Millaista ilmastotyötä World Vision tekee? Tässä muutama ilmastouutinen maailmalta.
Peru – uunit uusiksi
Polttopuiden kerääminen ruuanvalmistusta varten on yksi suurimmista syistä metsien häviämiseen Perussa. Puita poltetaan avouuneissa, joista savu leviää asuntoon sisälle ja aiheuttaa terveyshaittoja asukkaille.
Suomen World Vision on rakennuttanut Perun Renacerissa köyhille perheille uusia uuneja, joiden tehokkaampi polttoprosessi vähentää polttopuiden kulutusta ja varaa lämpöä uuneihin. Uusissa uuneissa ruoka kypsyy nopeammin. Näin säästyy polttopuiden keräämiseen käytettyä aikaa ja ympäristöille haitallisten päästöjen määrä vähenee.
Tärkein muutos on kuitenkin savupiiput, joista savu ja noki ohjautuvat asuintiloista ulos. Muutoksen ansiosta perheiden terveydentila on parantunut. Hankkeesta ovat siis hyötyneet niin perheet kuin ympäristökin.
Intia – jätevedet kuriin
Intian maaseuduilla vessojen puuttumisesta aiheutuu vakavia ongelmia. Sateiden aikaan ulosteet saastuttavat juomavesiä, minkä vuoksi ihmisiä sairastuu malariaan, ripuliin ja keltakuumeeseen. Puskavessat ovat vaarallisia naisille ja lapsille, ja monet tytöt jäävät pois koulusta kuukautisten aikana.
World Visionin vesi-, sanitaatio- ja hygieniatyöllä selätetään maaseutukylien ympäristö- ja terveysongelmia. Ihmisille opetetaan puhtaan veden ja hygienian merkitystä ja rakennetaan vessoja sekä jätevesijärjestelmiä. Maanviljelijöille opetetaan veden talteenottoa ja vermikompostointia.
Kenia – naiset innostuivat metsityksestä
Kuivunut ja kuolleelta näyttävä maapala voi vaikuttaa lohduttomalta, mutta oikeilla toimilla se saadaan eloon ja tuottamaan sekä perheille tuloja että suojelemaan maata eroosiolta ja tulvaveden tuhoilta. Kenian Ngoswetissa olemme opettaneet jo 1 290 viljelijäperheelle metsitystä.
Menetelmästämme ovat innostuneet etenkin naiset, joiden kirkkaimmaksi johtotähdeksi on noussut Miriam Kipsang. Saatuaan World Visonilta koulutuksen Kipsang meni ja jakoi uusia oppeja peräti 90 muulle viljelijälle, vaikka tavoitteena oli saada 10 uutta viljelijää mukaan.
Ngoswetin alueella puut kasvavat jopa reilussa vuodessa niin korkeiksi, että ne suojelevat maata auringolta ja kuivumiselta. Ruoho kasvaa taas ja siitä saadaan ravinteikasta rehua lehmille. Maitoa riittää sekä omiin tarpeisiin että myytäväksi.
Koulujen viereen olemme perustaneet eräänlaisia koealueita, joilla lapsetkin oppivat, miten kannoista saadaan kasvatettua puita ja miten tärkeää on huolehtia elinympäristöstä ja luonnosta.
Kambodza – terveyttä vedestä
Ripuli on alle viisivuotiaiden lasten toiseksi yleisin kuolinsyy Kambodzassa. Ripulin lisäksi muut vesiperäiset sairaudet vähentävät lasten terveitä päiviä. Puhtaan juomaveden puutteesta johtuva aliravitsemus vaikuttaa lasten oppimistuloksiin ja jatko-opintoihin sekä koko maan talouskasvuun.
Santukissa keskitymme hygienian ja sanitaation parantamiseen. Opetamme lapsille käsienpesun ja muun puhtauden tärkeyttä. Jaamme perheille hygieniapaketteja. Opetamme aikuisia valmistamaan ravitsevaa ruokaa.
Puhtaan veden, koulutusten ja terveysseurannan ansiosta lasten ripulitaudit ovat vähentyneet.
Uganda – liedet omasta maasta
Ugandan Kirewa-Nabuyogassa rakennetaan kestävää muutosta. Opetamme alueen asukkaille tehokkaampien keittoliesien rakentamista omalta pihalta löytyvistä materiaaleista: ruohosta, savesta, sahanpurusta ja vedestä.
Liedet säästävät naisten ja tyttöjen aikaa, sillä polttopuiden kerääminen on perinteisesti heidän vastuullaan, ja ruuan valmistaminen avotulella kestää kolme kertaa kauemmin. Kun savu ohjataan lyhyen hormin kautta ulos, naiset ja pikkulapset eivät enää altistu savulle ja hengitysteiden sairauksille.
Nyt jo 600 kotitaloutta käyttää energiaa säästäviä uusia liesiä. Opettamalla liesien rakentamista voimme vaikuttaa myös sukupuolten tasa-arvoon ja asenteisiin.
Sinäkin voit sijoittaa lasten tulevaisuuteen
Tule mukaan suojelemaan lapsia ja ympäristöä.