Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Kansalaisaloite tyttöjen silpomisen kieltävästä erillislaista luovutettiin tänään

Suomen World Vision

Eduskunnan kansliaan luovutettiin tänään iltapäivällä kansalaisaloite, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

Kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta. Sen luovuttivat kansanedustaja Sofia Vikmanille ja lainsäädäntöneuvos Tuula Kulovedelle Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni ja asiantuntija Ujuni Ahmed sekä Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

– Erillislaki olisi tärkeä tuki ennalta ehkäisevään työhön ja vanhempien asenteiden muuttamiseen. Kun silpominen on selkeästi laissa kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin, Annette Gothóni sanoo.

Silpominen katsotaan Suomen nykylainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi.

– Ongelmana on se, etteivät tyttöjään silpovat ihmiset pidä silpomista pahoinpitelynä. Nykyinen lainsäädäntö ei ole riittävä. Erillislaki tarvitaan tyttöjen suojelemiseksi, asiantuntija Ujuni Ahmed sanoo.

Maailmassa elää noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Yli kolme miljoonaa tyttöä silvotaan edelleen vuosittain. Silpomisväkivalta koskettaa myös suomalaisia tyttöjä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että Suomessa asuu noin 3000 tyttöä, jotka ovat vaarassa joutua silvotuiksi.

– On järkyttävää, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Kansalaisaloitteemme keräsi yli 60 00 nimeä, mikä on viesti päättäjille, että suomalaiset eivät hyväksy silpomista ja haluavat päivittää lainsäädäntömme 2000-luvulle. Kiitos jokaiselle allekirjoittaneelle. Pallo on nyt eduskunnalla, Jukka Kurttila sanoo.

Taustaa: Suomen World Vision tekee silpomisen vastaista työtä Keniassa ja Somaliassa sekä osallistuu aktiivisesti silpomisen vastaiseen vaikuttamistyöhön Suomessa. Se on Finlaysonin aloittamassa kansalaisaloitteessa mukana asiantuntijajärjestönä.

Suomen World Visionin Pelasta pimppi -kampanja kerää vuosittain varoja silpomisen vastaiseen työhön.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892