Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

Nancy Yiampoi nousi köyhyydestä uranaiseksi

Värikkäisiin vaatteisiin pukeutunut Nancy Yiampoi seisoo puun varjossa Keniassa.

Nancy Yiampoin tarina on lähes uskomaton. Hän nousi köyhyydestä koulutetuksi uranaiseksi, joka on työskennellyt lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Ihmeeseen tarvittiin kaksi asiaa: Yiampoin rakkaus kirjoihin ja kummin monivuotinen tuki.

Nancy Yiampoi, 36, on työskennellyt humanitaarisessa avustustyössä Etiopiassa ja Etelä-Sudanissa, rahoitusneuvojana nairobilaisessa kansalaisjärjestössä sekä asiantuntijana maanviljely- ja karjanhoito-ohjelmissa Pohjois-Keniassa. Ansioluetteloon mahtuu myös pesti Itä-Afrikan johtavana hätäapuvastaavana.

Kenian maaseudulla varttunut paimentolaistyttö rikkoi perinteisen kaavan, jossa hänen odotettiin käyvän koulua vain muutaman vuoden ja menevän teini-ikäisenä naimisiin.

Miten Nancy Yiampoi onnistui muuttamaan elämänsä suunnan?

Olen erittäin ylpeä lukiotodistuksestani, jopa enemmän kuin maisterin tutkinnostani. Lukiotodistus oli silta, joka vapautti minut vaikeuksista ja vakuutti minulle, että pystyn tekemään mitä tahansa. En olisi koskaan pystynyt käymään lukiota loppuun ilman World Visionia, jonka kautta sain Georgie Paschaliksen kummikseni, Nancy Yiampoi aloittaa.

Köyhä ja kova lapsuus

Nancy Yiampoi syntyi Kenian Kajiado-maakunnassa Nairobin eteläpuolella. Perhe asui vaatimattomissa oloissa ilman juoksevaa vettä. Nancy oppi Maasai-kansan kielen, kulttuurin ja perinteet. Hän hoiti karjaa ja paimensi lehmiä, vuohia ja lampaita.

– Naiset kävelivät joka päivä viiden kilometrin vedenhakumatkan. Heillä ei ollut minkäänlaista päätösvaltaa karjanhoitoon tai mihinkään muuhunkaan. Aloin unelmoida toisenlaisesta elämästä. Sain voimaa koulupuvusta, jonka kummini oli rahoittanut.

Yiampoin lapsuudessa köyhyys oli käsin kosketeltavaa. Pahimpia olivat kuivat kaudet. Silloin hän heräsi yhdessä muiden naisten kanssa aikaisin aamulla ja kulki tuntikausia etsimässä vettä. Suurin osa karjasta kuoli. Yiampoi muistaa kärsineensä aliravitsemuksesta. Hän painoi 13-vuotiaana vain 26 kiloa.

– Olin jatkuvasti nälkäinen ja janoinen. Ympärillämme oli kuolleiden eläimien raatoja. Kun lähdin paimentamaan, yksi eläimistä vain kaatui. Se ei enää pystynyt kävelemään. Minun oli pakko jättää se kuolemaan.

Valokuva nuoresta Nancystä koulupuku päällä hymyilee kameraan.
Nuori Nancy.

Kirjojen kanssa kaikkialle

Kun Yiampoi varttui, hän huomasi olevansa erilainen kuin muut tytöt. Yhä useampi ikätoveri jäi pois koulusta ja meni naimisiin ennen 15 ikävuotta. Pian hän oli viimeinen tyttö luokassaan.

– Tyttöjä pidettiin poikia ala-arvoisempina. Olin koulussa paras, joten minulle sanottiin usein, että opettajat ovat antaneet kaikki poikien arvosanat minulle. Minun ei kuulunut olla fiksu, poikia fiksumpi.

Yiampoi tiesi, että häneltäkin odotettiin avioitumista. Isäpuoli sanoi sen monta kertaa ääneen: nyt olisi jo aika lopettaa koulussa juokseminen. Yiampoi ei murtunut paineen alla. Hänellä oli vahva tunne, että hänen tarinastaan tulisi toisenlainen kuin muiden tyttöjen. Hän turvautui kirjoihin ja luki kaiken, mitä käsiinsä sai. Yksinäinen tyttö kulki kirjan kanssa kaikkialle, jopa paimentamaan.

– Kotona tunsin olevani ei-toivottu. Tuntui, että minussa oli jotain vikaa. Koulusta tuli pakopaikka, jota rakastin. Joka aamu lähtiessäni kouluun olin innoissani, sillä pakenin kotona olevia ongelmia.

Kummi päätti tukea opintoja

Yiampoi jatkoi sinnikkäästi koulunkäyntiä lukioon asti. Sen mahdollisti kummin tuki. Australialainen World Vision -kummi Georgie Paschalis päätti tukea Yiampoin koulumaksuja niin pitkälle kuin mahdollista. Kummityttö kiitti valmistumalla lukiosta loistavin arvosanoin ja pääsemällä opiskelemaan Nairobin yliopistoon.

– Valmistuin ensin eläinlääketieteen kandidaatiksi ja myöhemmin maisteriksi projektinsuunnittelussa ja -hallinnassa, Yiampoi kertoo.

Opintojen jälkeen tuore maisteri suuntasi kansainväliselle uralle, joka vei hätäaputyöhön Etiopiaan ja Etelä-Sudaniin sekä rahoituspuolelle nairobilaiseen kansalaisjärjestöön.

– Eläinlääketieteen opinnot mahdollistivat myös asiantuntijatyön maanviljely- ja karjanhoito-ohjelmissa Pohjois-Keniassa. Syyskuussa 2018 aloitin Itä-Afrikan johtavana hätäapuvastaavana kansainvälisessä kansalaisjärjestössä.

Valokuva Nancyn kummista, Georgie, joka halaa miestään ja hymyilee kameraan.
Nancyn kummi, Georgie, miehensä kanssa.

Uranainen auttaa muita

Nyt 36-vuotiaana Yiampoi on yksinhuoltajaäiti, joka asuu 13-vuotiaan Lavonne-tyttärensä kanssa hyvällä alueella Nairobin lähiössä. Heillä on oma koti, jonka Yiampoi on rahoittanut, rakennuttanut ja suunnitellut itse.

– Haluan, että Lavonne voi olla ylpeä itsestään ja itsenäinen maailmassa, joka on täynnä mahdollisuuksia. Huolehdin, että Lavonne saa kokeilla niin urheilua ja musiikkia kuin muitakin harrastuksia. Hänen lapsuudestaan tulee sellainen, josta en itse lapsena osannut edes haaveilla.

Entinen kummilapsi tietää, miten suunnattoman vaikeaa köyhistä oloista on ponnistaa vaurauteen. Siksi hän tukee nyt useita orpolapsia.

– Maksan heidän koulumaksunsa. Se, mitä kummini antoi minulle, sai minut valitsemaan nykyisen urani. Minä haluan tehdä saman jollekin toiselle.

Suomen World Vision auttaa kummien tuella Nancyn kaltaisia vähävaraisia lapsia nousemaan pysyvästi köyhyydestä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Ensimmäiseksi hankealueen asukkaille pyritään varmistamaan puhtaan veden saanti ja parantamaan perheiden toimeentuloa. Myös terveydenhuoltoa ja lasten koulunkäyntimahdollisuuksia kehitetään.

Videosisältö
Elementti ohitettu

Näin kummius mahdollistaa pysyvän muutoksen

  • World Visionin kummina olet mukana tukemassa valtavaa globaalia muutosta, esimerkiksi joka päivä tuhannet ihmiset kehitysmaissa saavat puhdasta vettä kummien ansiosta.
  • Puhdas vesi mahdollistaa valtavan muutoksen: ihmiset ovat terveempiä, lapset pääsevät kouluun, ja maatalous ja muu yritystoiminta kukoistavat.
  • Kummina seuraat muutosta kummilapsesi viestien ja raporttien kautta, ja kummina voi toimia myös ilman yhteydenpitoa kummilapsen kanssa.
  • Tuestasi hyötyy kummilapsen perheen lisäksi keskimäärin neljää muuta saman seudun lasta lähipiireineen.
  • World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö: se toimii 99 maassa, ja sen avulla yli 3 miljoonaa kummilasta on jo saanut paremman tulevaisuuden.

Auta Nancyn kaltaisia tyttöjä

Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen.