Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Ukrainan kriisi: World Vision perustaa 15 lapsiystävällistä tilaa pakolaislasten tueksi

Suomen World Vision
Lähikuva harmaasta nallesta, jonka päällä on punainen neule, jossa on valkoinen sydän ja teksti Love.

Varhainen tuki koulunkäynnille ja mielen toipumiselle on erittäin tärkeää äkillisen konfliktin keskelle joutuville lapsille. Avustusjärjestö World Vision perustaa 15 uutta lapsiystävällistä tilaa Ukrainan naapurimaihin.

Kolme tilaa on jo käytössä Husin, Iasin ja Siretin raja-alueilla Romaniassa. Lapsiystävälliset tilat ovat turvallisia leikki- ja oppimiskeskuksia lapsille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotimaansa.

Yli kolme miljoonaa ihmistä on tähän menneessä paennut Ukrainasta. Heistä yli puolet on lapsia. Tämä tarkoittaa noin 73 000 pakolaislasta päivässä.

Lapsiystävällisissä tiloissa lapset voivat leikkiä sekä ilmaista huolensa ja pelkonsa koulutetuille ammattilaisille. Piirtäminen tai leikki tarjoaa hengähdystauon stressaavasta tilanteesta.

– Joka sekunti lapsi joutuu pakenemaan Ukrainasta turvaan. Osa näistä lapsista on ollut päiväkausia liikkeellä kylmässä säässä ja siirtynyt aina yhdestä väliaikaisesta asunnosta toiseen, toteaa World Vision Romanian kansallinen johtaja Mihaela Nabâr.

– Heidän elämänsä on muuttunut silmänräpäyksessä. Rutiineja ja tuttuutta kaipaaville lapsille tämä on ollut hyvin ahdistavaa.

Nabâr kertoo, että monet Romaniaan saapuvista lapsista ovat nähneet taisteluita tai kotinsa ja kotiseutunsa vahingoittuneena tai tuhoutuneena.

– Moni lapsi menetti kaiken tutun, kun konflikti alkoi. Yritämme lievittää sitä stressiä, jota he kokevat, kun koti, ystävät ja koulu ovat jääneet yhtäkkiä taakse.

Lapsiystävälliset tilat eivät korvaa esimerkiksi kouluja, mutta auttavat ensivaiheessa tuomaan normaaliutta lasten päiviin.

– Se, miten lapsia pystytään tukemaan heti alussa, vaikuttaa siihen, kuinka he lopulta selviytyvät tästä kriisistä.

Lisätiedot:

Miikka Niskanen

Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö

+358 43 211 3187