Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Suomessa peruselintarvikkeiden hankkimiseksi pitää tehdä 3,5 tuntia töitä, köyhimmissä maissa jopa yli kuukausi

Lähikuva ruokakulhosta. Kulhoa ja lusikkaa pitää aikuisen käsi ja vieressää istuu kambodzalainen lapsi.

Avustusjärjestö World Visionin julkaisema Price shocks -raportti paljastaa, että elintarvikkeiden hinnat jatkavat nousuaan köyhimmissä maissa. Erityisen vaikea tilanne on alueilla, joita koettelevat konfliktit, ilmastokriisi ja pakolaisuus.

Raportissa vertaillaan tavallisen ruokakorin ostamiseen vaadittavaa työmäärää eri maissa. Ero korkean tulotason maiden ja köyhimpien maiden välillä on huima.

Ukrainassa ruokakorin hankkimiseen tarvitaan 1,5 päivää. Keniassa töitä täytyy tehdä kolme päivää. Saksassa saman korin saa 2,5 tunnin työllä ja Suomessa 3,5 tunnin työllä.

– Nämä luvut ovat esimerkkejä hälyttävästä kriisistä, joka on ajanut jo 35 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalle, World Visionin globaalin hätäapuoperaation johtaja Mary Njeri sanoo.

– Koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttama taloudellinen myllerrys sekä ilmastonmuutos ja konfliktit ovat aikaansaaneet sen, että haavoittuvimpien ihmisten on kaikkein vaikeinta hankkia ihan peruselintarvikkeita. Kanan, munien ja maidon ei pitäisi olla ylellisyyksiä. Jokaisella pitäisi olla varaa tasapainoiseen ruokavalioon.

Konfliktit aiheuttavat myös paikallisia hintapiikkejä. Esimerkiksi Burkina Fasossa ja Sudanissa konfliktialueilla hinnat ovat jopa kaksi kertaa korkeammat kuin rauhallisemmilla seuduilla. Monet näistä maista kärsivät pahiten myös ilmastokrisiistä, mikä lisää jännitteitä, kun perheet joutuvat kamppailemaan löytääkseen toimeentuloa tai turvallisen asuin- ja viljelypaikan.

– Elintarvikkeiden hinnannousu vaikuttaa suoraan lapsiin. Konfliktialueilla elävät lapset kärsivät kaksi kertaa todennäköisemmin aliravitsemuksesta kuin normaaleissa oloissa elävät lapset. Myös koulunkäynnin lopettamisen, lapsityövoiman käytön ja lapsiavioliittojen riskin on havaittu lisääntyneen kun perheiden toimeentulo heikkenee, toteaa Annette Gothóni, Suomen World Visionin toiminnanjohtaja.

Price shocks -raportissa vertaillaan 10 peruselintarvikkeesta koostuvan ruokakorin hintaa 67 eri maassa. Korissa on mukana esimerkiksi kilo riisiä, jauhoja, tomaatteja ja sokeria sekä litra ruokaöljyä. Price shocks -raportti on julkaistu aiemmin myös vuosina 2021 ja 2022.

Lisätiedot

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892