Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Miltä maailma näyttäisi 1000 tytön silmin?

Irakilainen tyttö katsoo vakavana kameraan. Taustalla näkyy pakolaisleiri.

Maailman 8 miljardista ihmisestä lähes puolet on tyttöjä ja naisia. Heistä jokaisella on oikeus elää ilman syrjintää ja väkivaltaa. Tyttöjen oikeudet jäävät kuitenkin toteutumatta eri puolilla maailmaa, ja liian moni tyttö joutuu yhä kokemaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Kuvitellaanpa hetki, että maailmassa olisi vain 1 000 tyttöä. Miltä maailma ja tyttöjen kohtaamat ongelmat näyttäisivät silloin tyttöjen silmin?

Kenialainen koulutyttö katsoo vakavana kameraan.

200 tyttöä olisi lapsiavioliitossa

Jos maailman 1 000 tyttöä olisivat kaikki Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, luku 200 kasvaisi edelleen ja alle 18-vuotiaana naimisiin joutuvien tyttöjen määrä olisi lähes 400.

Tyttöjä pakotetaan lapsiaviolittoon monista syistä, kuten taloudellisista tai ruokaturvaan, kulttuurisiin tai sosiaalisiin normeihin liittyvistä syistä. Varhainen avioliitto vahingoittaa tyttöjen kehitystä ja hyvinvointia, rajoittaa heidän koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiaan, eristää heidät perheestä ja ystävistä sekä altistaa perheväkivallalle ja raiskauksille.

Lapsiavioliittojen seuraukset ovat katastrofaalisia niin tytöille kuin koko yhteisölle. Jos tytöt saisivat toteuttaa itseään ja voisivat hyvin, se koituisi koko heidän yhteisönsä hyväksi.

78 tyttöä olisi pakotettu lapsityöhön

Luku olisi vielä suurempi, jos siihen laskettaisiin kaikki yli 21 tuntia viikossa kotitöitä tekevät tytöt.

Töihin pakottaminen riistää tytöltä lapsuuden sekä vaikuttaa hänen tulevaisuuden mahdollisuuksiinsa. Kun tyttöjä käytetään hyväksi lapsityövoimana, se häiritsee heidän koulunkäyntiään ja pitkäaikaista kehitystään. Pahimmat lapsityön muodot, kuten orjuus, ihmiskauppa ja seksuaalinen hyväksikäyttö, voivat johtaa kuolemaan, loukkaantumiseen tai sairastumiseen.

Bangladeshilainen tyttö lyö tiiliskivejä vasaralla.

138 tyttöä ei kävisi koulua

Kehittyvissä maissa tytöt jäävät kaksi kertaa todennäköisemmin pois koulusta. Jos kaikki 1 000 tyttöä eläisivät näissä maissa, luku kasvaisi entisestään. Tällä hetkellä 129 miljoonaa maailman tyttöä ei käy koulua.

Koulutus on kallista, joten tytöt eivät usein pääse kouluun, jos perheen poikien oletetaan ansaitsevan perheen tulot. Kuitenkin tyttöjen koulutus auttaisi sekä tyttöjä, heidän perheitään ja yhteisöjään rikkomaan köyhyyden kierteen.

Kouluttautunut tyttö menee epätodennäköisemmin nuorena naimisiin, tavoittelee todennäköisemmin merkityksellistä työtä, ansaitsee työstään enemmän ja tukee perhettään ja koko yhteisöään. Kouluttaunut tyttö haluaa todennäköisesti, että hänen omat lapsensa käyvät myös koulua.

103 tyttöä kävisi läpi sukuelinten silpomisen

Suurin osa näistä tytöistä silvottaisiin ennen kuin he täyttäisivät viisi vuotta.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on hengenvaarallinen ihmisoikeusloukkaus. Silpomisessa naisen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan tai niitä vahingoitetaan muulla tavoin ei-lääketieteellistä syistä. Silpominen on laitonta monessa maassa.

Silpominen on peruuttamaton toimenpide, joka aiheuttaa verenvuotoa, tuskallisia kipuja, virtsaamisongelmia ja tappavia tulehduksia. Se vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin fyysisesti ja henkisesti. Synnyttäminen on äärimmäisen vaarallista silvotuille äideille ja heidän vauvoilleen.

Etiopialainen tyttö katsoo kameraan. Taustalla näkyy nainen kantamassa lasta sylissään.

50 tyttöä pakotettaisiin seksiin jossain vaiheessa elämäänsä

Arviolta 15 miljoonaa maailman 15−19-vuotiaista tytöistä on kokenut seksiin pakottamista jossain vaiheessa elämäänsä.

Väkivalta aiheuttaa ongelmia naisten ja tyttöjen fyysiselle, henkiselle sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle. Seurauksista kärsivät myös heidän lapsensa.

Väkivallasta seuraa myös sosiaalisia ja taloudellisia kustannuksia. Naisten työpanos menetetään ja terveydenhuollon kustannukset nousevat.

250 tyttöä kertoisi konfliktien lisääntymisestä kodissaan

Tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt huomattavasti ympäri maailmaa, kun monet yhteiskunnat ovat olleet suljettuina. Moni tyttö ja nainen on kokenut turvattomuutta kotonaan. 1 000:sta kumppanin kanssa elävästä naisesta 700 sanoisi, että kumppanin suullinen tai fyysinen väkivalta on yleistynyt.

Koronapandemia tai konfliktit esimerkiksi Ukrainassa, Syyriassa ja monessa muussa paikassa asettavat tytöt altiiksi väkivallalle ja hyväksikäytölle. Konfliktit ja epävakaus pahentavat naisten ja tyttöjen syrjintää.

Filippiniläinen tyttö katsoo vakavana kameraan.

Jokaisen tytön pitää saada elää ilman pelkoa – lahjoittajana mahdollistat muutoksen

Liian monet tytöt liian monen sukupolven ajan ovat joutuneet kestämään väkivaltaa ja pelkoa.

Kummiksi tai kuukausilahjoittajaksi ryhtyminen auttaa katkaisemaan tyttöihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän kierteen sekä poistamaan köyhyyden juurisyitä pysyvästi. Lahjoittajien tuella Suomen World Vision keskittyy muun muassa koulutukseen, terveyteen, lastensuojeluun ja perheiden toimeentulon vahvistamiseen. Kun köyhyydessä elävät perheet voivat entistä paremmin, tytöt pysyvät todennäköisemmin koulussa sekä välttyvät todennäköisemmin lapsiavioliitoilta ja -työltä.

Lahjoittajien tuella tytöt saavat äänensä kuuluviin, oppivat puolustamaan oikeuksiaan ja vaatimaan muutoksia yhteiskunnassa. Myös heidän yhteisönsä alkaa puuttua sukupuolten väliseen epätasa-arvoon sekä haitallisiin sukupuolinormeihin. Lahjoittajana suojelet tyttöjä ja olet mukana mahdollistamassa tätä muutosta.

Auta suojelemaan tyttöjä