Mielipidekirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 20.6.2024
Maailmassa on juuri nyt ennätysmäärä ihmisiä, yli 120 miljoonaa, jotka ovat paenneet kodeistaan erilaisten kriisien takia. Samaan aikaan kansainvälisen tuen vähentyminen on johtanut merkittäviin ruoka- ja käteisavun leikkauksiin.
Avustusjärjestö World Visionin tuore Ration Cuts -raportti osoittaa, millaista inhimillistä kärsimystä leikkauksista on seurannut pakolaisalueilla eri puolilla maailmaa. Ihmiset esimerkiksi Afganistanissa ja Ugandassa kertovat, että ennen ruoka-avun leikkauksia lapset söivät keskimäärin kaksi ateriaa päivässä, mutta nyt vain yhden aterian tai eivät lainkaan.
Nälkä on leikkausten surullinen ja välitön seuraus. Sen lisäksi pakolaiset joutuvat turvautumaan selviytymiskeinoihin, joilla on kauaskantoisia seurauksia. Äärimmäinen hätä pakottaa alaikäiset tytöt suhteisiin vanhempien miesten kanssa tai vanhemmat naittamaan tyttärensä. Seurauksena on teiniraskauksia ja koulun keskeytymisiä. Raportin mukaan lapsiavioliittojen, seksuaalisen väkivallan, lapsityövoiman ja lapsikaupan riski on kasvanut huolestuttavasti.
Melkein kolmannes vanhemmista vastasi, että avun leikkaukset pakottivat tyttöjä lapsiavioliittoihin. Afganistanilaisten vanhempien keskuudessa osuus oli kasvanut jopa 97 prosenttiin. Bidi Bidin pakolaisalueella Ugandassa 75 prosenttia perheistä mainitsi, että alaikäiset tytöt tulevat raskaaksi ja jättävät siksi koulun kesken.
Lapsia on maailman pakolaisista lähes puolet. Ruoka- ja käteisapu tarvitsee viipymättä lisää rahoitusta, jotta maailman pakolaisalueilla vältytään nälkäkuolemilta ja epätoivoisilta ratkaisuilta, jotka rikkovat näiden lasten oikeuksia.
Jussi Laurikainen
Ohjelma-asiantuntija (Kenia ja Ruanda | innovaatio- ja yritysyhteistyö)
jussi.laurikainen@worldvision.fi