Siirry sisältöön
Kategoriat ArtikkeliKirjoitettu

”Olen onnellinen, kun äiti keittää riisiä”

Elua poseeraa kameralle kotinsa edessä.

Elua asuu veljiensä ja vanhempiensa kanssa Ruandan Umuravassa. Perheessä on isoja huolia, mutta paljon on tapahtunut myös hyvää.

Josee Mukeshimana kannattelee käsivarsillaan yhdeksänkuukautista Mugishaa, joka äännähtelee väsyneenä. Nopealla kantoliinan kiepautuksella äiti siirtää pikkuisen selkäänsä nukkumaan. Pojat Elua, 10, ja Jean-Claude, 6, nahistelevat vieressä. Elua tuuppaa veljeään leikkisästi kylkeen, pienempi vastaa samalla mitalla. Sitten pojat pyrähtävät jalkapallon perään.

– Elua pitää usein huolta pikkuveljestään. Jean-Claude ei puhu. Hänen vammansa huomattiin jo pian syntymän jälkeen, ja sitä on yritetty korjata leikkauksella. Siitä ei ollut mitään hyötyä. Poika ei puhu vieläkään, äiti kertoo.

Elian äiti Josee poseeraa kameralle.
Josee Mukeshimana elättää kolmelapsista perhettään yksin.

Äiti elättää perheen

Keskimmäisen lapsen puhumattomuus ei ole äidin ainut murhe. Hänen harteillaan on koko perheen elättäminen. Perheenisä on ollut sairaana jo vuosien ajan. Äiti ei halua kertoa asiasta tarkemmin.

– Hän auttaa jos pystyy. Useimmiten ei auta. Minä otan joka päivä pienimmän mukaani ja lähden töihin naapurien pelloille. Sen lisäksi hoidan omaa pientä puutarhaamme.

Perheen taloudellinen tilanne vaihtelee. Toisinaan Mukeshimana onnistuu tienaamaan enemmän ja maatilkku tuottaa paremmin. Liian usein töitä on vähän eikä satoa tule tarpeeksi. Silloin perhe syö vain kaksi kertaa päivässä.

– Tiedän, miltä tuntuu laittaa lapset nälkäisenä nukkumaan.

Elua veljensä kanssa pelaamassa jalkapalloa
Elua (oik.) kylään on saatu vesipiste. Se vapauttaa perheen lapset vedenhausta. Iltapäivällä on aikaa pelata jalkapalloa velipojan kanssa.

Haaveita kohti

Vaikka arki on vaikeaa, Mukeshimana uskoo valoisampaan tulevaisuuteen. Perhe on saanut World Visionilta taloudellista apua oman peltoalan hankkimiseen ja neuvoja sen hoitamiseen. Äiti on saanut koulutusta myös toimeentulon rakentamiseen. Hänen tavoitteenaan on saada kasviksien myynnistä lisätuloja perheelle.

– Olemme saaneet apua, joka on auttanut jaksamaan. Nyt uskallan haaveilla isommasta maa-alasta ja omasta talosta. Jos saisimme jonakin päivänä sähkön, olisin todella onnellinen.

World Vision on rakennuttanut kylään vesipisteen, joten perheen lasten ei tarvitse kantaa päivittäin vettä pitkän matkan päästä. Se vapauttaa Eluan ja pikkuveljen tekemään koulutehtäviä ja leikkimään.

– On kiva käydä koulussa, mutta eniten tykkään jalkapallosta. Isona haluaisin matkustaa ulkomaille moniin eri maihin. Haluaisin olla sotilas, Elua raportoi.

Hän istahtaa alas miettimään ennen kuin vastaa kysymykseen onnellisuudesta. Ajatukset palaavat perusasioiden äärelle. Jospa vain saisi lempiruokaa useammin.

– Olen onnellinen, kun äiti keittää riisiä.


Cynthian arki muuttuu paremmaksi

Cyntia istuu sängyllään hymyilemässä kameralle
Cynthian kylään rakennetaan vesipiste kahden vuoden sisällä.

Cynthia, 11, asuu Umuravassa, mutta eri alueella kuin Elua. Cynthian kylässä ei ole vielä toimivaa vesijärjestelmää. Cynthia hakee vettä jopa kolme kertaa päivässä. Vesilähde on puolen tunnin kävelymatkan päässä kotoa. Yhteen vedenhakukertaan menee noin tunti.

– Usein minua pelottaa. Pelkään, että vastaan tulee vaarallisia eläimiä. Jos minun ei tarvitsisi hakea vettä, tekisin muita kotitöitä. Tykkään pestä vaatteita ja astioita, hän kertoo.

Myös koulutehtäville jäisi enemmän aikaa, jos vedenhaku jäisi pois. Cynthia viihtyy koulussa. Hänen tavoitteenaan on valmistua jonakin päivänä opettajaksi.

Äiti Caritus Kayitesi kehuu tytärtään ahkeraksi. He katsahtavat toisiaan hymyillen. Cynthia innostuu kertomaan, miksi äiti saa aina välillä huudella tyttärensä perään.

– Tykkään pelata tennispallolla parhaan ystäväni Renatan kanssa. Sen lisäksi leikimme piilosta ja hyppäämme hyppynarulla. Äidin mielestä haluaisin liian usein vain leikkiä.


Puhdasta vettä kaikille

World Visionin tavoitteena on saada puhdasta vettä koko Umuravaan 2024 mennessä. Umurava jakautuu kolmeen eri alueeseen, joista yhteen on jo saatu puhdas vesi. Siitä hyötyy noin 28 000 ihmistä.

Kahdella muulla alueella noin 60 000 ihmistä on vielä ilman puhdasta vettä.

Vesiprojektin rahoitus tulee 60-prosenttisesti World Visionilta ja 40-prosenttisesti paikalliselta hallinnolta.

Kummien ja ulkoministeriön tuella parannamme köyhimpien kotitalouksien käymälöitä ja rakennamme uusia, joita vammaisten ihmisten on helpompi käyttää. Annamme myös hygieniakoulutusta. Parannamme vedensaantia tukemalla koulujen ja terveysasemien liittämistä vesiputkistoon. Koulutamme ihmisiä pitämään huolta putkistosta ja pumpuista.

Lähikuva lasten käsistä leikkimässä puhtaalla vedellä vesipisteellä Keniassa.

Auta lisää lapsia saamaan pääsyn puhtaaseen veteen

Kummina tuet vesityömme kummilasten alueella ja olet mukana sijoittamassa pysyvästi lasten tulevaisuuteen.