Siirry sisältöön

Ryhdy kummiksi

Sijoita tytön tulevaisuuteen

Tytöt tarvitsevat tukea, jotta he voivat puolustaa oikeuksiaan.

Kambodzalainen nuori teinityttö hymyilee kameralle.
Kambodzalainen nuori teinityttö hymyilee kameralle.

Tytöillä on oikeus tulevaisuuteen

Miljoonat tytöt ja naiset elävät väkivallan pelossa pelkästään siksi, että he ovat tyttöjä. Vaikeissa oloissa elävät tytöt ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, ja siksi he tarvitsevat ihmisiä, jotka ovat heidän puolellaan. Tyttöjä pitää auttaa nousemaan syrjinnän ja näköalattomuuden yläpuolelle. Heille pitää taata koulutus ja riittävä terveydenhuolto, jotta heidän elämänsä voi muuttua pysyvästi paremmaksi.

Kummina teet tämän kaiken mahdolliseksi – vain eurolla päivässä.

Valitse kummilapsesi

Vaikeudet kasaantuvat tytöille

  • Lapsityövoima: 64 miljoonaa tyttöä työskentelee opiskelun sijaan.
  • Pakkoavioliitto: 12 miljoonaa tyttöä menee naimisiin vastoin tahtoaan joka vuosi.
  • Lukutaidottomuus: 500 miljoonaa naista ympäri maailmaa on lukutaidottomia.

Näin kummius toimii

Seuraamme säännöllisesti kummilapsesi hyvinvointia: esimerkiksi sitä, että hän käy koulua ja saa tarvittavat rokotukset. Sinun sijoituksesi ja mahdollinen yhteydenpitosi kertovat lapselle, että hän on tärkeä ja toivot hänelle hyvää.

Kummina sinä saat viestejä, kuvia ja videoita, joiden avulla voit seurata kummilapsesi elämää ja avun perillemenoa.

Näitä muutoksia työmme synnyttää:

Tytöt nauramassa koulupuvuissa.

Tytöt menestyvät koulussa

Työskentelemme varmistaaksemme, että tytöt ympäri maailmaa pääsevät kouluun, jotta he voivat muuttaa omaa elämäänsä ja yhteisöään. Kun tyttö saa koulutusta ja tuntee oikeutensa, hänellä on kaksi kertaa suurempi mahdollisuus lähettää omat lapsensa kouluun.

Kambodzalainen pikkutyttö seisoo kädet ristissä pienen rakennuksen ulkopuolella ja hymyilee itsevarmasti kameralle.

Tytöt tuntevat olonsa turvallisiksi ja suojelluiksi

Joka minuutti 22 tyttöä menee naimisiin. Teemme yhteistyötä vanhempien ja yhteisöjen kanssa kouluttaaksemme, tiedottaaksemme ja tukeaksemme heitä parantamaan tyttöjen oikeuksia. Suojelemme tyttöjä silpomiselta ja lapsiavioliitoilta.

Kenialainen pariskunta viljelemässä hedelmiä ja vihanneksia puutarhastaan.

Naisilla on tarvittavat taidot

Perheet, jotka voivat ansaita omat tulonsa, ovat vapaampia lähettämään tyttäriään kouluun. Koulutamme naisille toimeentulotaitoja, perustamme säästöryhmiä ja autamme heitä aloittamaan liiketoimintaa.

Mitä kummilapset kertovat

Dassari oli 15-vuotias saadessaan ensimmäisen kirjeensä kummiltaan Angielta, joka oli tuolloin 21-vuotias.

Kummius antoi Dassarille mahdollisuuden löytää omat intohimonsa, kohdata pelkojaan ja oppia olemaan positiivisen muutoksen voima muille tytöille yhteisössään.

Dassari on nyt 21-vuotias ja työskentelee opettajana koulussa kotikaupungissaan. Hän on kiitollinen siitä, että hänellä on mahdollisuus auttaa muita tyttöjä saavuttamaan potentiaalinsa jakamalla World Visionilta vuosia sitten saamansa oppinsa ja tukensa.

”Kiitos Angien, minun kummini, sain koulutukseni ja olen nyt ihminen, jolla on arvoja ja periaatteita.”

Dassari, entinen kummilapsi

Miksi ryhtyä kummiksi World Visionin kautta?

World Vision Malawin työntekijö tanssimassa lasten kanssa.

70 vuoden kokemus

Työskentelemme yhdessä yhteisöjen kanssa.

Noin 99 % työntekijöistämme työskentelee omalla kotiseudullaan, joten he tuntevat kulttuurin, kielet ja paikalliset lapset ja aikuiset, joiden kanssa yhteistyötä tehdään.

Ghanalainen äiti katsoo hymyillen taaksepäin, selällään kantavansa taaperoaan, joka katsoo itsevarmasti kameraan.

Toimimme lähes 100 maassa

Olemme maailman suurin kummilapsijärjestö. World Visionin kansainvälisen verkoston kautta 3,2 miljoonalla lapsella ympäri maailmaa on oma kummi. Vuonna 2022 kaikkiaan yli 16 miljoonaa lasta hyötyi kummien tuesta.

Kuusi indonesialaista tyttöä kävelevät nauraen kohti kameraa, kädet ilmassa, katsomassa toisiaan.

200 miljoonaa lasta

Olemme auttaneet yli 200 miljoonaa haavoittuvassa asemassa olevaa lasta puuttumalla köyhyyden juurisyihin.

Usein kysyttyä kummiudesta

Parasta apua ovat kestävät muutokset. Siksi kummitukesi käytetään muutoksiin, jotka koituvat alueen kaikkien lasten hyväksi. Ohjaamme lasten vanhempia kehittämään uusia elinkeinoja. Parannamme kouluopetuksen laatua. Koulutamme asukkaista terveysvapaaehtoisia, jotka neuvovat perheitä hoitamaan lasten aliravitsemusta oikein. Opetamme alueen asukkaita ajamaan asioitaan, jotta lapset saisivat parempaa terveydenhoitoa ja koulutusta.

Sinun avullasi uusi sukupolvi saa merkittävästi paremman ponnahduslaudan elämään – terveen lapsuuden, koulutuksen ja voiman asioiden muuttamiseen. Näin asukkaat osaavat parantaa omaa hyvinvointiaan senkin jälkeen, kun World Visionin työ alueella loppuu.

Kummilapset ovat muihin alueen lapsiin verrattuna sillä tavalla erityisessä asemassa, että World Vision seuraa heitä ja heidän perheittensä tilannetta säännöllisesti. Työntekijämme tai kouluttamamme vapaaehtoiset vierailevat kummilapsesi kotona kolmen kuukauden välein. Tuolloin seurataan, että kummilapsesi käy koulua, hänen terveydentilansa on hyvä ja hän saa tarvittavat rokotukset. Hänen perheelleen kerrotaan, mihin koulutuksiin ja toimintaryhmiin lapset ja muut perheenjäsenet voivat osallistua. Perhettä myös tarvittaessa ohjataan avun piiriin.

Kummius merkitsee lisäksi sitä, että kummilapsellasi on ystävä kaukana Suomessa. Lapselle on tärkeää tietää, että on olemassa joku, joka ajattelee häntä.

Sinun tukesi ja mahdollinen yhteydenpitosi kertovat, että hän on tärkeä, vaalit lapsuutta ja toivot hänelle hyvää. Se voi olla hänelle uusi ja merkittävä kokemus, sillä hän saattaa asua kulttuurissa, jossa hän ei ole kokenut tätä aikaisemmin.

Viesteissäsi voit esimerkiksi kannustaa häntä koulunkäyntiin ja kertoa lapsen vanhemmille, että koulutyö on lapsen tärkein työ.

Halutessasi voit myös säännöllisen kummimaksusi lisäksi lahjoittaa 100-150 euron rahalahjan, joka käytetään juuri sinun kummilapsesi perheen tilanteen parantamiseen, mahdollisimman käänteentekevällä tavalla. Lue lisää rahalahjasta ja sen vaikutuksista.

Kummius ei automaattisesti pääty siihen, kun kummilapsi täyttää 18 vuotta. Tuolloin työntekijämme arvioivat, mikä lapsen tilanne on ja tarvitseeko hän yhä tukeamme. 18-vuotiaalla voi olla yhä peruskoulu kesken, sillä kehitysmaissa lapset saattavat aloittaa koulun vasta hyvän matkaa yli 10-vuotiaana. Jos kummius tähän lapseen päättyy, otamme sinuun yhteyttä ja tarjoamme uutta kummilasta. Muussa tapauksessa kummius tähän lapseen jatkuu yhä. Vanhimmat kummilapsemme ovat yleensä noin 20-vuotiaita.

Kummin suhde kummilapseensa voi joskus päättyä siksi, että kummilapsen perhe muuttaa pois alueelta esimerkiksi työn perässä. On myös mahdollista, että lapsi muuttaa opintojen vuoksi toiselle paikkakunnalle tai muualla asuvien sukulaisten luo. Tällöin ehdotamme kummille uutta avun tarpeessa olevaa kummilasta.

Kummisuhde yhteen lapseen päättyy, kun World Visionin työ on tullut hänen kotiseudullaan päätökseen ja alueen lapsilla on edellytykset hyvään tulevaisuuteen. Tuolloin siirrymme työskentelemään uudelle alueelle, jopa eri maahan, ja ehdotamme kummille uutta kummilasta sieltä. Työmme yhdellä alueella kestää noin 10-15 vuotta.

Kummiksi kannattaa alkaa, vaikka et voisi sitoutua olemaan kummina koko 10-15 vuotta jonka työskentelemme lapsen kotiseudulla. Jo kolmen vuoden kummius antaa lapselle hyvän alun! Jos joudut keskeyttämään kummiutesi, Suomen World Vision sitoutuu huolehtimaan kummilapsesta.

Etkö löytänyt kaipaamaasi vastausta?

Katso lisää kysymyksiä kummiudesta Usein kysytyt kysymykset -sivulla.