Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Nämä lapset ja nuoret voivat nyt paremmin

Carlos vanhempiensa kanssa.

Mousumin, Carlosin, Beatricen, Janvierin ja Angen tulevaisuus näyttää valoisammalta, koska olemme vieneet heidän asuinalueelleen koulutus- ja terveyspalveluja.

Ilmastotyö: Carlos pääsee kouluun

– Ennen söimme kerran päivässä tai menimme nukkumaan nälkäisinä, koska tilamme ei ollut tuottava, perheen isä Sammy kertoo.

Kenialaisen perheen elämä mullistui, kun vanhemmat pääsivät koulutukseen, jossa he oppivat edullisen ja kestävän metsitysmenetelmän. Myös muut kylän pienviljelijät alkoivat hyödyntää samaa menetelmää. Kasvaneiden puiden ja elpyneen luonnon takia perheen maatila tuottaa nyt paremmin ruokaa ja toimeentuloa. Erityisen kiitollinen perhe on hyvästä maissisadosta ja polttopuista.

Metsitysmenetelmän ansiosta perheellä on nyt varaa maksaa 15-vuotiaan Carlosin koulumaksut. Poika pääsee kouluun.

Terveys- ja ravitsemus: Ange toipui aliravitsemuksesta

– Aliravittujen lasten ravitsemuskoulutus pelasti lapseni elämän. Vain kahden viikon kuluttua koulutuksen aloittamisesta lapseni Ange sai lisää painoa, Daphose-äiti kertoo.

Pieni Ange ohjattiin Burundissa aliravittujen lasten kuntoutukseen, ja hänen toipumistaan tuettiin. Tuen avulla Ange selvisi aliravitsemuksesta ja on nyt terve taapero.

Vesi- ja vammaistyö: Beatrice pystyy itse hakemaan puhdasta vettä

Beatrice hakemassa vettä esteettömästä vesipisteestä.

Omugon pakolaisleirillä Pohjois-Ugandassa puhdasta vettä ei ollut ennen saatavilla. Vesi haettiin saastuneesta joesta.

– Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Se oli lähin paikka, josta saimme vettä päivittäiseen käyttöön, viiden lapsen äiti Rerida kertoo.

Enää lapset eivät sairastu likaisesta vedestä, sillä pakolaisleirille asennettiin esteettömät vesipisteet. Myös pyörätuolilla liikkuva 12-vuotias Beatrice voi hakea vettä perheelleen.

– Olen kiitollinen puhtaasta vedestä sekä pyörätuolista, joka on helpottanut liikkumistani, Beatrice sanoo.

Lastensuojelu: Mousumi oppii oikeuksistaan

Mousumi istuu lattialla puhumassa muille naisille.

Lapsiavioliitot ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ovat lisääntyneet koronapandemian aikana Intiassa. Olemme perustaneet tyttöjen kerhoja, joissa tytöt oppivat oikeuksistaan. He saavat tietoa muun muassa siitä, miten kannattaa toimia, jos joutuu seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Paikallinen tukikeskus on havainnut, että paikoista, joihin olemme perustaneet tyttöjen kerhoja, raportoidaan erityisen paljon tapauksia.

Mousumi, 18, toimii tyttöjen kerhon puheenjohtajana.

– Nyt osaamme suojella itseämme vääryydeltä, hän kertoo.

Mousumi unelmoi asianajajan työstä.

– Toinen unelmani on, että lapsiavioliitot, lapsityövoima ja ihmiskauppa poistuvat yhteisöstäni kokonaan.

Nuorisotyöllisyys: Janvier perusti oman yrityksen

Janvier taaperonsa kanssa.

Ruandalaisen Janvierin koulunkäynti keskeytyi jo varhain. Hän päätyi työskentelemään kotiapulaisena. Kun Janvier tuli raskaaksi teini-ikäisenä, työt jäivät kesken. Sitten tuli koronapandemia, joka toi haasteita uuden työn löytymiselle.

Onni kääntyi, kun Janvier pääsi mukaan nuorisotyöllisyysprojektiin. Sen kautta avautui mahdollisuus kouluttautua kampaajaksi. Ammattikoulutuksen jälkeen hän sai yrittäjyyden aloituspaketin, joka sisälsi tarvikkeita ja tukea yrittäjyyteen. Oman kampaamon hän perusti 23-vuotiaana. Sen avulla hän voi elättää lapsensa.

– Haluan kannustaa muita teini-ikäisiä äitejä olemaan luovuttamatta, Janvier sanoo.

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen

Kummina aloitat pysyvän muutoksen parempaan.