Kenialaisen maanviljelijän Joyce Wanyaman kotiseutua koetteli pitkä kuiva jakso, jonka aikana monet perheet kärsivät nälkää. Wanyaman kodissa ruokaa oli riittävästi ja myös karja sai rehunsa. Miten se on mahdollista?
Joyce Wanyama on viisikymppinen maanviljelijä, joka asuu miehensä Edward Wafulan ja nelivuotiaan lapsenlapsensa Blessingin kanssa Keniassa Elgeyo Marakwetin piirikunnassa.
– Muutimme tänne saatuamme selville, että on olemassa hedelmäpuita, jotka menestyisivät tällä alueella paremmin kuin Kitalessa, missä asuimme aiemmin, Joyce Wanyama kertoo.
Perhe aloitti viljelemisen kitkemällä tontiltaan kaiken kasvuston, myös puut ja pensaat. Jäljelle jäi vain paljas, näivettynyt ja kuoppainen maa.
– Silloin emme vielä tienneet, että aiheutimme vain lisää vahinkoa, Wanyama huokaa.
World Visionin koulutus muutti kaiken
Ilmastonmuutos aiheuttaa Wanyaman perheen asuinseudulla kuivuutta, äkillisiä tulvia ja maanvyöryjä. World Visionin ilmastotyön ytimessä on ihmisten auttaminen varautumaan ja sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin.
Työn painopiste on edullisessa metsitysmenetelmässä (Farmer Managed Natural Regeneration), jossa elvytetään aiemmin hakattujen puiden kantoja ja juuria. Menetelmän ansiosta uusi puu kasvaa varmemmin kuin hennosta taimesta kasvattamalla. Lisäksi istutetaan kokonaan uusia taimia.
Joyce Wanyama on yksi yli 600 maanviljelijästä, jotka ovat oppineet rikastamaan maa-alaansa FNMR-menetelmällä.
– Aluksi epäilin, voisiko pienten pensaiden ja puiden hoitamisesta olla hyötyä maaperälle, mutta nyt tiedämme työn merkityksen. Koulutus todella muutti elämämme. Tontillemme kasvaneet puut toimivat myös tuulensuojana. Enää voimakkaatkaan tuulet eivät vie kattojamme, Wanyama hymyilee.
Vehreällä maatilalla kasvaa akaasiapuita, joita karsimalla perhe saa ruuanlaittoon tarvittavat polttopuut. Aiemmin Wanyama käveli päivittäin jopa 14 kilometriä etsiessään polttopuita. Kotiin palasi väsynyt isoäiti, jolla ei riittänyt aikaa eikä voimia perheelle.
Suurin World Visionin koulutuksen aikaansaama muutos näkyy perheenjäsenten lautasilla. Wanyama on oppinut kasvattamaan useita erilaisia kuivuutta kestäviä lajikkeita, kuten papuja, maapähkinöitä, durraa, mung-papuja ja perinteisiä vihanneksia. Omasta maasta tuotettua ravintoa riittää myös myyntiin, mikä kasvattaa kotitalouden tuloja.
Viljelymestarin unelma toteutui
Viime vuonna perheen asuinseutu oli yksi monista Kenian maakunnista, joissa kuivuus pitkittyi yli neljän kuukauden mittaiseksi. Perheiltä kuoli karjaa ja ruuasta oli puutetta.
– Tilanne oli todella vakava. Jotkut perheet joutuivat valmistamaan tamarindimehua ja syömään sitä maissijauhon kera, kun muuta ei ollut. Meillä asiat olivat tosin, selvisimme kuivasta kaudesta ilman nälkää. Karjalle olimme varastoineet etukäteen riittävästi heinää kuivaa kautta varten.
Joyce Wanyama tunnetaan nykyään viljelymestarina, joka opettaa muita yhteisön jäseniä metsitystyössä ja varautumisessa vaihteleviin sääolosuhteisiin. Hän on ylpeä asemastaan arvostettuna osaajana.
Myös unelma hedelmäpuista toteutui.
– Meillä on täysikasvuisia papaija- ja mangopuita, joissa on alkanut kasvaa hedelmiä. Ne ovat ilonaihe lapsenlapsellemme, joka syö mielellään mangoja. Puiden lomassa on hänen lepo- ja leikkipaikkansa, kun hän palaa kotiin koulusta.
Fakta
World Vision parantaa noin 55 000 ihmisen elämää vuoteen 2026 mennessä Baringon, Elgeyo Marakwetin, Nakurun ja Länsi-Pokotin piirikunnissa FMNR-metsitysmenetelmän ja muiden maanviljelystekniikoiden avulla.
Sijoita lasten tulevaisuuteen
Tue ilmastotyötämme ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi