Siirry sisältöön
Kategoriat TiedoteKirjoitettu

Raportti: Nälkä ja väkivalta uhkaavat yhä useampaa pakolaislasta

Suomen World Vision

Kansainvälinen avustusjärjestö World Vision varoittaa, että maailman pakolaislasten tilanne heikkenee jo kolmatta vuotta peräkkäin. Pakolaisperheistä jopa 85 prosentilla ei ole varaa hankkia riittävästi ruokaa.

World Visionin vuosittainen tutkimusraportti paljastaa selvän kasvun pakolaislasten kärsimässä nälässä ja heihin kohdistuvassa väkivallassa.

Talousahdingon takia neljännes pakolaisperheistä on joutunut ottamaan lapsia pois koulusta ja lähes viidennes on lähettänyt lapsia työhön. Pakolaisperheistä 85 prosentilla ei ole varaa hankkia riittävästi ruokaa.

Hälyttävän monet pakolaisperheet Afganistanissa (12 %) ja Nigerissä (7 %) kertovat käyttäneensä lapsiavioliittoa selviytymiskeinona tulojen pienennyttyä.

Niiden perheiden määrä, jotka ottavat lainaa perustarpeitaan varten, on kaksinkertaistunut vuodesta 2022. Noin 82 prosenttia perheistä tinkii aterioiden määrästä ja laadusta pärjätäkseen pienemmillä tuloilla.

– Lasten avuntarve esimerkiksi Syyriassa, Nigerissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Afganistanissa on nyt suurempi kuin vuosiin. Rahoitusta ei ole riittävästi ja lapset ovat jäämässä unohduksiin. Miljoonat lapset kamppailevat pakolaisleireillä olemassaolostaan, sanoo World Visionin katastrofityön johtaja Amanda Rives.

Invisible and forgotten: Displaced children hungrier and at more risk than ever -raportti paljastaa, että vanhemmat ovat lisäksi erittäin huolissaan lapsia uhkaavan väkivallan lisääntymisestä. Nälkä ja epätoivo pakottavat vanhempia ottamaan lapset pois koulusta, lähettämään heidät töihin tai jopa myymään heidät lapsiavioliittoon.

Lähes kolmanneksella ruokakunnista on koulusta poisjäänyt lapsi ja vain 11 prosenttia ruokakunnista pystyy rahoittamaan kaikki koulutuskustannukset. Vuonna 2022 luku oli vielä 31 prosenttia. Pakolaisleireillä elävillä lapsilla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys joutua tekemään töitä.

– Olemme äärimmäisen huolissamme lapsiavioliittojen erityisen suuresta määrästä Afganistanissa ja Nigerissä. Monilla perheillä ei ole mahdollisuutta saada tuloja eikä ruokaa. He joutuvat käsittämättömään valintatilanteeseen, jossa heidän täytyy joko antaa lastensa kuolla nälkään tai myydä yksi lapsista avioliittoon, jotta hän saa syödäkseen ja myötäjäisillä voidaan ruokkia muu perhe. Sellaista päätöstä ei kenenkään pitäisi joutua tekemään, mutta silti se on edessä liian monella. On tyrmistyttävää, että tätä tapahtuu vuonna 2023, toteaa Rives.

Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Annette Gothóni muistuttaa Suomen vastuusta.

– Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen elämään. Suunnitelmat leikata kehitysyhteistyöstä tässä tilanteessa, jossa avuntarve on poikkeuksellisen suuri, ovat huolestuttavia. Maailma tarvitsee Suomea, joka suojelee lapsia vaikeissa olosuhteissa tai akuuttien kriisien keskellä.

Maailman pakolaispäivää vietetään 20.6.

Tutkimus tehtiin vuoden 2023 maalis- ja huhtikuussa 18 maassa, jotka olivat Afganistan, Brasilia, Burkina Faso, Ecuador, El Salvador, Etelä-Sudan, Etiopia, Guatemala, Honduras, Jordania, Kolumbia, Kongon demokraattinen tasavalta, Mali, Nicaragua, Niger, Peru, Uganda ja Venezuela. Tutkimuksessa oli mukana sekä kotimaistaan paenneita että maansisäisiä pakolaisia.

Lisätiedot:

Annette Gothóni

Toiminnanjohtaja, Suomen World Vision

+358 40 595 0892