kasvattamiseen. Yleishyödyllisenä järjestönä Suomen World Vision Ry ei maksa perintöveroja saamistaan lahjoituksista. Voimme siis käyttää lahjoituksesi kokonaisuudessaan lasten elämän parantamiseen.