Täällä toimimme
Kigamba, Burundi
Kigamba sijaitsee Koillis-Burundissa Cankuzon maakunnassa. Maakunta sijoittuu kaikista haavoittuvimpien alueiden joukkoon Burundissa.
Täällä toimimme
Kigamba sijaitsee Koillis-Burundissa Cankuzon maakunnassa. Maakunta sijoittuu kaikista haavoittuvimpien alueiden joukkoon Burundissa.
Kigambassa asuu noin 56 000 ihmistä, ja valtaosa perheistä saa elantonsa pienimuotoisesta maanviljelystä ja karjanhoidosta. Viljely perustuu pitkälti perinteisiin menetelmiin, ja viljelysmaat ovat pieniä, mikä rajoittaa satojen määrää ja perheiden omavaraisuutta.
Aliravitsemus on yksi alueen vakavimmista haasteista ja joka toinen alle viisivuotias lapsi kärsii siitä. Yksipuolinen ruokavalio, riittämätön ruokaturva ja puhtaan juomaveden puute heikentävät lasten terveyttä ja kehitystä merkittävästi. Terveyspalvelut ovat alueella erittäin rajalliset. Kigambassa toimii vain kuusi perusterveydenhuollon asemaa, joiden resurssit ovat vähäiset.
Myös koulutuksen saatavuudessa ja laadussa on huomattavia puutteita: koulujen määrä ei vastaa oppilasmäärää, luokkakoot ovat suuria, ja pula koulutetuista opettajista sekä opetustarvikkeista heikentää oppimistuloksia.
Katso kummilasten tervehdys videolta.
Klikkaa aiheita lukeaksesi lisää haasteista sekä siitä, miten ne ratkaistaan.
Aliravitsemus on yksi Burundin vakavimmista terveysongelmista. Yli puolet alle viisivuotiaista lapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Ruokaturva on heikko, ja monet perheet selviävät vain yhdellä päivittäisellä aterialla. Yksipuolinen ravinto sekä puutteellinen tieto terveellisestä ruokavaliosta heikentävät erityisesti lasten kasvua ja kehitystä.
Ratkaisu:
Viljelijöitä tuetaan satojen parantamisessa luonnonmukaisin keinoin, kuten karjanlannan hyödyntämisellä ja kestävämpien siementen käyttöönotolla. Yhteisöille järjestetään koulutuksia tehokkaammista viljelymenetelmistä. Lisäksi hygieniakasvatuksella ehkäistään sairauksia, jotka heikentävät ravitsemustilaa. Terveys- ja ravitsemusneuvonnassa korostetaan täysimetyksen merkitystä sekä monipuolisen ja riittävän ravinnon roolia lapsen kehityksessä.
Lastensuojelussa on useita vakavia puutteita. Lapsia altistuu kaltoinkohtelulle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, ja monet työskentelevät maatiloilla tai kaupungeissa perheensä toimeentulon tukemiseksi kouluun osallistumisen sijaan. Yhteisöjen lastensuojelurakenteet ovat riittämättömiä, eivätkä kaikkiin rikkomuksiin puututa.
Ratkaisu:
Lasten oikeuksia vahvistetaan lisäämällä yhteisöjen tietoisuutta ja mahdollisuuksia osallistua suojelutyöhön. Alueelle perustetaan lastensuojelutoimikuntia, jotka ennaltaehkäisevät hyväksikäyttöä, tarjoavat suojelua ja raportoivat rikkomuksista. Viranomaisia tuetaan rakenteiden kehittämisessä, jotka turvaavat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat lapset. Lisäksi edistetään sekä aikuisten että lasten ymmärrystä lasten oikeuksista ja rohkaistaan lapsia ja nuoria osallistumaan heille suunnattuihin kerhoihin ja toimintaryhmiin.
Kigambassa toimii 22 koulua, joissa opiskelee yhteensä 12 095 lasta. Koulut kärsivät tilapulasta ja yhdessä pulpetissa voi istua jopa kuusi oppilasta. Opetuksen laatu on heikko, ja oppimateriaaleista sekä toimivista saniteettitiloista on merkittävä puute, mikä vaikeuttaa erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä. Monet lapset keskeyttävät koulun, sillä perheet tarvitsevat lasten työpanosta elinkustannusten kattamiseen.
Ratkaisu:
Koulutuksen laatua parannetaan kehittämällä koulujen infrastruktuuria, erityisesti luokkahuoneita ja saniteettitiloja. Kouluille toimitetaan oppimateriaaleja, ja opettajien osaamista vahvistetaan täydennyskoulutuksilla. Opettajia koulutetaan seuraamaan oppilaiden läsnäoloa ja keskeyttämisriskejä. Vanhemmille tarjotaan valistusta koulutuksen pitkäaikaisista hyödyistä. Lasten oppimismotivaatiota tuetaan lukukerhojen ja muiden oppimista vahvistavien toimintojen kautta.