Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Raportti: Miljoonat pakolaiset unohtuvat rokotusjonon hännille

Suomen World Vision

Miljoonat kotiseudultaan paenneet ihmiset ovat heikoimmassa asemassa, kun koronarokotteita jaetaan. Kaikista köyhimmät maat ovat antaneet alle prosentin kaikista toistaiseksi annetuista rokotteista. Näissä samoissa maissa asuu kymmeniä miljoonia maansisäisiä pakolaisia sekä rajojen yli paenneita ihmisiä.

Koronatapaukset lisääntyvät nyt matalan tulotason maissa, joissa ei ole tarpeeksi resursseja hallita viruksen leviämistä tai suojella kansalaisia. Näissä maissa asuu lisäksi lähes puolet niistä maailman ihmisistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotiseutunsa – yhteensä yli 40 miljoonaa ihmistä.

Kaikista annetuista rokotteista 84 prosenttia on tähän mennessä annettu rikkaissa maissa. Kaikista matalimman tulotason maissa niistä on annettu reilusti alle prosentti. Näihin maihin kuuluvat esimerkiksi Kongon demokraattinen tasavalta ja Uganda, joissa elää valtavia määriä kotiseudultaan paenneita.

– Paenneet ihmiset jäävät kaikkein todennäköisimmin ilman rokotuksia, joita on jo lähtökohtaisesti aivan liian vähän. Samaan aikaan riski sairastua on vaikeissa olosuhteissa suuri, toteaa vt. toiminnanjohtaja Annette Gothóni Suomen World Visionista.

World Visionin tuoreessa High Risk – Low Priority -raportissa selvitettiin lähes 2000 kodistaan paenneen tilannetta Brasiliassa, Kolumbiassa, Kongossa, Jordaniassa, Perussa, Turkissa, Ugandassa ja Venezuelassa. Vain yksi heistä oli saanut koronarokotteen.

Yli kolmannes eli 68 prosenttia ei ollut tietoinen alueen rokotussuunnitelmista. Lähes puolet luuli, ettei ole lainkaan oikeutettu rokotukseen tai oli epätietoinen statuksesta.

– Yli 70 prosenttia kertoi tulojen pienentyneen koronapandemian aikana ja lähes 80 prosenttia totesi, ettei ruokaa ole riittävästi, Gothóni sanoo.
Lisäksi kaikilla seuduilla pakolaiset kertoivat, että heihin kohdistunut vihamielisyys ja väkivalta oli lisääntynyt pandemian aikana.

Rikkaat maat ovat rokottaneet asukkaitaan noin 25 kertaa nopeammin kuin matalimman tulotason maat.

– Me olemme huolehtineet haavoittuvimmista kansalaisistamme. Meidän täytyy muistaa myös maailman haavoittuvimmat. Pandemian voittamiseen ei riitä, että huolehdimme vain omistamme, Gothóni sanoo.

Sunnuntaina 20.6. vietetään Maailman pakolaispäivää.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892

Anna Pollari

Viestintäpäällikkö

+358 40 515 4592